Factoren Slechtere Huid
Uitgelicht

Deze 5 externe factoren verouderen je huid sneller dan je denkt

Door: Conny
24/01/2017

Maak je je zorgen om de toekomst van je huid? Je hebt er meer invloed op dan je misschien denkt. Pas je lifestyle aan en neem voorzorgsmaatregelen om een gezonde en jeugdge snoet te behouden. Wij geven tips om huidveroudering tegen te gaan!

UV-straling

De huid wordt elke dag blootgesteld aan UV-straling, ook wanneer de zon niet schijnt. Deze onzichtbare straling heeft in meerdere opzichten invloed op de looks van je huid. Aan de ene kant wakkert het hyperpigmentatie aan, wat zorgt voor ontsierende pigmentvlekjes in je gezicht.

Daarnaast zorgt blootstelling aan zon en UV ook voor een snellere afbraak van elasticiteit in de huid. Hierdoor wordt de huid slapper en ontstaan er rimpeltjes. Zie het als een elastiekje dat je te vaak hebt uitgerekt. Onbeschermd zonnen versnelt dit huidverouderingsproces, maar onbeschermd de deur uit gaan op een bewolkte dag dus ook.

De oplossing: smeer je van top tot teen goed in wanneer de zon schijnt en blijf niet uren achter elkaar in de zon. Op bewolkte dagen smeer je je gezicht goed in met een dagcrème met SPF. Ook kun je bijvoorbeeld een handcrème met SPF in je dashboardkastje leggen wanneer je veel onderweg bent, want je handen zijn extra gevoelig voor veroudering vanwege de dunne huid. Er wordt niet voor niets gezegd dat je de leeftijd van een vrouw vaak aan haar handen af kunt lezen.

Luchtvervuiling

Woon je in de stad? Dan is de kans groot dat je continu te maken hebt met vervuilde lucht. Op drukbezette plekken met veel verkeer in de omgeving, is de luchtkwaliteit niet best. Op het platteland of in het bos is het vaak iets beter, maar eigenlijk vind je pas echt schone lucht wanneer je in de Zwitserse Alpen zou wonen en dat is over het algemeen geen optie.

Die vervuilde deeltjes uit de lucht nestelen zich in je poriën, waardoor je huid minder goed kan ademen. Het gevolg is een doffe huid die sneller aangetast lijkt door vervuilde lucht.

Tip: kies voor anti-pollution skincare, een nieuw gamma producten dat steeds populairder wordt. Dit zijn maskers vol anti-oxidanten of beschermende dagcrèmes die voorkomen dat de huid verstopt raakt met vuil van buitenaf.

Stress Is Slecht Voor De Huid

Stress

Niet een volledig externe factor, maar zeker beïnvloedbaar. Een verhoogd stresslevel zorgt ervoor dat het afweersysteem van de huid minder goed werkt met als gevolg dat je huid sneller vatbaar is voor irritaties en sneller dof of droog wordt.

Ook is het wetenschappelijk bewezen dat chronische stress voor meer vrije radicalen zorgt, wat de celvernieuwing tegenwerkt. Breng in kaart wat er echt toe doet in je leven en maak je om de rest minder druk.

Tip: leg ook je smartphone vaker opzij en geniet eens van rust of de mooie dingen en mensen om je heen. Kwaliteit in plaats van kwantiteit, dat is waar het om draait en waar je uiteindelijk een stuk relaxter (en dus ook mooier) van wordt.

Nicotine

We hoeven je niet te vertellen dat roken op alle fronten slecht voor je is. Maar misschien rook je zelf niet en bijvoorbeeld je partner wel? Dan zorgt hij of zij ervoor dat ook jouw huid sneller veroudert. Nicotine maakt de huid niet alleen dof en grauw, maar breekt ook de elasticiteit af in de huid. Wanneer je huid vaak in aanraking komt met nicotinedampen, zullen rimpeltjes dus eerder verschijnen. Daarnaast is het natuurlijk ontzettend vies om te ruiken naar de rooklucht die je partner veroorzaakt.

To do: zet hem of haar dus op het balkon of doe je wederhelft het ‘stoppen met roken boek’ van Allen Carr cadeau.

Suiker Is Slecht Voor De Huid

Suiker

Suiker is een killer voor de huid. Suiker hecht zich aan ons collageen, waardoor het verkleeft en wordt afgebroken. Een slappe huid is het gevolg en dat is eigenlijk best makkelijk te voorkomen.

Doen: Schrap zoveel mogelijk suiker in je voedingspatroon en kook vers. Kook en kies de ingrediënten zelf, want zo weet je precies wat je eet en voorkom je huidveroudering door sneaky suikerbommen die zich bevinden in pastasauzen of kant-en-klaar maaltijden. Inspecteer je koelkast eens grondig en kom tot de conclusie dat die ‘authentieke sladressing’ een wolf in schaapskleren is en eigenlijk veel te veel suiker bevat.

Author Conny
Conny