Header Weegschaal
Kort verhaal

Zo zorg je dat je een goede weegschaal koopt

Door: Merel
27/09/2017

Voor veel vrouwen is het niet vreemd dat hun gewicht schommelt. Zo kan het voorkomen dat je ’s avonds ineens twee kilo meer weegt dan in de ochtend. Vaak heeft dit te maken met je hormonen of het vasthouden van vocht. Maar het kan ook aan de weegschaal liggen: de ene weegschaal is betrouwbaarder dan de andere. Dit zijn de ins & outs over weegschalen.

Allereerst zijn er drie verschillende soorten weegschalen: de analoge weegschaal, de digitale weegschaal en de slimme weegschaal.

Analoge weegschaal

De analoge weegschaal werkt met een draaischijf waarop je gewicht is af te lezen. Als je erop gaat staan, komt de schijf in beweging. Het voordeel van deze weegschaal is dat je er geen batterijen voor nodig hebt. Het nadeel is echter dat een analoge weegschaal minder betrouwbaar is dan de andere twee.

Digitale weegschaal

Een digitale weegschaal weegt meer dan alleen je gewicht. Deze weegschalen kunnen ook andere zaken, zoals je vetpercentage en BMI, uitwijzen. Uit onderzoek van onder meer de Consumentenbond is gebleken dat digitale weegschalen beter zijn dan analoge weegschalen. Digitale weegschalen geven tot op honderd gram nauwkeurig je gewicht aan. Het nadeel is wel dat je zo nu en dan de batterijen moet vervangen.

Slimme weegschaal

De slimme of smart weegschaal kan verbinding maken met de apps op je smartphone, smartwatch of tablet. En dat is handig voor als je een goed overzicht van je gegevens wilt creëren en bijhouden. Je kunt bijvoorbeeld op de weegschaal je streefgewicht instellen en dan met een app bijhouden hoeveel calorieën je moet verbranden om dat gewicht binnen een bepaalde periode, te bereiken.

Untitled Design 58

Maar welke weegschaal past nou het beste bij jou?

Als je zo nu en dan wilt checken of je nog op gewicht bent, is een eenvoudige personenweegschaal de beste optie. Kies dan voor een analoge weegschaal of een digitale weegschaal zonder extra functies.

Wil je juist meer op je gezondheid letten? Kies dan voor een digitale weegschaal mét extra functies. Hierdoor krijg je meer inzicht in gegevens als vetpercentage, spiermassa, BMI et cetera. Als je het echt goed wilt doen, kies je voor een smart weegschaal. Zo kun je al de apps van je voorkeur koppelen en je gezondheid nauwkeurig in kaart brengen en in de gaten houden.

Tips voor betrouwbare resultaten:

  • Zorg dat de weegschaal op een vlakke, gladde ondergrond staat. Zo krijg je het meest betrouwbare meetresultaat;
  • Controleer regelmatig of de batterijen nog 'fit' zijn;
  • Vervang je weegschaal na een paar jaar voor een nieuwe, want: hoe ouder de weegschaal, hoe minder betrouwbaar.
Merel
Merel