Zonderextrakilosdefeestdagendoor
Uitgelicht

Wel de lusten, niet de lasten: zo kom je zonder aankomen de feestdagen door

Door: Lot
19/12/2016

Ho, aan jouw lijf geen kerstkilo’s deze decembermaand! Deze tips gaan je daarbij helpen. Belangrijk: blijf vooral eten en drinken.

Begin je dag met een workout
Dat mag best in pyjama met een fitness dvd. Onderzoekers ontdekten dat vrouwen op dagen dat ze ’s ochtends sporten de rest van de dag meer bewegen en bovendien minder snel worden verleid door lekker eten dan op dagen dat ze hun vroege workout overslaan (bron: Medicine and Science in Sports and Exercise journal).

Voorkom schransen
Doe het niet: jezelf overdag op rantsoen zetten zodat je ’s avonds los kunt gaan tijdens het diner. Heeft namelijk totaal geen zin. Lang voordat de avond aanbreekt is je maag al aan het knorren en ben je een makkelijke prooi voor calorierijke liflafjes. Door te ontbijten en lunchen als altijd en wat noten en fruit als tussendoortje te nemen, geniet je meer en met mate van het kerstmaal. Ben je er toch niet helemaal gerust op, kun je je ontbijt of lunch ook vervangen door een goede maaltijdshake. Je krijgt hiermee weinig calorieën maar wel alle benodigde voedingstoffen binnen.

Drink groene thee
Van groene thee is bekend en bewezen dat het de stofwisseling verhoogt, waardoor je lichaam meer energie verbrandt en kerstkilo’s minder kans bij je maken. Geen vrijbrief om onbeperkt kerstkransjes weg te kanen natuurlijk, maar per saldo helpt het wel. Drie tot vier koppen verspreid over de dag drinken werkt het beste.

Petite dessert
Toetjes mogen best. Laat er gewoon de drie-happen-regel op los: één voor een eerste smaakexplosie, nog eentje voor de lekker en een laatste om er zolang mogelijk van na te genieten.


Waterrijkevoeding

Eet meer water
Gaan we uitleggen: sommige voeding, vooral groente en fruit, bestaat uit relatief veel vocht. Volgens dr. Murad (dermatoloog, farmaceut, klinisch professor en auteur van The Water Secret) is dit water, anders dan gewoon water, ‘gestructureerd’; omhuld met moleculen die het snel en gemakkelijk je cellen insluizen. Cellen raken op deze manier beter gehydrateerd, functioneren daardoor beter, verbruiken dus ook meer energie en tadaaa, je metabolisme komt in een hogere versnelling. In de praktijk betekent dit dat je lijf zelfs in rusttoestand meer zal verbranden.

Hoge glazen, kleine borden
Er is wetenschappelijk bewijs dat hoge, smalle glazen onbewust minder vol worden geschonken dan lage glazen met meer volume. En dat je minder eet van kleine borden, omdat die eerder vol ogen dan grote. Tuurlijk, jij weet wel beter, maar je hersenen registreren het nou eenmaal zo en dat is blijkbaar voldoende.

Vries leftovers in
Of geef ze mee aan je gasten bij het afscheid. Zo voorkom je dat je de dag erna ontbijt met restjes gevulde rollade, bladerdeegstengels en een paar happen trifle.

Even wachten
Pas een minuut of twintig nadat je gestopt bent met eten krijgen je hersenen een verzadigingssignaal. Blijf je achter elkaar dooreten, zul je dus niet snel het gevoel hebben dat je vol zit. Las af en toe een pauze in om erachter te komen of je écht nog een portie wilt opscheppen of… toch maar niet. Ook gezelliger voor je tafelgenoten, kom je nog eens aan praten toe.

Author Lot
Lot