Header Gevoelige Huid
Uitgelicht

Last van een gevoelige huid? Ga deze triggers uit de weg

Door: Marit
16/08/2017

Een gevoelige huid heeft extra aandacht nodig en het kan lastig zijn om hier de juiste verzorging voor te vinden. Door deze triggers uit de weg te gaan, geef je de gevoelige huid meer kans om goed te herstellen.

De oorzaak van een gevoelige huid

Een gevoelige huid ontstaat wanneer de huid uit balans is. Dit merk je aan rode vlekken of uitslag in het gezicht of op je lijf. Maar ook jeuk, schilfers en zwellingen kunnen wijzen op een gevoelige huid. Elke huid is op een andere manier gevoelig. Sommige vrouwen krijgen al snel een gevoelige huid bij het hebben van bijvoorbeeld stress, maar veroudering of zwangerschap kunnen ook oorzaken zijn.

Bij een te gevoelige huid weet de huid niet goed welke stoffen of prikkels moeten worden doorgelaten. Er ontstaat een lagere weerstand en hierdoor kunnen stoffen van buitenaf makkelijk binnendringen. De huid gaat zich verzetten en krijgt een harde onderlaag, met vaak een geïrriteerde en gevoelige huid als gevolg.

Heb je een gevoelige huid, dan zijn er een aantal dingen die je wel en niet moet doen. Hieronder lees je om welke do's & don'ts het gaat.

Don'ts bij een gevoelige huid

Geen parfum en alcohol in verzorgingsproducten

Het is erg belangrijk dat je geen geparfumeerde of alcoholhoudende verzorgingsproducten gebruikt als je een gevoelige huid hebt. Deze producten kunnen de kans op een geïrriteerde huid vergroten.

Gevoelige Huid

Zeg het lange douchen vaarwel

Veel mensen vinden het heerlijk om na een lange werkdag een warme douche te nemen. Bij een gevoelige huid is dit niet aan te raden. Tijdens en na een lange en warme douchebeurt wordt de vetlaag op je huid dunner en krijg je een droge en gevoelige huid.

Ook roken is de boosdoener

Naast het feit dat roken niet gezond is voor het lichaam, werkt het ook niet bevorderend voor de huid. De stoffen in sigaretten zorgen voor een snellere huidveroudering, maar ook ontstaat er een dunnere huid. Dit komt namelijk doordat het collageen in de huidlaag versneld wordt afgebroken. Dit maakt de huid gevoelig voor bepaalde situaties en stoffen van buitenaf.

Te veel make-up

Een gevoelige huid betekent niet dat je make-uploos de deur uit hoeft te gaan. Wees zuinig met het aanbrengen van make-up. Kies bij het aanschaffen van make-up voor natuurlijke producten die het risico op een geïrriteerde huid verkleinen. Wist je dat er in vloeibare eyeliners latex is verwerkt? Latex kan bij een gevoelige huid zorgen voor heftige reacties. In dat geval is het dus beter om een eyeliner in potloodvorm te gebruiken.

Gevoelige Huid 1

Do’s bij een gevoelige huid

Smeren tegen uitdroging

In de koude buitenlucht droogt de huid snel uit. Smeer 'm dus goed in zodat je uitdroging tegengaat. Gebruik hiervoor een hydraterende en hypoallergene gezichtscrème. Met deze dagcrèmes heb je weinig tot geen kans op een allergische reactie, want de crème voorkomt dat je huid uitdroogt door vochtverdamping af te remmen.

Veel vitaminen

Vitaminen zijn belangrijk voor een gevoelige huid. Vitamine B helpt bij een gezonde huid, Vitamine C helpt tegen ultraviolette straling en acne en Vitamine E helpt bij huidschade en huidverbranding. Zorg er dus voor dat je dagelijks de nodige vitaminen binnen krijgt.

Ontgiftingskuur

Het helpt ook om twee of drie keer in het jaar een ontgiftingskuur te volgen. Dit zorgt ervoor dat het hele lichaam, van de nieren tot aan het bloed en de huid, wordt gereinigd. Het lichaam neemt de vitamines weer beter op doordat afvalstoffen worden afgevoerd. En dat is zeker goed voor je huid.

14962791 1253090924749960 2948887069821564024 N
Marit