Header Bloedcirculatie
How to

Hiervan gaat je bloed beter stromen (en waarom dat goed is voor je lijf)

Door: Lot
6/02/2017

Je bloedcirculatie verbeteren, waarom zou je eigenlijk? Nou, bijvoorbeeld omdat je altijd aan het koukleumen bent of weinig energie hebt. En ook als je daar geen last van hebt heeft je lijf er baat bij.

De bloedsomloop kun je het beste zien als een transportsysteem. De vitamines, mineralen, eiwitten, vetten en suikers die je lichaam nodig heeft om te functioneren, worden via de bloedbaan naar alle weefsels gebracht.

Behalve voedingstoffen zorgen je bloedvaten ook voor het vervoeren van onder andere zuurstof en hormonen en het afvoeren van afvalstoffen. Hoe beter je doorbloeding, hoe meer goede stoffen je lijf krijgt toegevoerd en hoe minder slechte er achterblijven.

Laat je doorbloeding te wensen over, heb je meer kans op kwaaltjes. We noemden net al energiedips en het vaak koud hebben, maar ook zware benen, een slecht geheugen, concentratieproblemen, kortademigheid en zelfs allerlei problemen met organen en gewrichten kunnen het vervelende gevolg zijn.

Op deze manieren werk je ongemerkt aan een betere bloedcirculatie:

1. Beweeg (in bed telt ook)

Een slechte bloedsomloop is vaak het gevolg van veel zitten en weinig bewegen. Door te bewegen gaat automatisch je bloed stromen, zo simpel is het.

Ben je geen sporter, kun je altijd nog ommetjes maken tijdens je lunchpauze (2 à 3 drie minuten wandelen maakt al verschil), vaker de trap/de fiets pakken, vanachter je computer de nodige rek- en strekoefeningen doen of je seksleven nieuw leven inblazen. Niet alleen op de 14e, maar structureel. En áls je zit, doe het dan zonder je benen over elkaar te slaan. Ook dat is namelijk niet best voor de bloedsomloop.

2. Laat je masseren

Het vermoeden bestond al lang, maar inmiddels is het ook wetenschappelijk bewezen: regelmatig gemasseerd worden na een workout is gunstig voor de bloedcirculatie (bron: Archives of Physical Medicine and Rehabilitation).

Met een goed geurende massageolie wordt dat nog fijner. Kneipp heeft er bijvoorbeeld een voor de droge, gevoelige huid met de geur van amandelbloesem en een met arnica- en gemberextract die verwarmend werkt en overbelaste spieren en gewrichten helpt herstellen.

3. Zoek de warmte op

Warmte verwijdt de bloedvaten waardoor meer zuurstof en voedingstoffen door je hele lijf kunnen worden vervoerd.

Houd een plaid bij de hand tijdens het bankhangen, neem een warme douche (en als je durft meteen daarna een koude: dit laat je bloedvaten samentrekken wat de vaatwanden elastisch en sterk houdt) of word lekker warm in een wellness oord. Sauna, jacuzzi, Turks stoombad, infraroodcabine, het is allemaal voordelig voor je doorbloeding.

Thuis kun je aan warmtetherapie doen met een infraroodlamp of mobiele en opvouwbare sauna.

In Article Bloed Circulatie

4. Kruiden en cacao

Ook sommige kruiden en specerijen hebben een verwarmende werking en een stimulerend effect op de doorbloeding.

Voorbeelden: kruidnagel, cayenne- en zwarte peper, kaneel, ginseng, ginkgo biloba, knoflook, anijszaad en gember.

Voeg ze vaker toe aan gerechten, zet er thee van of neem een supplement. Als hier niks van je gading tussen zit, is dit ook nog een interessante: de European Food Safety Authority (EFSA) heeft een paar jaar geleden op basis van verschillende wetenschappelijke studies de claim goedgekeurd dat “200 mg cacao flavonolen per dag bijdraagt aan een gezonde doorbloeding”.

Bij de meeste producten op basis van cacao zijn deze gezonde flavonolen tijdens het verwerken van de cacaobonen helaas verloren gegaan. Daarom kun je het beste kiezen voor rauwe, minimaal bewerkte cacaopoeder of cacaoproducten, daarin zijn ze nog zoveel mogelijk aanwezig.

5. Me-time

Stress, vooral chronische stress, verhoogt de bloeddruk en een hoge bloeddruk heeft een slechte invloed op de bloedcirculatie. Dus: neem meer tijd voor jezelf en ontspanning. Dat is niet egoïstisch, dat is gezond.

Author Lot
Lot