Fitbit Charge 4: "Het motiveert je echt om je doelen te behalen en genoeg beweging te krijgen!"

2020-04-30

Bij Lienke de Jong, schrijfster van Dear Good Morning, viel er een heel speciaal pakketje op de mat: de Fitbit Charge 4. Voordat deze te koop was mocht zij hem uitproberen en de nieuwe features testen, zoals ingebouwde gps en aantal minuten in actieve zones. En? Is deze activity tracker het aanschaffen waard? Dat lees je in Lienke's review!

Eerste indruk

Qua looks zit het wel goed. De Fitbit Charge 4 is qua design gelijk aan zijn voorganger, de Charge 3. Het smalle elegante bandje maakt dit Fitbit-model heel draagbaar. Je kunt deze tracker in principe de hele dag dragen, ook tijdens het slapen en douchen. De Charge 4 is verkrijgbaar in zwart of rosewood met een zwart, pallisander (donkerpaars) en als special edition in de kleur graniet.

De special edition heeft naast een zwart bandje ook een granieten reflecterende/zwarte geweven band. De batterij gaat tot zeven dagen mee bij matig gebruik van de gps. Als de gps continu aanstaat, gaat de batterij tot vijf uur mee. Genoeg voor een flinke fiets- of wandelafstand dus!

Belangrijkste nieuwe features

  • Gps: van deze nieuwe feature word ik heel enthousiast! Na je activiteit synchroniseer je de Fitbit met je smartphone en kun je precies zien welke route je hebt afgelegd.
  • Minuten in actieve zones: de World Health Organisation raadt iedereen aan minimaal 150 minuten per week actieve inspanning te leveren. Op het hoofdscherm in de app zie je precies of je het dagelijkse doel van 22 actieve minuten (152 minuten per week) haalt.
  • Inzicht in hartslagzones: in een mooi grafiekje wordt je work-out geanalyseerd. Was je hartslag onder de 117? Dan zit je onder de zones. Is je hartslag daarboven? Dan wordt het onderverdeeld in de zones vetverbranding, cardio en piek.
  • Connectie met Spotify: ook zo’n fijne toevoeging! Je kunt je Fitbit nu koppelen met Spotify, waardoor je Spotify vanaf je Fitbit kan bedienen!
  • Fitbit Pay: extra handig met de coronacrisis, nu overal wordt geadviseerd contactloos te betalen. Vanaf nu heb je je telefoon of portemonnee niet meer nodig als je wilt afrekenen. Je houdt gewoon je Fitbit tegen het pinapparaat en je hebt betaald.

Met de Fitbit Charge 4 heb je altijd inzicht in je hartslagzones.

Synchroniseer de Fitbit met je smartphone om je doelen, prestaties en afgelegde routes in kaart te brengen.

Koppel je Fitbit met Spotify, zodat je tijdens je workout het perfecte nummer kan afspelen.

De test

Ik heb met de Fitbit Charge 4 drie soorten work-outs gedaan om de verschillende hartslagzones te testen:

  • Wandelen > dagelijkse frisse neus halen.
  • Aerobics/cardio > lesje van een half uur in huis via video.
  • HIIT > 7 minuten intensieve work-out.

Wandelen
Tijdens het wandelen had ik de gps aangezet. Je krijgt achteraf in de Fitbit-app veel gegevens over je work-out te zien, zoals hoeveel kilometer je hebt gelopen, hoe lang je daarover deed, in welke hartslagzones je hebt gelopen en hoe snel je elke kilometer hebt gelopen. Dit is ook ideaal voor hardlopen, fietsen en skaten bijvoorbeeld. Je kunt je voorgang nu ontzettend makkelijk bijhouden zonder een te duur sporthorloge aan te schaffen.

Workouts
Fitbit verdeelt je work-out over vier hartslagzones: onder zones, vetverbranding, cardio en piek. Deze zones zijn gepersonaliseerd op basis van leeftijd en fitheid (hartslag bij rust). Alle minuten die je in de cardio- en piekzone zit, tellen dubbel. Dan komen de 150 minuten beweging per week iets sneller in beeld! Doe elke dag zo’n korte HIIT en je hebt al ruim de helft van het doel van je minuten in actieve zones binnen.

Verschil in hartslagzones
Met de drie verschillende work-outs zag ik ook duidelijk verschil in de hartslagzones. Heel interessant: na de work-out ging ik op de bank zitten met een glas water om even bij te komen. Achteraf zag ik in Fitbit dat mijn hartslag langzaam zakte, maar zelfs na de work-out nog even in de vetverbrandingszone zat voordat mijn hartslag weer onder de 117 (mijn grens voor vetverbranding) dook. Zo kreeg ik met zitten op de bank toch extra minuten. Leuk om te zien!

Conclusie

Na vijf dagen testen kan ik zeggen dat ik heel enthousiast ben over de Fitbit Charge 4. Het houdt mijn slaap goed bij, ik kan alle statistieken zien na een work-out, ik krijg een melding als ik te lang stil zit en zou nog veel meer kunnen tracken, zoals mijn waterinname. Toch was ik na de grote test van de Fitbit ook een beetje in shock. Ik beweeg genoeg (meer dan de aanbevolen 22 minuten in actieve zones per dag en 5 trainingen per week), maar ben veel uren op een dag inactief (doel is 250 stappen per uur).

Nu is dat ook niet gek met een zittend beroep en de huidige maatregelen tegen het coronavirus, maar slechts drie of vier uur per dag de 250 stappen halen, is wel een beetje té gek. Werk aan de winkel dus! Dat vind ik zo fijn aan deze Fitbit, het motiveert echt om je doelen te behalen en genoeg beweging te krijgen!