Stoppen Met Roken
Uitgelicht

Goed bezig! Drie goede voornemens om vol te houden

Door: Lot
23/01/2017

Goede voornemens volhouden komt vooral aan op je eigen wilskracht, maar je staat er heus niet helemaal alleen voor. Zo geef je jouw gezonde start de nodige support:

Stoppen met roken

Cold turkey stoppen met roken is zwaar. Je lichaam is gewend aan een dagelijkse dosis nicotine en wanneer die uitblijft wekken je hersenen een intens verlangen naar een sigaret op. Om het jezelf iets makkelijker te maken en de kans op volhouden groter, kun je een kuurtje nicotinepleisters starten, bijvoorbeeld van NiQuitin. Deze transparante pleisters geven direct na het plakken (op je arm) een kleine hoeveelheid nicotine af die uiteindelijk in je bloed terecht komt, precies genoeg om je behoefte aan een sigaret 24 uur lang te bedwingen en afkickverschijnselen te verlichten.

Hoe dat in de praktijk gaat: na het roken van je laatste sigaret plak je de eerste pleister à 21 mg nicotine. Dit doe je vervolgens iedere dag zes weken lang. Na deze periode plak je twee weken dagelijks een van de 14 mg pleisters, gevolgd door die van 7 mg, ook twee weken lang elke dag. Op deze manier went je lichaam stap voor stap aan een afnemende nicotinetoevoer, en zou je het nu zelfs helemaal zonder moeten kunnen. Lukt dat niet meteen, zijn er ook altijd nog nicotinezuigtabletten of -kauwgom. Daar zit nóg minder nicotine in (1 tot 5 mg), maar voldoende om plotselinge rookdrang de kop in te drukken.

Healthyfoodvoornemens

Een paar kilo kwijtraken

Als het goed is ben je jezelf sinds 1 januari niet aan het uithongeren, maar geniet je van gezondere maaltijden (tip: de koolhydraatarme pasta van Atkins) in kleinere porties. Komt het hongergevoel toch regelmatig opzetten, kun je kiezen voor shakes of supplementen die de eetlust op een verantwoorde manier verminderen. De Hunger Buddy capsules doen dat bijvoorbeeld met een natuurlijke voedingsvezelsmix die je snel een verzadigd gevoel geeft.

Wanneer je er een half uur voor het avondeten twee inneemt met een glas water, neem je tijdens het opscheppen vanzelf genoegen met minder. Een capsule tussendoor nemen mag ook, ter voorkoming van snack attacks. Wat betreft shakes: in die van Yokebe en Modifast zitten relatief veel proteïnen, zodat je langer het gevoel hebt ‘vol’ te zitten. Je kunt er je ontbijt, lunch of avondmaal mee vervangen, lekker makkelijk.

Sociaal doen

Stoppen met roken en overbodige kilo’s verliezen is voor je lichamelijke gezondheid natuurlijk hartstikke belangrijk en aan te raden enzo. Maar, laten we het sociale dier in onszelf niet vergeten!
Beate Volker, hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam, stelt in een persbericht van Zilveren Kruis dat drie jaar geen sociaal contact hebben ongezonder is dan drie jaar slecht eten. Volker: “Samen staan we letterlijk sterk. We voelen ons fijner en zijn ook gezonder. Sociaal contact is goed voor de bloeddruk en het afweersysteem en werkt daarnaast stressverlagend.”
Samen met nog twee andere sociale wetenschappers stelde Zilveren Kruis drie gezonde voornemens op: investeer in je sociale omgeving zoals je buren, besteed gerichte aandacht aan je kinderen en partner en laat social media face-to-face contact niet vervangen (bron: Zilverenkruis.nl). Bij deze genoteerd in onze verse agenda: spelmarathon met de family, vriendinnen op de thee en buurtbarbecue. Gezelligheid!

Author Lot
Lot