Intieme Hygiene
Kort verhaal

Intieme hygiëne: zo verzorg je je V-zone

Door: Conny
18/05/2017

Besteed jij aandacht aan de verzorging van je vagina? Het is van groot belang dat de flora down-under in balans is, want dan voel je je zelfverzekerd en is de kans op een gelukkig seksleven een stuk groter.

Wat is vaginale afscheiding precies?

De wand van de vagina en de baarmoederhals maken vocht en slijm aan. Soms komt hier wat van naar buiten en dat noemen we vaginale afscheiding. Het is volkomen normaal en bijna elke vrouw heeft er mee te maken.

Normaal gesproken is de vaginale afscheiding vloeibaar en een beetje plakkerig. Het kan witachtig zijn, maar ook doorzichtig. Het is vaak geurloos of ruikt een beetje zuur. Hoe jouw vaginale afscheiding eruit ziet of ruikt verschilt per moment en heeft onder andere te maken met de menstruatiecyclus.

De cyclus en afscheiding

De eerste dag van je menstruatie is dag 1 van je cyclus. Gedurende de eerste dagen van je cyclus (ongeveer tot aan dag 10) is je afscheiding vrij dik, plakkerig en wit. Rond dag 10 (de exacte dag verschilt per persoon en per cyclus) breekt de vruchtbare periode aan en verandert de afscheiding in doorzichtig en glibberig, want die textuur zorgt ervoor dat de baarmoeder toegankelijker is voor zaadcellen. Na die vruchtbare periode, dus rond dag 15-20, verandert je afscheiding weer in dik en ondoorzichtig en hierna word je ongesteld.

Intieme hygiëne: een fris gevoel

Tijdens de gehele cyclus kan je het gevoel hebben dat je vagina niet zo fris ruikt. Meestal heeft dit te maken met een verstoring van de PH-waarde van je vagina. Welke waarde die moet hebben, verschilt per persoon, maar wanneer de PH-waarde in balans is, heb je in principe geen last van nare geurtjes of overmatige afscheiding.

Wassen met water is het beste voor de flora van je vagina. Doe dit het liefst met lauwwarm water en nooit met te heet water, want dit kan de balans verstoren. Was je vagina ook nooit met zeep, want dat droogt uit en verstoort de balans met nare gevolgen zoals jeuk, irritatie of een infectie.

Intieme Verzorging

Heb je het gevoel dat water alleen niet voldoende is? Dan zijn er ook producten voor intieme verzorging verkrijgbaar, die de PH-waarde van de huid nabootsen en dus mild zijn voor je vagina. Denk aan een intieme wasgel of intieme vaginale doekjes. Een flesje wasgel voor de intieme zone is handig om in je douche te hebben staan en de per stuk verpakte doekjes of doekjes in een kleine verpakking zijn fijn voor in je tas of op reis. Zo kan je jezelf op elk moment van de dag even opfrissen en voel je je zelfverzekerd. Ook ideaal voor na het sporten!

Heb je echt troubles down there zoals nare geurtjes, jeuk of irritatie? Dan zijn er ook producten zoals een intieme douche of gel die schadelijke bacteriën in de vagina aanpakt. Wanneer je denkt dat er meer aan de hand is zoals een infectie, dan is het slim om even een bezoekje aan de huisarts te brengen.

Meer vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap

Wanneer je zwanger bent, komt het vaak voor dat je meer vaginale afscheiding hebt. Dit is volkomen normaal, dus je hoeft je daar geen zorgen om te maken. Sommige vrouwen vrezen dat hun afscheiding wellicht vruchtwater is, vanwege de waterige textuur. Dat is meestal niet het geval en je kunt het makkelijk zelf testen door de afscheiding tussen duim en wijsvinger te houden en de vingers voorzichtig van elkaar af te halen. Afscheiding blijft licht plakken, vruchtwater doet dat niet.

Author Conny
Conny