Zonder Kater De Feestdagen Door
How to

Boycot de hangover: zo voorkom (of verjaag) je een kater

Door: Lot
26/12/2016

Om een hangover minder kans van slagen te geven, hoef je echt niet alle alcohol af te zweren. Geniet gewoon met mate en hou ondertussen (maar liever nog daarvoor) deze tips in je achterhoofd:

Voorzorgsmaatregelen

Leg een voorraad antioxidanten aan
Katers worden behalve door vochttekort vooral ook uitgelokt door de inflammatoire (= ontstekings)processen die alcohol veroorzaakt in je lijf. Omdat antioxidanten een ontstekingsremmende werking hebben, is het slim om daar vóór het drinken een buffer van aan te leggen. Dat kan door een multivitamine te nemen of jezelf te trakteren op een sapje van bijvoorbeeld granaatappel, acaibessen, gember en cactusvijg. Van dat laatste vruchtje is zelfs bewezen dat het de kans op een hangover flink verkleint als je het zo’n vijf uur voor het drinken van alcohol eet of drinkt (bron: ncbi).

Eet goed
Hoe heftig je hangover uitpakt ligt onder andere aan de mate waarin je lichaam alcohol opneemt en afbreekt. Voeding die rijk is aan koolhydraten, proteïnen en vetten, kan de opname van alcohol vertragen en hangover-symptomen verminderen. Klinkt als een goed excuus voor een McDonald’s voordeelmenu, maar kies liever voor een maal op basis van bijvoorbeeld kip, zalm, quinoa, avocado en oranje, gele en groene (blad)groenten. De magere eiwitten, langzame koolhydraten en goede vetten hierin houden je maag langer en op gezondere wijze ‘vol’. Bovendien krijg je er een heleboel vitamine B mee naar binnen, wat je lever helpt bij het ontgiften.

Op je partylocatie

Wissel niet alleen af met water
Je lichaam heeft inderdaad vocht nodig, maar kan ook wel wat extra elektrolyten gebruiken, zoals de mineralen natrium, kalium, calcium en chloride. Die gaan met het drinken van alcohol namelijk sneller verloren. Kokoswater is van nature rijk aan elektrolyten en ook sportdranken zitten er vol mee. Lukt het niet om dit ter plekke in plaats van water te drinken, kun je er ook bij thuiskomst mee bijtanken.

Liever wodka dan whisky
Het ene alcoholische drankje is het andere niet. Tijdens het produceren ervan ontstaan in sommige dranken meer giftige bijstoffen – congeners genaamd – dan in andere. Hoe meer van deze toxische stofjes aanwezig zijn, hoe intenser vaak de hangover. Wodka en gin zijn bijvoorbeeld ‘zuiverder’ dan whisky, cognac en tequila. Iets om te onthouden als je bij de bar bent beland.

Anti Kater Tips

De morning after

Ontbijt als een koning
Een voedzaam ontbijt helpt je je lage bloedsuikerspiegel op te krikken, en reken maar dat je je daarna beter voelt. De directe oorzaak van een kater wordt er niet door weggenomen, maar het verhelpt wel sommige symptomen, zoals lamlendigheid en hoofdpijn. Heb je vooral last van dat laatste, kook of bak er dan ook een paar eitjes bij (liefst zonder uitgebakken spek, tenzij je maag het aankan). Eieren zijn een bron van cysteïne, een stofje dat een bepaalde hoofdpijn-triggerende toxine uitschakelt die ontstaat als je lichaam alcohol afbreekt.

Hulptroepen
Ben je er écht beroerd aan toe, kun je nog een multivitamine nemen of een speciaal anti-kater voedingssupplement. Grijp niet te snel naar pijnstillers. Ibuprofen en aspirine gaan vanwege hun inflammatoire werking weliswaar ontstekingsprocessen veroorzaakt door alcohol tegen, maar je maag heeft het al zwaar genoeg. En paracetamol in combinatie met alcohol is geen fijne combi voor je lever.

Probeer aromatherapie
Sommige etherische oliën schijnen met hun geur het ontnuchteren te ondersteunen. In deze mix vind je citroen vanwege de immuunversterkende werking, lemongrass dat gifstoffen helpt af te voeren en pepermunt waar je een helder hoofd van zou krijgen. Niet om direct op de huid aan te brengen (daar is het spul te geconcentreerd voor), maar om te druppelen door een massageolie of te gebruiken in een aromabrander of op een aromasteen.

Author Lot
Lot