Header Kokosolie Haar
Review

Kokosolie in je haar: do or don’t?

Door: Merel
22/06/2017

Kokosolie als haarmasker gebruiken is al een lange tijd een trend onder veel vrouwen. De ervaringen zijn echter wisselend: De een is er lyrisch over en de ander zweert het nooit meer te doen. Maar is het nou wel of geen aanrader? Wij struinden het internet af, zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje en namen de proef op de som.

Voordelen

  • Kokosolie dringt diep door in je haar en gaat het verlies van proteïnen tegen. Dit is met name belangrijk voor beschadigd haar. Uit wetenschappelijk onderzoek is zelfs gebleken dat kokosolie als enige olie echt doordringt tot de haarwortels. Dit zorgt ervoor dat kokosolie je haar intensief voedt.
  • Je haar wordt dikker en sterker van kokosolie. Bovendien voorkomt het uitdroging en geeft het je haar meer glans.
  • Kokosolie is geschikt voor alle haartypen. Het maakt niet uit of je kort, lang, steil of krullend haar hebt. Het resultaat is bij elk haarsoort hetzelfde: je haar krijgt een mooie glans en meer volume.
  • Dit haarmasker is, zeker in vergelijking met andere haarproducten, erg goedkoop. Je betaalt niet veel voor een hele pot en je kunt er lang mee doen.
Sfeer 2 Kokosolie Haar

Nadelen

  • Het aanbrengen van kokosolie in je haar vergt nogal wat tijd. Volgens de meeste informatiebronnen is kokosolie het meest effectief wanneer het lang heeft ingetrokken, het beste zou zijn als je er een hele nacht mee slaapt.
  • Bij een aantal vrouwen is dit masker niet goed gegaan en duurde het meerdere wasbeurten voordat de olie uit het haar verdween. Het zou kunnen kloppen dat je haar na gebruik van dit masker sneller vet is. Er blijft namelijk altijd vet achter, ook op je hoofdhuid. De meeste websites adviseren daarom om het niet te vaak te gebruiken, want dan verstik je je haar en je hoofdhuid.
  • Om echt resultaat te zien, wordt er geadviseerd om minstens twee a drie keer per maand een haarmasker van kokosolie te gebruiken. Anders zie je namelijk weinig verschil.
  • Het is belangrijk dat je kiest voor pure kokosolie die niet bewerkt is, zoals deze van Coconoil. Als je olie gebruikt waar toevoegingen inzitten is de kans op vet haar erg groot. Goed opletten dus!
Sfeer 1 Kokosolie Haar

Het moment van de waarheid

Allemaal leuk en aardig, die ervaringen van bloggers. Maar om echt voor eens en altijd duidelijkheid te geven over dit dilemma, besloot ik om het zelf te proberen. Ik ging als volgt te werk:

1. Haren spoelen en handdoekdroog maken.
2. Paar eetlepels kokosolie in een bakje en kokend water toevoegen.
(Ik gebruikte deze variant van Royal Green).
3. Blijven roeren tot er geen klonten meer in het water zitten.
4. Kokosolie gelijkmatig aanbrengen op je haar.
5. Nachtje slapen met een handdoek op het kussen.
6. Volgende ochtend uitwassen met shampoo.

Pluspunten

Aan het begin was ik erg sceptisch en vooral bang dat ook ik de kokosolie niet goed uit mijn haar zou krijgen. Gelukkig was dit niet het geval en ging de olie vrij makkelijk uit mijn haar. Hierbij moet ik wel vermelden dat ik naast shampoo ook conditioner heb gebruikt, om er zeker van te zijn dat ik niet dagenlang met vet haar rond zou lopen. Tip: deze conditioner van Rituals zorgt ervoor dat je haar heerlijk ruikt.

Kritische noot

Nadat mijn haar weer droog was zag ik wel resultaat, maar dit was eerlijk gezegd minimaal. Mijn haar leek wel dikker en glanzender, en voelde ook gezonder en zachter. Er was alleen geen sprake van een heel groot verschil met mijn haar na een normale wasbeurt.

Sfeer Kokosolie Haar

Conclusie

Al met al denk ik dat het gebruik van kokosolie in je haar je lokken veel goeds kan doen, maar alleen als je dit regelmatig (dus twee a drie keer per maand) doet. Na een keer zie je zoals gezegd weinig resultaat. Zelf was ik blij dat ik niet met een vette coupe op kantoor hoefde te verschijnen de volgende dag. Hoewel het resultaat bij mij niet spectaculair was, denk ik dat ik dit middel toch vaker ga gebruiken. Ik ben er namelijk wel van overtuigd dat het op langere termijn voor sterker en mooier haar kan zorgen.

Merel
Merel