Sophie De Boer 1
Interview

De health- en beautyrituelen van veldrijdster Sophie de Boer

Door: Juul
21/01/2017

Sophie de Boer is professioneel veldrijdster, rijdt sinds begin dit jaar voor Breepark en staat bovenaan de wereldranglijst. Ze won de eerste wereldbekerwedstrijd in Las Vegas en het wereldbekerklassement 2016-2017. Momenteel werkt ze toe naar het wereldkampioenschap in Bieles (LUX) waar ze mee strijdt om de titel. Wij vroegen Sophie hoe ze in shape blijft en naar haar beautytips.

Het gezicht achter de topsporter

Wat zijn jouw goede voornemens voor 2017?
"Als topsporter is het belangrijk om zowel fysiek en mentaal fit te zijn. Als beide batterijen niet volledig op zijn geladen kun je geen topprestaties leveren. In een veldritseizoen rijd ik in circa 5 maanden zo’n 40 crossen. Het is daarom een enorme uitdaging om mentaal fris te blijven.

In 2016 heb ik veel tijd besteed aan het mentale aspect, bijvoorbeeld het vasthouden van focus op belangrijke wedstrijddagen als tijdens de wedstrijd zelf. Mijn voornemen in 2017 is om hiermee door te gaan want ik merk dat het mijn prestaties verbetert. Ik probeer veel boeken te lezen (Tony Robbins, Think and Grow Rich, De Weg van Michael Puett) en wekelijks aan yoga te doen en te mediteren. Dat laatste lukt alleen nog niet zo goed."

Je bent professioneel veldrijdster. Hoe ziet het dagelijkse leven als topsporter en #fitgirl eruit?
"Mijn week verloopt als volgt: in het weekend rijd ik vaak op zaterdag en zondag een wedstrijd. Maandag is daarom een hersteldag. Dan ga ik rustig een uurtje losfietsen en ga ik eind van de middag of ’s avonds naar yoga om mijn spieren te rekken. Dit bevordert het herstel, want afvalstoffen worden afgevoerd.

Daarnaast ben je als topsporter vaak lang en/of intensief aan het trainen en daarom is het goed om dit af te wisselen met hele rustige, niet belastende trainingen zodat mijn lichaam in balans blijft. Het is belangrijk om een dag na een intensief weekend niet te veel te doen om weer maximaal op te laden. Soms plan ik een koffiedate, zodat ik mijn vriendinnen ook nog eens zie. Ontspanning is ook belangrijk om weer op te laden.

Dinsdag begint mijn trainingsweek weer. Ik train dinsdag, woensdag en donderdag op de weg of in het veld. Daarnaast probeer ik minstens 1 of 2 keer een core-stability training te doen van 45 minuten. Dat wil zeggen, oefeningen voor mijn buik, rug, armen en billen. Het is met veldrijden erg belangrijk om maximale power uit je benen te halen terwijl je zo stil mogelijk op je fiets blijft zitten. Daarom moet je core erg sterk zijn."

Wie is jouw grootste inspiratiebron?
"Ik laat me inspireren door powervrouwen. Denk aan Serena Williams maar ook Beyoncé. Een inspiratie uit het veldrijden is Hanka Kupfernagel (DUI). Zij is inmiddels gestopt, maar heeft het veldrijden echt op de kaart gezet voor vrouwen."

Voeding is uiteraard erg belangrijk bij topsport. Wat eet je doordeweeks?
"Fietsen is een duursport. Mijn spieren hebben vooral energie nodig tijdens trainingen en die energie haal je voornamelijk uit koolhydraten. Circa 60% van mijn energie haal ik daarom uit koolhydraten (volkoren granen, zoete aardappel, peulvruchten).

Daarnaast is het belangrijk om mijn spieren optimaal te laten herstellen na een wedstrijd en genoeg eiwitten te eten. Ik eet circa 100gr eiwit op een dag (kip, vis en mager roodvlees). In de periode voor mijn wedstrijdseizoen ben ik altijd bezig om het ideale gewicht te bereiken. Om af te vallen eet ik dan circa 300kcal minder dan mijn behoefte. Dit is een veilige manier om af te vallen, maar geen spieren te verliezen. Dat wil zeggen dat je dan altijd met een klein beetje trek naar bed gaat.

Tijdens het seizoen eet ik voldoende, omdat het belangrijk is dat ik voldoende energie heb tijdens de wedstrijden en optimaal herstel. Vaak val je in het seizoen vanzelf een klein beetje af omdat je vetverbranding versnelt als je in topvorm bent en dan amper nog kan eten wat je allemaal verbruikt.

Om zeker te weten dat ik voelde vitamines en mineralen binnen krijg, gebruik ik wekelijks de Slowjuicer van Philips. Mijn favoriete recept is rode biet, wortel, citroen, appel en gember. Ik vind deze juicer perfect omdat 'ie erg makkelijk schoon te maken is waardoor de drempel om een juice te maken laag is."

Talking Beauty

Hoe ziet jouw ochtendritueel eruit?
"Omdat ik dagelijks buiten fiets, is het belangrijk om mijn huid gehydrateerd te houden en in de zomer te beschermen tegen te veel zon. Ik gebruik daarom ’s ochtends een dagcrème (Biotherm Aquasource).

Voor het trainen gebruik ik geen make-up, soms waterproof mascara van Clinique of Chanel. In de zomer gebruik ik Clarins zonnebrand factor 50. Beste zonnebrand voor je gezicht, droogt snel en waterproof (erg belangrijk tijdens sporten).

's Avonds gebruik ik een serum van Estée Lauder en reinig ik mijn huid met producten van Philosophy. Ook gebruik ik af en toe de facebrush van Clinique. Handig voor luie mensen en die kun je ook gebruiken onder de douche. Door al het sporten en zweten merk ik dat ik mijn huid goed moet reinigen en hydrateren. Daarnaast helpt het ook om voldoende water te drinken."

Wat zijn je andere favoriete beautyproducten?
"Die van mijn ochtendritueel dus en voor mijn haar: John Frieda Luxurious Volume shampoo en conditioner of L’Oréal Paris Elvive Extraordinary Oil shampoo.

Ook een favoriet en van L'Oréal Paris Elvive: de Extraordinary Oil krulverzoring (de beste!). Ik heb zo’n beetje alles getest en deze crème werkt echt het beste om je krullen niet te laten pluizen en ook niet te zwaar of vet te maken. Plus, lekker betaalbaar!

Ook gebruik ik TONI&GUY Casual Sea Salt Spray, een Waves Texture spray van John Frieda en soms het serum van John Frieda voor in mijn punten."

Wat is je grootste beauty secret?
"Simpel: veel water drinken en wekelijks een serum gebruiken voor het slapen gaan!"

Waar haal jij je (beauty)inspiratie vandaan?
"Vriendinnen."

Wat is dé tip, om mee te geven aan de lezeressen, om in shape te blijven?
"Ik heb er eigenlijk meerdere. Komen ze:

  1. Als je je voorneemt om meer te gaan sporten, maar merkt dat het er eigenlijk toch niet van komt: plan vaste avonden in (met een vriendin – gezellig én een stok achter de deur). Leg de lat niet direct te hoog. Als je vrijwel nooit sport, eis dan niet direct van jezelf dat je 3 keer per week moet sporten. Begin met 1 à 2 keer per week en als je dit een langere tijd volhoudt, plak er dan een 3e dag aan vast!
  2. Doe vooral iets wat je leuk vindt! Er zijn zoveel manieren om te bewegen dat er altijd wel iets tussen zit wat je leuk vindt. Van poweryoga, boksen, dansen tot hardlopen of fietsen.
  3. Zorg dat de drempel om te gaan sporten niet te hoog is. Kies voor een sportschool bij je in de buurt. Hardlopen kan bijvoorbeeld altijd! Je hoeft alleen maar je schoenen aan te trekken. Voel je je een keer wat minder sporty, ga dan rustig wandelen! Iets doen is altijd beter dan niets, bovendien voel je je altijd beter na het sporten.
  4. Last but not least: zorg dat je een doel hebt! Maak dit doel zo concreet mogelijk en visualiseer het voor jezelf. Dus niet: ik wil afvallen, maar: binnen 6 weken wil ik in deze broek passen. Visualiseer jezelf weer in die broek, dit helpt enorm als je een keer geen zin hebt om te sporten.

Een extra tip voor de al redelijk fanatieke sporter: investeer in jezelf met ondersteunende producten, bijvoorbeeld een sporthorloge. Ik word zelf gesponsord door Polar en gebruik de Polar V800 – erg goed voor hardlopen, zwemmen en fietsen. Het bijhouden van je progressie is daarnaast erg motiverend!"

Wil je meer weten over Sophie of vind je het leuk om haar te volgen? Check hieronder haar social media kanalen en/of website.

Instagram | Facebook | Twitter | Website

Juul1
Juul