1Sun
Kort verhaal

Gebruik je SPF het hele jaar door!

Door: Conny
16/09/2016

Midden september naar het strand komt zelden voor en het was nog even volop genieten. Misschien denk je nu je zonnebrandcrème op te kunnen bergen, maar wist je dat je eigenlijk het hele jaar door moet smeren met een SPF? Here’s why!

Uv-straling het hele jaar door

Gedurende het hele jaar wordt de huid blootgesteld aan schadelijke straling. Uvb en Uva zijn de bekende boosdoeners, maar ook infraroodlicht en zichtbaar licht (waardoor we kleuren kunnen onderscheiden) beïnvloeden de huid negatief. Schadelijke straling is altijd aanwezig en dus is het belangrijk om de huid in te smeren met een goede zonnebrandcrème of een dagcrème met SPF die beschermt tegen alle soorten straling, zodat je onbezorgd kunt genieten van alle seizoenen.

Smeer ook je kinderen in

Jong gedaan, is oud geleerd! Er worden steeds meer gevallen van huidkanker ontdekt die te wijten zijn aan onvoldoende bescherming tijdens het zonnen. De basis hiervoor is al lang geleden gelegd op de momenten in de zomer waarop de huid verbrand was. Nu groeit er een generatie op die het vanzelfsprekend vindt om zich dagelijks in te smeren met een SPF en in de zomer Uv-werende kleding te dragen, maar die bewustwording was er vroeger nog niet. Denk je nu dat goed smeren geen verschil meer maakt door zonverbranding in het verleden, dan heb je het mis, want ook nu kan je huidproblemen nog voorkomen door altijd goed te smeren met een zonbeschermer.

Check de dagelijkse zonsterkte online op de zon index van het KNMI en weet welke factor je moet gebruiken

Voor vijftigplussers

Na de menopauze wordt de huid minder elastisch vanwege de afname van het hormoon oestrogeen. Oestrogeen stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen en de afname hiervan zorgt ervoor dat je huid gaat hangen en rimpels en pigmentatie meer opvallen. Aan die rimpeltjes en pigmentvlekjes kan je alleen wat laten doen via een cosmetisch arts, maar je kunt wel goed smeren met een SPF om zo nog meer huidellende te voorkomen. Ga op zoek naar een SPF die ook een extra verzorgende functie heeft voor de rijpere huid. Bijvoorbeeld zonnebrandcrème met hyaluronzuur die de huid goed hydrateert en vol doet lijken of een SPF die pigmentvlekjes verdoezelt. Gebruik je zonbeschermer elke dag, ook als de zon niet schijnt en smeer niet alleen je gezicht, maar ook hals, decolleté en de bovenkant van je handen in.

Verschillende filters

Er is een verschil tussen de filters die ene zonnebrandcrème kan bevatten, namelijk de volgende kenmerken. Een chemische filter doet het werk in de huid en absorbeert Uv-straling. Een fysische filter legt een laagje op de huid en weerkaatst Uv-straling. Een chemische filter blijft vaak beter zitten, maar kan huidirritatie veroorzaken en een fysische filter trekt niet in de huid, maar laat meestal een wit waasje achter en je veegt het er sneller af. Voorbeelden van chemische filters zijn avobenzon of helioplex en voorbeelden van fysische filters zijn zinkoxide of titaniumoxide. Dan is er ook nog een filter die er een beetje tussenin zit en deze heet Tinosorb. Welk filter je kiest, hangt af van hoe jouw huid reageert op bepaalde ingrediënten en wat je verwacht van een zonnebrandcrème.

Author Conny
Conny