Header 1 Huid Haar Vakantie
How to

Met deze tips zijn jouw huid en haar helemaal vakantieproof

Door: Talita
27/07/2017

Gooi je haren los, het is zomer! En hoe heerlijk dat ook is, je mooie lokken en ons grootste orgaan - de huid - hebben wat bescherming nodig tegen de brandende zon, chloor- en zeewater. Maar geen zorgen: met deze tips zijn jouw huid en haar helemaal vakantieproof.

1. Blijf zonnebrand smeren (maar vermijd oxybenzone)

We worden doodgegooid met hoe belangrijk het is om je in te smeren met zonnebrandcrème. Maar wat we minder vaak horen, is dat ook in zonnebrandcrème schadelijke stoffen zitten die op de lange termijn de hormoonhuishouding kunnen verstoren en huidirritaties kunnen veroorzaken. Met name oxybenzone is een omstreden bestanddeel. Je doet er daarom goed aan om op zoek te gaan naar een zonnebrandcrème met zinkoxide en titaniumdioxide. Het credo: blijven smeren - het liefst om het uur - ook als de zon niet op haar felst is.

2. Gebruik altijd een aftersun, ook als je niet verbrand bent

Zeewater en zon kunnen je huid uitdrogen en het effect van de zon kan nog acht uur lang doorwerken op de huid. Daarom blijft het belangrijk om een aftersun te gebruiken. Met aftersun voorkom je dat de huid uitdroogt en gaat vervellen. Een aftersun zit vol met verkoelende ingrediënten en hydrateert de huid beter dan een gemiddelde bodylotion. Ben je toch verbrand? Gebruik dan eerst een verkoelende aloë vera gel (zo puur mogelijk) op je huid voordat je de aftersun aanbrengt.

Sfeer 1 Huid Haar Vakantie 2

3. Bescherm je haren tegen zon, zee en zwembadwater

Je haren kunnen het flink te voortduren krijgen op vakantie. Zo verlicht UV-straling de pigmenten in je haar. In het begin leuk misschien - die natuurlijke high-lights. Maar op den duur kan dit je haar flink beschadigen. Het zout in zeewater onttrekt het vocht uit je haar en chloor in zwembadwater reinigt je haar vrij agressief waardoor het natuurlijke talg op je hoofdhuid wordt verwijderd. Genoeg reden dus om je haren te beschermen om een broze haardos te voorkomen.

4. Ga niet kopje onder

Het is heerlijk soms, we know, maar door je haar zo min mogelijk bloot te stellen aan zee- en chloorwater ontzie je die mooie lokken het meest. Probeer daarom het kopje onder gaan zoveel mogelijk te vermijden. Kun je het toch niet laten, verzorg dan je haren voordat je gaat zwemmen met een conditioner. Deze sluiten de haarschubben zodat je haren beter beschermd zijn tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Tip: draag je haren in een knot (als dat lukt met jouw lengte) om zo min mogelijk haren bloot te stellen aan het water als je lekker aan het dobberen bent.

Sfeer 2 Huid Haar Vakantie

5. Geef je haren wat extra verzorging

Extra verzorging voor je haren tijdens de vakantie is geen overbodige luxe. Gebruik bijvoorbeeld een serum of haarolie om je haren door de dag heen te beschermen tegen de zon. Let bij haarproducten zoals haarmaskers en conditioners vooral op bestanddelen als glycerine en anti-oxidanten: dat zijn extra beschermende en voedende ingrediënten voor je haren.

6. Wees extra lief voor jezelf

De beste voeding krijg je natuurlijk van binnenuit. Zorg dat je via je voeding je dagelijkse portie vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Vitaminen A en E staan erom bekend huidveroudering tegen te gaan. En MSM (methylsulfonylmethane) als supplement kan je huid, haren en nagels wat extra ondersteuning bieden. Verder genoeg water drinken, je tegoed doen aan al het exotische fruit dat je ongetwijfeld gaat tegenkomen. En bovenal: genieten!

Talita Kalloe
Talita