Header Talens V2
How to

Met deze hand- en brushlettering tools maak je de mooiste Bullet Journal

Door: Talita
14/05/2018

Bullet Journaling is leuk, praktisch toepasbaar en helemaal hot en happening. Al helemaal wanneer je werkt met de beste materialen. Met Sakura, Strathmore, Talens Art Creation en Talens Ecoline heb je alle tools die nodig zijn om mooie en oogstrelende resultaten te creëren. Je kunt de journal helemaal inrichten zoals jij dat wilt. Laat je creativiteit de vrije loop.

Begin met je eigen Bullet Journal

Voor wie het nog niet kent: het idee van de Bullet Journal (ook wel BuJo genoemd) is simpel. Het komt erop neer dat je zelf een uitgebreide, gepersonaliseerde agenda maakt in een blanco boekje. Je zet afspraken in de agenda en versiert deze met toepasselijke symbolen en tekeningen. Verder kun je to-do-lijstjes in de agenda zetten, recepten, verjaardagen, gedichten en alles wat jij de moeite waard vindt om te bewaren. Inmiddels staan Pinterest-borden helemaal vol met de mooiste Bullet Journal creaties. Het is een ware hit.

Inarticle Talens4

Kies een Journal die bij jou past

Er is voor iedereen wat wils op het gebied van Bullet Journals. Zo zijn er allerlei notitieboekjes verkrijgbaar, maar je kunt ook schets- of tekenboeken gebruiken. Omdat je er zoveel werk en tijd in stopt, kun je het beste kiezen voor een BuJo van goede kwaliteit. De schetsboekjes van het merk Talens Art Creation laten zien dat goede kwaliteit niet perse duur hoeft te zijn. Deze boekjes hebben een stevige kunststof omslag en het papier is geschikt voor uiteenlopende toepassingen. De boekjes zijn er met een rode, witte of zwarte omslag en in allerlei formaten. Als je het leuk vindt, kun je zelfs de omslag van de boekjes in je eigen stijl decoreren!

Voor de ervaren BuJo’er

Ben je wat meer ervaren met Bullet Journaling en op zoek naar een professionelere uitvoering? Dan zijn de Strathmore journals iets voor jou. Neem bijvoorbeeld de prachtige Visual journals met een handige ringband. Deze journals zijn geschikt voor mixed media, waardoor je er met verschillende materialen in kunt werken, van potlood tot acrylverf. Het papier is ook van supergoede kwaliteit. Je hebt hierdoor heel veel mogelijkheden om versieringen aan te brengen en je weet zeker dat je zelfgemaakte agenda lang meegaat. Het kleinere formaat zorgt ervoor dat je de journal makkelijk mee kunt nemen.

Ben je artistiek aangelegd? Dan zijn de Strathmore Art Journals in een gebonden versie iets voor jou. Het papier in deze Art Journals is geschikt voor uiteenlopende technieken. Het zeer gladde zogenaamde velijnpapier is ideaal voor potlood of pastel. Omdat het in de massa gelijmd is, leent het papier zich ook uitstekend voor natte technieken zoals aquarel, inkt, acryl en collages. Hierdoor creëer je een bijzonder boek waar je al je kunstzinnige uitingen jarenlang in kunt bewaren.

Handlettering en brushlettering

Je maakt je BuJo helemaal eigen door handlettering en brushlettering technieken. De handlettering en brushlettering trend begon een aantal jaren geleden met het schrijven van quotes in versierde letters met daaromheen allerlei tekeningetjes en symbolen. Handlettering is het tekenen van letters, brushlettering is het sierlijk schrijven van letters met een brushpen. Een brushpen is een marker met een flexibele penseelpunt waardoor je kan variëren in lijndikte en hoeveelheid inkt. Op social media worden deze tekeningetjes fanatiek gedeeld. Deze creaties komen helemaal tot zijn recht in de Bullet Journal. Een feestje voor de creatieve papierliefhebbers onder ons.

Hoe werkt dat precies?

Je hebt je Bullet Journal aangeschaft. Nu is het wel fijn om te weten hoe die brush-lettering techniek nu eigenlijk werkt. Bij Brushlettering is het uitgangspunt het maken van dikke lijnen door de pen omlaag te bewegen en dunne lijnen te maken als je naar boven of opzij beweegt. Dit kun je doen door de lijn naar beneden wat steviger aan te zetten; je duwt de punt van je pen dan stevig op het papier en als je omhoog gaat laat je de pen juist lichtjes over het papier gaan. Op deze manier kun je, vooral met brush pennen, variëren in de inktafgifte van de pen.

Ecoline Brush Pens van Talens zijn hier uitstekend voor te gebruiken. De pennen zijn gevuld met de kant-en-klare vloeibare waterverf Ecoline, die vooral bekend is om zijn schitterende intense en heldere kleuren. Met de speciale penseelpunt kun je heel fijn en gedetailleerd werken, maar ook het kleuren van grote vlakken gaat heel makkelijk.

Ze zijn er in allerlei handige sets tot wel dertig kleuren per set. Er zijn verschillende sets in verschillende kleurthema’s; van pasteltinten tot grijs, groen, geel of violet. Spaar alle zestig beschikbare kleuren of ga voor de primary set met mengkleuren en een speciale blender waarmee je mooie kleurovergangen kunt maken of kleuren kunt ‘temmen’.

Breng kleur in je Bullet Journal

Met Brush Pens maak je bovendien de mooiste kleurrijke pagina’s in je bullet journal. Zo kun je met Sakura Koi Coloring Brush Pens eenvoudig levendige kleuren toevoegen aan je bullet journal. De transparante inktkleuren mengen gemakkelijk, zodat je lekker veel kleuren en effecten kunt realiseren. Ze geven een andere kleurintensiteit en zijn wat dunner en makkelijker in gebruik op kleinere formaten papier dan de Ecoline Brush Pens. De Sakura Pigma Brush heeft watervaste Brush Pens met verschillende puntdiktes. Ze zijn heel praktisch voor het aanbrengen van fijne details en drukken niet door het papier heen. De flexibele penseelpunt buigt na gebruik terug in originele vorm. Wil je meteen alle kleuren, dan is de Pigma Brush Pen set van negen pennen ideaal. Dankzij de watervaste inkt worden de Pigma Brush Pennen vaak gebruikt om details aan te brengen in een werk dat gemaakt is met Koi Coloring Brush Pens of Ecoline Brush Pennen.

Pennen voor een sierlijk effect

Wil je sierlijk schrijven in je bulletjournal? Probeer dan deze Pigma Micron fineliners van Sakura eens. Ze zijn watervast en drukken niet door het papier heen. Er zijn verschillende puntdiktes voor superfijne elegante lijntjes en voor mooie volle lijnen. De Pigma Micron pennen zijn er in allerlei aantrekkelijke kleuren. Vind je het fijn om met verschillende diktes te werken? Dan is de set met zes puntdiktes ideaal. Toch liever meteen een kleurselectie? Dan kun je kiezen voor een set met negen Pigma Micron pennen.

Tip: net aan het assortiment toegevoegd is de Pigma Micron PN. Deze pen heeft een plastic nib (penpunt) en is dé pen voor elke dag. De pennen bevatten hoge kwaliteit pigmentinkt, waardoor de kleuren net zo mooi blijven als de dag waarop je de inkt aangebracht hebt. De puntdikte varieert, afhankelijk van de druk die je uitoefent. De Pigma Micron PN is in verschillende sets verkrijgbaar, waarvan een set met alle negen kleuren: Rood, Rozenrood, Bordeaux, Paars, Blauw, Zwart, Blauwzwart en Sepia.

En als finishing touch… glitter

Last but not least: glitters, felle en metaalkleuren! Je vindt ze in een van de Sakura Gelly Roll setjes. Deze pennen zijn geweldig om mee te tekenen, versieren en schrijven. Ze zijn er in verschillende soorten: Metallic, Moonlight, Stardust en Specials. Voor elk wat wils!

Met deze benodigdheden heb je alles in huis om van jouw Bullet Journal een compleet eigen kunstwerk te maken. En we kunnen je alvast verklappen: het gaat er niet alleen prachtig uitzien, maar het invullen van je eigen BuJo werkt ook heel rustgevend. Dus ga er op een zonnige zondagmiddag maar eens goed voor zitten en probeer het zelf! Door het gebruik van verschillende materialen kun je prachtige combinaties maken en er echt je eigen draai aan geven. Glitters, spannende kleurovergangen of sierlijk en ingetogen? Juist dit maakt Bullet Journaling zo leuk.

Talita Kalloe
Talita