1Headerhaircolour
Kort verhaal

De juiste colour care voor jouw hair

Door: Lot
6/09/2016

Zit je nieuwe haarkleur er eenmaal in, hou je hem graag zo lang mogelijk op zijn mooist. Kan geregeld worden! Met de juiste nazorgmaatregelen blijft elke kleuring salonfähig, ook als hij uit een pakje komt.

Goede buffer

Eigenlijk begint het respecteren van je gekleurde haar al vóór het kleurproces. Kleurpigmenten ‘pakken’ het beste op haar dat sterk en gezond is. Wordt een kleuring aangebracht op droog, poreus haar, geeft dat snel een oneven resultaat. Haarexperts raden daarom aan om wat vaker een conditioner te gebruiken (als je dat nog niet deed) en de avond voorafgaand aan het kleuren een voedende treatment aan te brengen, zoals een masker vol herstellende proteïnen – bouwstoffen die van nature voorkomen in gezond haar.

Tip: kies je er een uit een speciale colour care lijn, heb je er ook nog wat aan als je nieuwe kleur een feit is.

1 Hc1

After care

  • Uit onderzoek is gebleken dat 80% van kleurvervaging te danken is aan water, niet eens aan shampoo. Dat zit zo: tijdens het kleuren wordt haar gestript van zijn beschermende lipiden en dus poreuzer. Poreus haar neemt tijdens het douchen makkelijker water op, maar laat het ook net zo makkelijk weer ontsnappen, kersverse kleurpigmenten meenemend. Door contact met water na een (semi)permanente kleuring zeker drie dagen te vermijden, kan de haarschacht zich herstellen en de kleur beter binnenboord worden gehouden.
  • Was gekleurd haar met koud, hooguit lauwwarm water (hoe heter, hoe groter de kans op kleurverlies) en spoel het niet langer dan nodig schoon (zie punt hierboven).
  • Het ligt voor de hand, maar toch: doe je haar een plezier en gebruik een kleurvriendelijke shampoo. De sulfaten in gewone shampoos staan erom bekend kleurdeeltjes weg te wassen. Speciale kleurshampoos bevatten juist ingrediënten die de kleur sealen en levendig houden.
  • Ook je conditioner en/of masker kun je het beste vervangen door eentje met colour care voordeel. Die vult doelgericht het lipidentekort van gekleurd haar aan, zodat de kleurbeschermende werking nog beter tot zijn recht komt. Sommige frissen je haarkleur trouwens op, handig om een volgende kleursessie even uit te stellen.
  • Gekleurd haar is kwetsbaar, dus dep het na het wassen voorzichtig droog met een handdoek en borstel het liever niet als het nog vochtig is.
1 Hc2

Brunettes

Je hebt geluk! Bruintinten zijn rijk aan pigment en weerkaatsen veel licht, wat jouw haarkleur vol en glanzend maakt. En dat blijft het, als je maar regelmatig een goede kleurverzorging gebruikt. Formules op basis van plantaardige oliën (olijf-, argan- of abrikozenpitolie bijvoorbeeld) voeden elke haar van wortel tot punt voor een longer lasting glans.

1 Hc3

Redheads

Van alle kleuringen vervaagt een roodtint het snelst, omdat de kleurmoleculen daarin het grootst zijn en dus sneller weten te ontsnappen. Voor jou is het daarom extra belangrijk om je haar te wassen en verzorgen met speciale colour care formules. Leave-in conditioners zijn perfect, want dat scheelt weer een keer uitspoelen. Laat föhn en steiltang zoveel mogelijk liggen. Kun je niet zonder? Gebruik in ieder geval een hittebescherming.

1Hc4

Blondines

Ervaren “blondines” weten: van zonlicht kan je blondtint een gele ondertoon krijgen, van het zwembad (chloor!) slaat het groen uit, en het zoute zeewater maakt het dof. Het helpt om vóór een duik in zee of zwembad een olie aan te brengen in je haar en het daarna nat te maken met gewoon kraanwater, dan zuigt het veel minder chloor en zout op. Eens in de week een zilvershampoo gebruiken neutraliseert geeltinten en houdt je blonde kleur mooi koel. Geldt ook voor highlights.

Author Lot
Lot