Groene Eco Producten Header
Kort verhaal

Groene beautyproducten: waar moet je op letten?

Door: Conny
19/02/2017

Organic, biologisch, natuurlijk, plantaardig: groen is ook in de beautyindustrie een trend, maar soms is het een beetje verwarrend wat waar nou voor staat. Met deze inside info weet je wel beter.

Generatie organic

We smeren steeds bewuster: cosmeticamerken maken hun producten op allerlei manieren meer verantwoord. Denk aan gerecyclede verpakkingen, geen doorzichtige sealing om doosjes, een efficiënt logistiek systeem en natuurlijke ingrediënten. De beautyindustrie is steeds transparanter en eerlijker, zodat we goed in kunnen schatten of een product een plekje in onze badkamer en op onze huid verdient.

Hoe biologisch is biologisch?

Ecologisch, biologisch, organic, natuurlijk; het zijn allemaal termen die we vaak op de verpakking van cosmetica zien staan. Maar wat betekent dat nou eigenlijk? Niet zoveel eigenlijk, want deze benamingen zijn niet beschermd. Als een product slechts één of een paar natuurlijke ingrediënten bevat, mag de producent het product al ‘natuurlijk’ noemen. Aan keurmerken zijn wel strenge regels verbonden, dus mocht je een natuurlijk product willen gebruiken zoek dan naar een keurmerk op de verpakking. Bekende keurmerken in de cosmetica-industrie zijn Ecocert, BDIH, COSMOS-standard, Nordic Swan Label, EU Ecolabel en Natrue.

Groene Eco Producten In Article

Is natuurlijk altijd beter?

Er wordt vaak gedacht dat een natuurlijk product beter voor de huid is dan een product met synthetische stoffen. Niet helemaal terecht, want natuurlijke ingrediënten worden vaak ook intensief bewerkt voordat ze geschikt zijn om op je huid te gebruiken. In die zin is er dus niet zo heel veel natuurlijks meer aan.

Ook komen er in de natuur genoeg planten en kruiden voor die juist irritatie opwekken bij de huid. Het belangrijkste is dat van een ingrediënt de veiligheid en werkzaamheid is aangetoond. Dan is het minder belangrijk of een ingrediënt natuurlijk of synthetisch is. Het is dus altijd slim om goed de ingrediëntenlijst te checken op zowel natuurlijke als synthetische stoffen waar jouw huid allergisch voor kan zijn.

Een verantwoorde beautycase begint bij jezelf

Een beauty keurmerk is top voor je groene lifestyle, maar je kunt op meer simpele manieren verantwoord doen:

  • Zet de kraan uit tijdens het tanden poetsen en wassen van je gezicht
  • Kies voor een deodorant of haarspray met pompverstuiver
  • Maak je eigen shampoo volgens de ‘no-poo’ methode (bijvoorbeeld met klei of azijn)
  • Kies voor 3-in-1 producten, zoals een zeep waarmee je gezicht, lichaam en haar wast
  • Stuur een mail naar merken en attendeer ze op het gebruik van onnodig verpakkingsmateriaal
  • Kies voor de grootste fles of pot; beter voor het milieu en je portemonnee
Author Conny
Conny