Handenennagelswinterproof
Uitgelicht

Hands up voor winterproof handen & nagels

Door: Lot
28/10/2016

Wie in september al een wintervoorraad handcrèmes aanlegt en toch steeds met droge handen achterblijft: voel je vooral aangesproken door deze tips.

Care in het kwadraat

Kijk, we zijn natuurlijk harstikke blij met handcrème. Het is het eerste waar je naar grijpt als je handen droog beginnen te voelen (wat je ook lekker moet blijven doen), alleen: er is nog meer! Handserums bijvoorbeeld. Die gebruik je niet zozeer om je handen gehydrateerd te houden, maar jong en verzorgd. De actieve ingrediënten dringen door tot in de diepe huidlagen, waar ze het ontstaan van rimpels en vlekjes afremmen en voor meer stevigheid en elasticiteit zorgen. Ook de textuur van je handen wordt er mooier op. Over zo’n serum kan dan alsnog een handcrème. Een goede bevat niet alleen vochtvasthoudende stoffen (zoals glycerine, urea, sorbitol, panthenol en hyaluronzuur), maar ook ingrediënten die voorkomen dat vocht verdampt door een beschermend laagje over je huid te leggen (squalene, dimethicone, paraffine en plantaardige oliën zoals olijf-, jojoba- of kokosolie). Wil je er helemaal een semiprofessionele behandeling van maken, masseer je nog voor het aanbrengen van een serum een speciale handscrub in zodat de verzorgende ingrediënten beter worden opgenomen, en vervang je je handcrème af en toe voor een extra voedend handmasker.

Drogehandenwinterproof

Beter schoon

Uit onderzoek blijkt dat we gemiddeld tien keer per dag onze handen wassen. Hartstikke hygiënisch, maar een aanslag op de conditie van je handen. Van de doorsnee handzeep worden ze namelijk net zo droog als van kou, wind, centrale verwarming en overige winterse omstandigheden. Vaak zijn wasactieve stoffen zoals sodium lauryl sulphate daar de schuld van. Daarmee was je behalve het vuil ook de natuurlijke vetten weg die je huid beschermen tegen uitdroging. Een zeep op basis van sodium laureth sulphate is ietsje milder, maar kan je handen er ook droger op maken als er verder geen terugvettende stoffen in zitten. Voor extreem droge handen kun je beter op zoek gaan naar een formule zonder deze twee sulfaten. Die zijn er zeker, bijvoorbeeld van Avalon Organics en Macrovita Een ander ingrediënt waar je beter vanaf kunt blijven is triclosan. Dit bacteriedodende stofje komt in veel antibacteriële handzeep voor, maar heeft een extreem uitdrogende bijwerking.

Drogehanden

Zacht zullen ze worden

Wat als je handen ondanks fanatiek smeren en mild wassen maar niet zachter willen worden? Dan zit er niks anders op dan ze ’s nachts vol in het vet te zetten. Meng een plantaardige olie met een plantaardige ‘boter’ (shea butter is altijd fijn, cacaoboter ook), smeer je handen ermee in en verpak ze in plastic of katoenen handschoentjes. Reken maar dat ze hier zacht van worden – en blijven. Herhaal desnoods na een paar nachten.

En dan je nagels

Met een beetje geluk geeft je handcrème ook meteen nagels en nagelriemen de nodige verzorging. En zo niet, zorg je gewoon zelf voor bijvoeding in de vorm van een nagelolie of -crème. De vitaminen en oliën hierin houden de matrix – het gedeelte waar je nagel ontstaat – gezond, nagels sterk en nagelriemen soepel. Masseer meteen die droge velletjes rondom je nagels mee, ben je daar straks ook van af.

Author Lot
Lot