Hoemestjejemakeuptasuit
How to

Je make-up tas eens lekker uitmesten: wat mag weg en waarom?

Door: Lot
11/11/2016

Vaarwel zeggen tegen een lipstick, oogschaduw of ander geliefd make-up product, man, wat valt dat toch zwaar. Liever stellen we het afscheid even uit, vooral bij producten die je niet elke dag aanbrengt maar-je-weet-maar-nooit. Je bent heus de enige niet. Volgens recent onderzoek maakt 89% van de vrouwen zich schuldig aan het bewaren van oude make-up, voor het geval dát. Maar wanneer is iets eigenlijk oud?

Eerst even waarom je voorraad make-up niet het eeuwige leven heeft: net als andere ‘verse’ producten zit er ook aan make-up producten een bepaalde houdbaarheidslimiet. Die overschrijden brengt risico’s met zich mee. Nou is het aanbrengen van een overjarige foundation natuurlijk van een andere orde dan het drinken van ver-over-datum yoghurt, maar toch. Hoe ouder het product, hoe meer bacteriën zich erin hebben opgehoopt, hoe groter de kans op huidirritatie of een ontsteking. Dat kan een onschuldig puistje zijn, maar ook een vervelende ooginfectie – vaak veroorzaakt door een mascara die zijn beste tijd heeft gehad.

Makeuptassenfin

Exit

Op de verpakking van elk beautyproduct staat een icoontje van een geopend potje waarin het aantal houdbare maanden na opening wordt vermeld. Hartstikke attent, maar vaak onleesbaar geworden bij producten die al een tijd in je make-uptas vertoeven. Gelukkig kun je er wel een paar algemene regels op loslaten (zie ook onderstaande chart). Oogpotloden en formules op poederbasis, zoals oogschaduw, blush, bronzers en gezichtspoeder, houden het makkelijk twee jaar vol. Vloeibare producten en producten met een crèmetextuur gaan wat sneller overstuur: foundations, highlighters, lipsticks en lipliners na ongeveer een jaar, concealers, oogschaduw en blushes op crèmebasis na anderhalf jaar en lipgloss na anderhalf tot twee jaar. Mascara en vloeibare eyeliner mag je het vaakst je make-uptas uitkieperen, namelijk elke drie maanden.

Voel, kijk en ruik

Heb je echt geen idee wanneer je iets voor het eerst geopend hebt, gebruik je gewoon je gezonde verstand. Zit er een raar luchtje aan je foundation, klontert je mascara of begint een lipgloss stroperig te worden, dan weet je voldoende. Weg ermee. Er staat genoeg mooi nieuws klaar ter vervanging.

Author Lot
Lot