Longlastingmakeup
How to

En… blijf! Zo verzeker je jezelf van een long-lasting oogmake-up

Door: Lot
21/10/2016

Van oogmake-up die aan de wandel gaat zijn we niet gediend. Dus hierbij: foefjes om alles urenlang op zijn plek te houden, van oogschaduw tot eyeliner.

Olievrije basis

Een long-lasting oogmake-upje vraagt om enige voorbereiding. Niks ingewikkelds, hoor, het gaat erom dat je een paar zaken in gedachten houdt. Waar het op neer komt: ook de huid van je oogleden produceert huideigen vetten. Niet zoveel als op je neus, kin en voorhoofd, maar toch. Door dit olie-achtige laagje kunnen producten die je op je ooglid aanbrengt (oogschaduw, oogpotlood, eyeliner) niet goed hechten, waardoor ze na een tijdje gaan schuiven, vaak richting arcadeboog.

Breng ’s ochtends daarom liever geen gezichtsolie of dagcrème (tenzij olievrij) op je oogleden aan. Ook een oogcrème kun je beter rondóm je ogen aanbrengen. Loopt oogmake-up bij jou standaard uit, kan het helpen om je oogleden ’s ochtends voorzichtig te reinigen met een (wederom) olievrije oogmake-up remover of er zacht een blotting paper op te drukken.

Prime(r) time

Om bovenstaande reden heeft het ook weinig zin om concealer of foundation bij wijze van primer op je oogleden te deppen. In eerste instantie lijkt zo’n basislaag voor een goede hechting te zorgen, maar na een tijdje doen de olieachtige ingrediënten erin dit effect teniet.

Echte primers gaan veel beter te werk. Ze creëren een egale ondergrond voor je oogmake-up en absorberen de oliën die je huid in de loop van de dag produceert, wat de kans op uitlopen en vervagen flink verkleint.

Let op: een oogschaduwbase doet overigens wat anders! Die zet je in om de kleur van een oogschaduw extra intens te maken. Een hybride formule, dus primer en base inéén, doet het allebei.

Bekijk hier alle primers.

Longlastingoogmakeup

De juiste volgorde

Waterproof en langhoudende formules beloven je make-up urenlang op-de-plaats-rust te houden, maar niet iedereen wil ze elke dag gebruiken. Het verwijderen vergt iets meer boenen, waarbij altijd wel een paar wimpers sneuvelen.

Gelukkig bepaalt ook de volgorde waarin je producten aanbrengt hoe lang je make-up het volhoudt, waterbestendig of niet. Zo hebben de meeste visagisten de gewoonte om een oogpotlood of eyeliner te fixeren met een oogschaduw op poederbasis. Dat kan zelfs onopvallend, door je lijn ‘over te trekken’ met een shadow in dezelfde tint.

Lijntjes op de binnenste (licht-vochtige) wimperrand zijn extra gevoelig voor smudgen. Breng zo dicht mogelijk bij de wimperaanzet, echt tussen de haartjes, een oogschaduw aan in ongeveer dezelfde tint. Mocht je eyeliner of oogpotlood het op een uitlopen zetten, komt hij niet ver. Uiteraard kun je altijd nog meer potlood, eyeliner of oogschaduw toevoegen, maar met de basis zit het nu in elk geval goed. Mascara bewaar je tot het eind. Is er wat oogschaduw op je wimpers beland, lekker laten zitten. Lijken ze straks extra vol.

Nog even over mascara

Ook die hoeft niet waterproof te zijn om je oogmake-up longer lasting te maken. Een goed alternatief is een tubing mascara. Omdat de formule hiervan uit polymeren bestaat in plaats van olie en was, omhult hij elke wimper met een ‘buisje’ product. Je wimpers worden er langer en voller van, en het mooiste is: dit type mascara blijft de hele dag perfect zitten – de buisjes laten pas los als je ze ’s avonds verwijdert met lauwwarm water. Wrijven is daarbij trouwens amper nodig, wat hem ook geschikt maakt voor gevoelige ogen.

Author Lot
Lot