Ehbohaarproblemen
Kort verhaal

EHBB: Eerste hulp bij blonderen

Door: Conny
14/12/2016

Soms pakt het blonderen van je haar niet helemaal uit zoals je had gehoopt. Een echte haar-crisis voorkom of verhelp je dankzij deze haartips.

Gele waas bij blond haar

Probleem: Je platinablonde lokken ogen na verloop van tijd geel en dof.

Oorzaak: Wanneer je oorspronkelijke haar warm van kleur is, schijnt dit door in je geblondeerde look. Ook wanneer je je haar hebt laten blonderen in een matte, koele toon, vervaagt dit na een tijdje en krijg je weer die gele gloed waar je je zo aan ergert.

Oplossing: Kies een kleur blond die past bij jouw natuurlijke haarkleur en heb realistische verwachtingen. Heb je van jezelf een warme gloed, kies dan een tint blond met dezelfde ondertoon alleen iets lichter. Geblondeerd haar vergt veel onderhoud, dus realiseer je dit voordat je het laat blonderen. Gebruik ook een speciale Olaplex behandeling voor thuis, die ervoor zorgt dat je haar minimaal beschadigt tijdens het ontkleuren of blonderen. Fris je blonde kleur op met een koele toner of haarmasker dat je tussentijds kunt gebruiken om je haarkleur minder geel te maken.

Groene waas bij blond haar

Probleem: Je blonde lokken zijn na het zwemmen opeens groen geworden, help!

Oorzaak: Geblondeerd haar is poreus en ‘zuigt’ als het ware alles op dat het tegenkomt. Chloor in combinatie met waterstofperoxide kan je geblondeerde haar groen doen uitslaan en dat is eigenlijk best easy te voorkomen.

Oplossing: Zorg ervoor dat je haar minder chloor kan opnemen, door het vóór het zwemmen te behandelen met een rijke crème of haarmasker. Op die manier is je haar al verzadigd en ‘slurpt’ het het chloorhoudende water ook minder snel op. Een andere optie is je haar niet in contact te laten komen met chloorwater of het na het zwemmen meteen uit te spoelen onder de douche en eventuele chloorresten uit het haar te wassen met een milde shampoo.

Soshaarproblemen

Oranje gloed na blonderen

Probleem: De bedoeling was blond, maar het resultaat na blonderen neigt meer naar oranje.

Oorzaak: Wanneer je van bruin of donker haar naar lichtblond gaat, lukt dit vrijwel nooit in één keer. Doordat donker haar veel pigment bevat, is een eenmalig ontkleuringsproces (het blonderen dus) niet genoeg om je lokken platinablond te krijgen.

Oplossing: Bedenk van tevoren dat een lichtblonde haarkleur enorm veel onderhoud vraagt wanneer je van nature donker haar hebt. Je haar wordt er poreus van, is moeilijk te sturen qua kleur en intensieve verzorging en aandacht is key voor een geslaagde look.
Mocht je er toch voor gaan, weet dan dat het een transformatie in stappen zal zijn. Het ontkleuren doe je in meerdere sessies, om je haar in goede conditie te houden en het in een mooie, blonde tint te krijgen. Het oranje resultaat na één keer ontkleuren is dus niet te voorkomen, maar is een tussenfase op weg naar het eindstation. Zorg ervoor dat je een kapper in de arm neemt die veel ervaring heeft met het ontkleuren van donker haar en ook goed kijkt naar de kwaliteit van je haar. Een eerlijk advies is goud waard.

Paars haar na zilvershampoo

Probleem: Je geblondeerde haar slaat paars uit na het wassen met zilvershampoo.

Oorzaak: Een zilvershampoo met paarse ondertoon pakt extra goed op blond haar vanwege de poreuze conditie van het haar. Wanneer je een zilvershampoo te lang in laat trekken, kan het een paarse gloed geven aan je blonde haar.

Oplossing: Laat je zilvershampoo nooit langer intrekken dan op de flacon staat en gebruik hem ook zeker niet elke wasbeurt. Een zilvershampoo is er om te voorkomen dat je blonde haar een warme gloed krijgt, dus eens per week is genoeg om je kleur mooi koel te houden, zonder dat het een paarse gloed krijgt. Er is ook zilvershampoo die minder blauw- of paarspigment bevat, zodat je minder risico loopt op een Dame Edna look!

Author Conny
Conny