Header Atkins1
Trending

Doe je lijf een plezier met ‘low carb’ (maar lekker) eten

Advertorial
Door: Lot
9/01/2018

In de health scene zijn het al een tijdje de koolhydraten die het moeten ontgelden, niet zozeer de vetten. Van een koolhydraatarme lifestyle schijn je fitter en gezonder te worden, en je valt er ook nog eens van af.

Low carb eten: waarom zou je?

Een koolhydraatarm voedingspatroon bevat weinig suikers en zetmeel. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan gezonde vetten en eiwitten zitten er juist wel in. Overigens worden niet álle koolhydraten bij een low carb lifestyle geschrapt, want de ‘goede’ carbs heeft je lichaam in bepaalde mate juist wel nodig.

Denk aan de onbewerkte koolhydraten die voorkomen in vezelrijke voedingsmiddelen als groente, fruit, volkorenproducten, peulvruchten en zaden. Hartstikke voedzaam en niet te vergelijken met de geraffineerde koolhydraten in bewerkte voeding zoals witbrood, suiker, zoutjes, chips, koekjes en diepvriespizza's. Dat heeft alles te maken met de zogenaamde ‘glykemische index’, ofwel het vermogen van koolhydraten om de bloedsuikerspiegel te verhogen. ‘Goede’ koolhydraten hebben een lage glykemische waarde omdat ze langzaam door je lichaam worden opgenomen en de bloedsuikerspiegel amper laten stijgen. Ze worden daarom ook wel langzame of complexe koolhydraten genoemd.

Energiedip

‘Slechte’ ofwel snelle/simpele koolhydraten veroorzaken juist een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Je lichaam gaat hierdoor meer insuline aanmaken, wat uiteindelijk leidt tot meer vetopslag en een verhoogde kans op diabetes 2, een verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten, obesitas, ontstekingen en andere typische stofwisselingsziekten. Bovendien volgt op zo’n plotselinge piek in je bloedsuikerspiegel vaak een energiedip die je moe en lusteloos maakt – en je opnieuw doet grijpen naar fastfood.

Geen hongergevoel

Overschakelen naar een low carb lifestyle voelt totaal niet als het volgen van een dieet. Je lichaam is van oudsher niet anders gewend. De afgelopen eeuwen is ons voedingspatroon radicaal veranderd, maar ons lijf is niet meegeëvolueerd en doet het nog steeds het beste op het volwaardige, koolhydraatarme voedsel dat onze verre voorouders aten. Groente, fruit, noten, zaden, volvette zuivelproducten, eieren, wortels en knollen… De vele eiwitten, vezels en (goede) vetten in dit soort voeding zorgt ervoor dat je lange tijd verzadigd bent en dus geen last hebt van honger.

Op z’n Atkins

Een van de eerste dieetgoeroes die pleitte voor een koolhydraatarme levensstijl was dr. Atkins. Deze Amerikaanse cardioloog linkte overgewicht niet aan hoeveel je eet, maar aan wát je eet. Hij was ervan overtuigd dat een dieet dat uit weinig koolhydraten, voldoende eiwitten en goede vetten bestaat, de stofwisseling zodanig beïnvloedt dat je met dezelfde calorie-inname toch gewicht verliest. En zoals gezegd is dat slechts een van de gezondheidsvoordelen die een koolhydraatarm voedingspatroon met zich meebrengt.

Inmiddels wordt zijn theorie door allerlei wetenschappelijke onderzoeken ondersteund, en weten we dat mensen zich behalve gezonder ook energieker en gelukkiger voelen zodra ze minder koolhydraten eten. En mooier, want zelfs de conditie van huid, haar en nagels gaat er dankzij een low carb lifestyle op vooruit.

Maak het jezelf makkelijk

Je eetpatroon omgooien is niet iets dat je zomaar even doet, zoals een crashdieet volgen. Om je nieuwe, gezonde lifestyle voor langere tijd of misschien wel altijd vol te houden mag je best wat hulplijnen inschakelen. Een fijn startpunt is de Atkins website. De dokter zelf is er helaas niet meer, maar al zijn kennis en onderzoek wordt nog steeds gebruikt om voedingsproducten te ontwikkelen die je kunt inzetten als smakelijk alternatief voor wat je gewend was te eten.

Niet alleen gezonde tussendoortjes als maaltijdrepen, drinks en shakes, maar ook veel producten die de basis vormen voor een compleet maal. Low carb muesli, knäckebröd, pasta en broodmixen bijvoorbeeld. Op de site ontdek je hoe je daarvan (en van andere gezonde ingrediënten) de lekkerste ontbijtjes, lunchgerechten, avondmaaltijden en desserts maakt. Je vindt er heel veel recepten en maaltijdplanners, maar ook tips en tools voor de nodige support, van een koolhydratenteller en online dagboek tot motiverende succesverhalen van mensen die je voorgingen. Kortom, steun in de rug als je naar koolhydraatarm overstapt.

Helaas is de winactie verlopen

Helaas ben je net te laat om mee te doen aan deze winactie. Wie weet win je een van de andere goodies. Succes!

Author Lot
Lot