Manieren Gezonder Leven
Kort verhaal

5x gezonder je dag doorkomen zonder een greintje afzien

Door: Lot
28/06/2017

Wat maakt het uit dat je liever lui dan moe bent? Met deze té makkelijke routineswitches werk je toevallig wel keihard aan je gezondheid.

Eet mindful

Eenvoudiger wordt het niet. Als je voor elke maaltijd zeker twintig minuten uittrekt, rustiger en langer kauwt, met aandacht proeft en af en toe je bestek neerlegt, verbeter je je spijsvertering, eet je minder omdat je lichaam sneller het signaal ‘vol’ afgeeft en voel je je binnen een paar dagen energieker. Wat je op je bord hebt liggen doet er niet eens veel toe, maar knapperige groenten en volkoren producten maken mindful eten natuurlijk wel makkelijker. Je gaat er automatisch beter van kauwen en de vele vezels erin verhogen de verbranding.

Let op je ademhaling

Over ademhalen hoef je gelukkig niet na te denken, maar als je dat wél zou doen ben je hartstikke gezond bezig. Zo’n twee keer per dag een paar minuten bewust in en uit ademen, langzaam en diep dus, werkt al stress- en bloeddrukverlagend. Het geeft je hersenen bovendien een shot zuurstof, waardoor je je beter kunt concentreren. Als je nog meer uit je ademhalingsoefeningen wilt halen, kun je ondertussen naar een geleide meditatie op ontspannende pingel-pingel tunes luisteren. Uit onderzoek onder hartpatiënten in een ziekenhuis in New York bleek dat degenen die voorafgaand aan hun operatie zo’n ontspannende meditatie volgden sneller herstelden, dat zegt wat.

Gezonder Leven

Drink groene thee

Zelfs door maar één kop per dag te drinken doe je al iets goeds voor je lijf. In groene thee zitten hoge gehaltes antioxidanten en mineralen die allerlei health benefits met zich meebrengen: ze helpen je bloedvaten en hart gezond te houden, het cholesterolgehalte te verlagen, diabetes te voorkomen, slechte bacteriën te bestrijden (ook goed voor je gebit!), je geheugen te verbeteren, de vetverbranding te versnellen en je hersenen in een kalme staat te brengen. O, en je huid blijft er langer jong van, wat natuurlijk ook een dikke pre is.

Tip: groene thee zet je het liefst met water van 80°C, dan blijven alle waardevolle voedingsstoffen behouden.

Ga van die stoel af

Zitten is het nieuwe roken, zeggen mensen die het kunnen weten. Er is veel wetenschappelijk bewijs dat uren achter elkaar zittend doorbrengen het risico op hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk en diabetes verhoogt en dat zelfs je hersenen er ‘lui’ van zouden worden.

Neuroloog Erik Scherder: “Beweging baat het brein, en daarmee de gezondheid. Wie meer beweegt, verkleint de risico’s op dementie.” Een half uur per dag minder zitten schijnt al nut te hebben, dus doe om de zoveel tijd een stretchoefening, beantwoord e-mails en telefoontjes terwijl je staat, pak de trap of de fiets, of haal een pakje kauwgom tijdens je lunchpauze. Ook je kauwspieren gebruiken telt namelijk mee.

Neem een koude douche

Koud douchen, nog zoiets dat volgens verschillende onderzoeken voor van alles en nog wat goed is. Het zou je immuunsysteem verbeteren (bij plotselinge blootstelling aan kou blijken meer witte bloedcellen te worden aangemaakt), het verhoogt de stofwisseling (waardoor je ook als je niets doet meer vet verbrandt), het werkt verlichtend bij stress, spierpijn en neerslachtigheid (dat laatste omdat je zintuigen in een keer extreem geprikkeld worden) en je gaat er vanzelf dieper van in en uit ademen, waardoor je hersenen meer zuurstof krijgen en je de rest van de dag alerter bent.

Author Lot
Lot