Cleansingoils
How to

5 redenen om een cleansing oil te proberen

Door: Lot
4/12/2016

Cleansing oil is zo’n product dat je moet proberen om het te gaan waarderen. Je huid wordt er niet alleen schoner, maar ook mooier van. En niet vet, echt. De grootste voordelen:

Goed gereinigd
Het klinkt vreemd om vuil en vet op je huid te verwijderen met nog meer vet, en toch werkt het wel zo. Cleansing oils – de goede – bestaan helemaal of voor het grootste gedeelte uit plantaardige oliën. Wanneer ze worden ingemasseerd, binden deze oliën zich aan de huideigen oliën (talg), make-up, transpiratie en ander vuil. Vervolgens spoel je de hele handel eraf, waardoor je huid grondig schoon achterblijft.

Je poriën raken niet verstopt
Met een reinigingsolie op plantaardige basis hoef je niet bang te zijn dat je poriën dichtslibben. Dit soort oliën is juist in staat het huidoppervlak en poriën schoon te houden. Bovendien laten cleansing oils zich heel makkelijk wegwassen met water, zonder je op te zadelen met olierestjes.

Je huidbarrière wordt sterker
Zonder gezonde huidbarrière geen mooie huid. Helaas verwijderen veel cleansers behalve vuil, talg en make-up ook huideigen vetten die nodig zijn om je huid te beschermen en goed te laten functioneren. Raakt deze barrière beschadigd, ligt uitdroging op de loer en dat kan weer leiden tot allerlei huidproblemen zoals roodheid, eczeem, veroudering, puistjes en glimplekken (aangezien je huid extra talg gaat aanmaken ter compensatie). Een reiniger op oliebasis houdt de barrièrefunctie intact en je huid in balans.

Al na het eerste gebruik voelt je huid zachter en soepeler aan. Snel daarna zul je ook merken dat-ie veel minder droog en trekkerig wordt van guur winterweer, centrale verwarming en andere factoren die vocht aan de huid onttrekken.

Ze zijn er voor elke huid
De meeste reinigingsoliën bestaan uit plantaardige (botanische) oliën, zoals olijf-, jojoba- amandel- druivenpit- en saffloerolie en plantaardige extracten (bijvoorbeeld van groene thee) – ingrediënten die van zichzelf rijk zijn aan actieve ingrediënten en vitamines. Afhankelijk van de samenstelling kan een cleansing oil dus bepaalde huidissues aanpakken. Is dat droogte, zit je goed bij zo’n beetje elke olie. Heb je een vette huid, zijn druivenpit- en jojoba-olie aanraders. Beide remmen de talgaanmaak af. Een gecombineerde huid heeft onder andere baat bij saffloerolie en de gevoelige huid bij zoete amandelolie. Huidveroudering tegengaan kan ook, met oliën vol antioxidanten, zoals argan-, avocado-, marula- en macadamia-olie.

De verwenfactor
Reinigen met olie is fun! Je gaat er automatisch mee masseren, waardoor het cleansen vanzelf een feestje in plaats van een moetje wordt. Soms zijn er essentiële oliën aan toegevoegd die van nature een fijne, ontspannende geur hebben. Let dan wel even op of je huid er goed op reageert. Essentiële oliën zijn eigenlijk geen echte oliën, maar snel vervliegende extracten van aromatische planten die gebruikt worden in cosmetica vanwege een actieve eigenschap. Lavendel werkt bijvoorbeeld ontsmettend en geranium heeft een liftend effect. Niet elke huid kan hier even goed tegen: bij de gevoelige of problematische is de kans op irritaties wat hoger.

Verzorgingsolieen

Zo gaat reinigen met een olie in zijn werk:

  • Breng een pompje of paar druppels aan op een lichtvochtige huid en masseer één tot twee minuten in met je vingertoppen.
  • Een kant-en-klare cleansing oil laat zich nu verwijderen door warm water in je gezicht te splashen tot alle olie verdwenen is.
  • Gebruik je een pure of zelfgemixte olie, leg dan een warm, vochtig washandje of cleansing cloth over je gezicht, laat afkoelen en veeg er daarna alle make-up en vuil mee weg.
  • Eventueel uitspoelen en herhalen.
Author Lot
Lot