Ogen Opmaken 3
How to

Van basic tot party-proof: je ogen opmaken gaat vanaf nu gegarandeerd goed

Door: Lot
6/06/2017

Vraag een topvisagist om make-upadvies, en je krijgt te horen dat je je vooral niet te strak aan de ‘regels’ moet houden – “There are no rules when it comes to makeup!” riep Kevin Aucoin ooit. Sluiten wij ons helemaal bij aan, maar ondertussen googelen dagelijks duizenden vrouwen zich wel suf op ‘ogen opmaken’. Want hoe doe je dat een beetje professioneel? Zo dus:

Ogen opmaken begint met: basic oogmake-up

Ook wel een ‘day look’ of ‘dagmake-up’ genoemd in visagistenkringen. Het gros van de vrouwen zit van negen tot vijf helemaal niet te wachten op ingewikkelde smoky toestanden, maar wil er wel een beetje fris en verzorgd bijlopen. Een simpel stappenplan:

Stap 1:

Zelfs een basis oogmake-up heeft een goede basis nodig. Als je nog geen oogcrème gebruikte, begin daar dan nu mee. Breng een drupje aan op de top van je ringvinger en klop zacht vanaf de binnenste ooghoek tot aan je slaap in. Op deze manier wordt overtollig vocht sneller afgevoerd en oog je ’s ochtends eerder ‘wakker’. Er zijn formules die de huid meteen wat oplichten om donkere kringen te verdoezelen, zoals de Clarins Mission Perfection Oogserum.

Stap 2:

Een klein beetje concealer doet enorm veel voor je oogopslag. Kies er een die max één tot twee tinten lichter is dan je huidskleur en breng spaarzaam aan (je wilt geen witte waas onder je ogen), ook weer met een deppende vingertop vanaf de binnenste tot de buitenste ooghoek.

Tip: vermijd daarbij je bovenste oogleden. De meeste concealers bevatten namelijk olieachtige ingrediënten, waar oogschaduw, oogpotlood etcetera niet goed op hechten.

Stap 3:

Een primer op je oogleden aanbrengen heeft juist wel zin. Primers creëren een egale ondergrond voor je oogmake-up en absorberen de oliën die je huid in de loop van de dag produceert, wat de kans op uitlopen en vervagen van make-up verkleint.

Ogen Opmaken

Stap 4:

Ok, over naar het echte werk. Wat de kleur van je ogen ook is, een oogpotlood in een bruin- of grijstint (minder hard dan zwart) geeft ze meer definitie zonder dat het enorm opvalt. Trek er dicht tegen de bovenste wimperrand een lijn mee en neem eventueel ook een stukje van de onderste wimperrand mee (vanaf de buitenste ooghoek). Vervaag met een vingertop, wattenstaafje of een penseel tot er geen duidelijke, strakke lijn meer te zien is. Herhaal eventueel tot je de gewenste intensiteit te pakken hebt.

Stap 5:

Een kunstje dat we af hebben gekeken van visagisten: fixeer je oogpotlood met een oogschaduw op poederbasis. Dat kan er een in dezelfde tint zijn, maar wat lichter (een zandkleur bijvoorbeeld) of donkerder mag natuurlijk ook. Nogmaals: doe wat goed voelt. Dat geldt ook voor het aanbrengen. Voor een neutrale look volstaat het om een poeder in een nude tint over je oogleden te strijken en eventueel een iets donkerdere tint over het oogpotloodgedeelte. Wil je wat meer power, neem je met deze iets donkerdere kleur ook de buitenste ooghoek en de buitenste helft van de arcadeboog mee plus de hele onderste wimperrand.

Stap 6:

Door naar mascara. Of eigenlijk eerst naar een wimperkrultang. Zelfs als je van plan bent maar één laagje aan te brengen, trek je daarmee namelijk direct een frisse blik open. Doe eerst het ene oog (krullen, mascara aanbrengen), daarna het andere. Net als bij oogpotloden geeft een grijze of bruine mascara een iets zachter effect dan een gitzwarte. Wat je ook kunt doen is je wimpers eerst een laag zwarte mascara geven en de puntjes daarna aanstippen met een bruine.

Stap 7:

Plaats een toefje highlighter in de binnenste ooghoek en je blik gaat stralen.

Ogen Opmaken 1

Een graadje heftiger

Is het zo’n dag/avond waarop je iets meer wilt uitpakken? Zo geef je een opvallende draai aan basic ogen opmaken:

  1. Je oogpotlood is aangebracht, geblend en gefixeerd met een neutrale tint oogschaduw, nu mag daar een oogschaduw overheen in een kleur die je niet zo snel over het hoofd ziet. Donkergrijs of mosgroen bijvoorbeeld, of chocoladebruin. Nog steeds heel bescheiden tinten, maar ze zorgen wel voor extra omlijsting. Met een penseel speciaal voor oogschaduw breng je ‘m heel gemakkelijk aan: dippen, het teveel aan poeder wegblazen, de tint al deppend/strijkend langs je wimperrand en goed in de arcadeboog terecht laten komen met de focus op de buitenste ooghoek, en vervolgens mooi blenden.
  2. Trek het oogpotloodlijntje tegen je bovenste wimperrand over met een eyeliner die je uit laat komen in een wing (lees het artikel over winged eyeliner; hoe je dat doet, ook als je oogleden ‘hangen’). Gooi er minimaal twee lagen mascara tegenaan. Met een ‘buildable’ mascara zoals de Hypnose Custom-Wear Volume mascara van Lancome kan dat prima zonder dat je van die spinnenwimpers krijgt.

Party-proof

En met weer andere variaties op de basislook kunnen jij en je oogmake-up meteen door richting nachtleven:

  1. Breng je oogpotlood ook op het vochtige gedeelte van de wimperrand aan (zowel onder als boven) en vervaag heel licht om wat product tussen je wimpers terecht te laten komen. Rimmels Exaggerate Eye Definer heeft een ingebouwde blender die dit gemakkelijk maakt. De formule zelf is waterproof en blijft dus tot in de vroege uurtjes mooi op zijn plek zitten.
  2. Doe hetzelfde als bij stap 1 een alinea terug, waarbij je tot slot een extra laag écht rokerigere tint oogschaduw op beide wimperranden, in de buitenste ooghoeken en op je oogleden strijkt en vervolgens vervaagt.
  3. Zet de aanzet van je wimpers nog eens extra aan met een zwarte mascara: plaats het borsteltje tegen de wimperrand, maak een zigzagbeweging en haal hem er weer uit. De onderste wimpers kun je hier en daar nog eens aanstippen terwijl je het borsteltje verticaal houdt.
Author Lot
Lot