1Highlighting3
Kort verhaal

High-end highlighting: wat is nieuw en waar zijn we nog lang niet op uitgekeken?

Door: Lot
30/09/2016

Vroeger had je one-colour-fits-all highlights en coupe soleil, en dan was je door je haaroplichtende opties heen. Lekker overzichtelijk wel, maar doe ons maar de keuzeovervloed van nu. Een update:

Ombre (ombré mag ook)

Deze manier van highlighten, waarbij de aanzet met rust wordt gelaten en de lengten geleidelijk worden opgelicht tot aan de punten, kán je niet ontgaan zijn. Hij werd groot tijdens de crisis, toen het bijwerken van uitgroei alsmaar werd uitgesteld. Dat zag er eigenlijk best ok uit, dus duurde het niet lang voor haarstylisten er hun professionele draai en een klinkende naam aan gaven. Het mooie van de ombre techniek is dat hij op elk haartype en elke haarkleur kan worden toegepast. Je haar krijgt er een sexy ongedwongen uitstraling van, alsof je wel iets beters te doen hebt dan je kleur op de millimeter af egaal te houden. Puur natuur blondines schijnen hem zelfs te faken door een donkere ‘uitgroei’ te laten zetten door de kapper. ’t Is de omgekeerde wereld, maar we geven ze geen ongelijk.

Ombre

Sombre

Niet de sombere, maar de subtiele versie van ombre. De overgang van donker naar licht gaat zo geleidelijk, dat je niet meteen ziet waar de donkere tint zo’n beetje ophoudt en het opgelichte gedeelte begint. Een dankbare techniek voor wie niet zo nodig een statement hoeft te maken met haar haarkleur. En omdat een duidelijk contrast ontbreekt, kun je rustig wat meer tijd tussen kleurupdates laten zitten. Niemand die het ziet.

Sombre

Balayage

Dit highlightingskunstje is iets van de laatste twee jaar. Vrij vertaald uit het Frans betekent het ‘geveeg’. In tegenstelling tot de originele highlighttechnieken komen bij balayage namelijk geen folies kijken, maar wordt de kleur met vegende, strijkende bewegingen aangebracht, vanaf minstens vijf centimeter vanaf de aanzet tot aan de punten. Door het ontbreken van folie komen je opgelichte strengen haar minder licht uit de verf dan gewone highlights. Sun-kissed zeg maar. Onder een folietje kan een ontkleuringsproduct lekker broeien en beter inwerken, vandaar. Natuurlijk kun je balayage over balayage over balayage gooien voor een extra oplichtend resultaat, maar daarmee ga je voorbij aan het beoogde, natuurlijke resultaat. Zou jammer zijn!

Balayage

Flamboyage

Een ietwat flamboyante variatie op balayage. De techniek is hetzelfde, alleen worden de punten een tikje vlammender opgelicht. Hierdoor krijg je op een natuurlijke manier optisch meer diepte en beweging in je haar.

Flamboyage

Bronde

Je voelt ‘m aankomen: hierbij vloeien verschillende tinten blond en bruin gemoedelijk in elkaar over, waardoor je geen brunette en geen blondine bent, maar iets prachtigs ertussenin. Bij bruin haar worden twee of meer iéts lichtere nuances verweven door het hele haar, bij blond haar wordt hetzelfde gedaan met een paar lowlights die heel dicht bij de natuurlijke haarkleur liggen. Mooi.

Bronde

Babylights

Alleen wat haartjes rondom je gezicht oplichten kan al een heel verschil maken. Babylights wordt deze highlighttechniek genoemd. De plukjes bij de haargrens gaan all the way in de ontkleuring, en hoe verder er vandaan, hoe meer de aanzet overgeslagen wordt. De overgang verloopt hierdoor heel geleidelijk, maar ondertussen profiteer je wel van een blondere uitstraling.

Babylights

Strobing

Sinds kort wordt de bejubelde strobingtechniek (het strategisch aanbrengen van highlighter om je mooiste gezichtstrekken beter naar voren te laten komen) ook losgelaten op haar. Een techniek die wel om een ervaren kappershand vraagt, want we hebben het hier over maatwerk. Een op jouw haarkleur, huidskleur en coupe afgestemde mix van highlights en lowlights wordt zó geplaatst, dat je haar je gezicht perfect omlijst en het zelfs slanker laat lijken (of breder, naar wens). Dat gaat vaak gepaard met freehand technieken zoals balayage, waardoor de verschillende tinten zacht in elkaar overvloeien en er meer diepte in je haar ontstaat – pro’s hebben het over een heus 3D-effect. Van deze nieuwste kunstvorm mag je dus heel wat verwachten.

Strobing
Author Lot
Lot