Header Beschadigde Huid
Uitgelicht

6x tips voor beschadigde huid na bestraling

Door: Conny
10/03/2017

Een beschadigde huid kan heel vervelend zijn. Heb jij last van een beschadigde huid door bijvoorbeeld radiotherapie? Met de juiste huidverzorging verlicht je het jeukende gevoel.

Hoe ontstaat een beschadigde huid?

De huid kan op veel manieren beschadigen, maar verbranding is één van de meest vervelende en veel voorkomende oorzaken van een beschadigde huid. Verbranding kan bijvoorbeeld ontstaan door onbeschermd zonnen, een ongeluk met heet water of bestraling (radiotherapie) tijdens de behandeling van kanker.

Het oppervlak van de huid raakt beschadigd en soms ook de dieper liggende lagen van de huid. Jeuk, roodheid, droogte en een ruwe huid kunnen het nare gevolg zijn.

Radiotherapie

Bestraling van een bepaald gebied van je lichaam kan de huid plaatselijk aantasten. Een rode, verbrande huid die ruw aanvoelt, jeukt en droog is, is vaak het gevolg van herhaaldelijke bestraling. Hoe je huid reageert op radiotherapie hangt af van de dikte van de huid, het te bestralen gebied, de heftigheid en frequentie van de bestraling en hoe je de huid verder verzorgt.

Article Beschadigde Huid

Zo verzorg je de huid tijdens de bestralingsperiode

Dankzij deze 6 tips voelt je beschadigde huid iets comfortabeler aan en voorkom je ergere beschadiging.

  1. Was jezelf met een PH-neutrale en zeepvrije wasgel. Dit om extra uitdroging te voorkomen.
  2. Was jezelf niet onnodig vaak en gebruik lauw water in plaats van warm of heet.
  3. Dep de huid droog, in plaats van te wrijven.
  4. Zorg ervoor dat de huidplooien goed droog blijven en er geen wrijving ontstaat.
  5. Draag losse kleding van natuurlijke stoffen zoals katoen of linnen. Zo voorkom je druk en wrijving op de huid. Pas bijvoorbeeld op met strak ondergoed of beha’s, want die zorgen voor extra druk op de huid.
  6. Bespreek met je arts welke hydraterende crème geschikt is voor je beschadigde huid. Bespreek ook hoe vaak je dit mag aanbrengen en wanneer het beste moment van aanbrengen is.

Help de huid helen

De huid heeft van nature een goed herstellend vermogen, maar door radiotherapie wordt dit flink aangetast. Ook speelt je leeftijd een rol: een jonge huid herstelt veel sneller dan een oudere huid. Uiteindelijk moet de huid helen van binnenuit dankzij een vernieuwd huidoppervlak en dat heeft echt tijd nodig.

In de tussentijd kan je, door lief te zijn voor je huid en goed te blijven hydrateren, het huidherstel een handje helpen. Laat je huid ook voldoende ademen, bijvoorbeeld tijdens de nacht, en begin na je bestralingsperiode niet gelijk voor de volle honderd procent aan fysieke activiteiten. Doe het rustig aan en geef je huid de tijd om te herstellen.

'Naturel betekent jezelf verzorgen.'

Salon Tof

Verlichtende verzorging

Er is veel huidverzorging verkrijgbaar zonder recept waarbij je huid baat kan hebben. Ook wanneer je een overgevoelige of extreem droge huid van jezelf hebt, is dit soort huidverzorging fijn om dagelijks te gebruiken. Je verlicht de jeuk en het droge gevoel en houdt de huid soepel dankzij de hydraterende eigenschappen.

Twijfel je of een product geschikt is voor jouw huid? Dan kan je altijd overleggen met je arts, zodat je zeker weet dat je het juiste product in handen hebt.

Author Conny
Conny