Header Wintersport Piste Proof
Uitgelicht

5 x piste proof: zo ga je goed beschermd de berg af

Door: Lot
20/02/2017

De beste bodyguards voor daar boven op die berg (+ maximale protectie voor je smartphone):

1. De bril

De ene wintersportbril is de andere niet. Let er bij het kopen op dat hij in ieder geval 100% UV-bescherming biedt, vaak op een stickertje aangegeven met 100% UV of UV 400. Uv-straling is in de besneeuwde bergen maar liefst tien keer hoger dan in Nederland en dat kan tot tijdelijke hoornvliesontsteking (sneeuwblindheid) of zelfs blijvende oogschade leiden.

Ook belangrijk: de bril is bij voorkeur polariserend (neutraliseert de zonweerkaatsing op sneeuw), heeft een dubbele lens (wat condensvorming in de bril voorkomt) en glazen van onbreekbaar polycarbonaat. Check meteen het Europese CE-markeringscijfer (0, 1, 2, 3 of 4), want dat geeft de kleurintensiteit van de glazen weer en daarmee hoe goed je ogen beschermd worden tegen verblinding. Het oogfonds beveelt voor wintersporters een beschermingsfactor 3 aan en bij extreem fel licht, bijvoorbeeld op gletsjers, een factor 4.

Laatste tip: draag ook zogeheten goggles op bewolkte dagen. Zeker de helft van de UV-straling dringt namelijk door het wolkendek heen.

2. De sun-factor

Natuurlijk wéét je wel dat er elke paar uur braaf gesmeerd dient te worden met een zonnebrandcrème bescherming, maar het doen is een ander verhaal. Jammer voor je huid, want die wordt na een lange winter plotseling blootgesteld aan intens zonlicht dat ook nog eens voor 80% weerkaatst wordt door de sneeuw. Maak het jezelf makkelijk met een tube of flacon die in een van de zakken van je ski-jack past en zo tevoorschijn is gehaald om een nieuwe laag aan te brengen.

Formules die hoge bescherming bieden tegen zowel tegen UVB- als UVA-stralen (en dus niet alleen tegen verbranding, maar ook huidveroudering) verdienen de voorkeur – ook wel breed spectrum zonnebrandcrèmes genoemd. Vooral als ze flink wat ingrediënten bevatten die het vocht- en vetgehalte aanvullen en daarmee de natuurlijke barrièrefunctie gezond houden. Zo voorkom je dat je huid aan het einde van de dag droog en trekkerig voelt. Bekijk hier alle zonbescherming.

3. Lip service

Wat voor je gezicht geldt, geldt al helemaal voor je lippen. De huid is daar dunner en dus extra gevoelig voor verbranding en uitdroging (kloofjes!) als gevolg van zon, wind en kou. Een zonbescherming speciaal voor je lippen houdt daar rekening mee.

Tip: je kunt er ook je neus mee insmeren als die snel neigt naar rood worden en vervellen.

In Article Wintersport Piste Proof

4. Goede gear

Bouw je outfit slim op:

  1. Begin met een laag thermo underwear die je lijf op temperatuur en droog houdt tijdens sporten en zweten in de vrieskou. Onderkleding van katoen doet precies het tegenovergestelde, heel onbehaaglijk.
  2. De tweede laag wordt ook wel de isolatielaag of ‘midlayer’ genoemd en bestaat uit een pully van fleece, dons of ander isolerend materiaal. Hoe dik je deze tussenlaag laat zijn, hangt af van de temperatuur buiten en van hoe snel je lichaam het warm krijgt. Op ijzige dagen is een wat dikkere pully welkom, vooral als je koukleumerig bent aangelegd. Weet je van jezelf dat je het snel warm krijgt of schijnt de zon non-stop, is een dun laagje isolatie al voldoende.
  3. De laatste beschermende buitenlaag bestaat uit een waterdichte, ademende en winddichte (softshell) jas en broek.

Al jouw gear voor een te gekke wintersportvakantie vind je heel handig in de wintersport winkel.

5. Veiligheidsgadget

Omdat wintersporten best een risicovolle onderneming is voor je smartphone, bedacht LifeProof voor vrijwel elk type iPhone en Samsung een speciale case die ‘m water-, dirt, snow en drop proof maakt. Een soort harnas dus dat geen stof, zand, ijs en (gesmolten) sneeuw doorlaat en schokken opvangt. Zelfs een val van twee meter hoogte overleeft je toestel ermee.

De designs zijn mooi, de pasvorm perfect en dankzij het open scherm heb je direct toegang tot het touchscreen.

Author Lot
Lot