Ontspanning Massage
Kort verhaal

De kracht van een massage: waarom een massage geen overbodige luxe is

Door: Lot
3/04/2017

Gemasseerd worden is in de eerste plaats natuurlijk ontspannend. Liggen, niets moeten, alleen maar voelen… man, wat een rust geeft dat in je hoofd en lijf. Maar: behalve zen maakt een massage je ook aanzienlijk gezonder, gezelliger en gelukkiger. Alles over de kracht van aanraking en hoe je er je voordeel mee doet.

Het gevoel

Van al onze zintuigen ontwikkelt de tastzin zich als eerste. Al in de baarmoeder zijn we in staat met onze huid te voelen, veel eerder dan we gaan proeven, horen, zien of ruiken. Die tastzin is trouwens ook het zintuig dat het het langste blijft ‘doen’. Zicht, gehoor, reuk en smaak gaan steeds meer achteruit, maar voelen, daar blijven we tot in lengte van dagen goed in.

Dat is niet voor niets. Onze huid bestaat uit een heleboel kleine sensoren, een soort antennes die allerlei signalen van buitenaf ontvangen en via ons ruggenmerg doorgeven aan onze hersenen, om precies te zijn aan de somatosensorische cortex – een deel van de hersenschors dat weer in verbinding staat met het dieper gelegen emotionele brein.

Hier wordt het interessant. Zodra je emotionele brein een bepaalde aanraking namelijk als positief ervaart, vinden allerlei hormonale reacties plaats met heel veel fijne gevolgen. Stressgevoelens worden minder (onder andere doordat het stresshormoon adrenaline afneemt), net als gevoelens van angst, depressie, pijn en agressie. Daarbij raken je concentratievermogen en immuunsysteem verbeterd, daalt je bloeddruk en nemen gevoelens van liefde en verbondenheid toe.

Dit laatste is vooral te danken aan het knuffelhormoon oxytocine, een stofje dat ervoor zorgt dat je banden met anderen aan kunt gaan. Als baby bezorgde dit hormoon je al een gevoel van vertrouwen, geborgenheid en veiligheid, en eigenlijk blijven we daar de rest van ons leven behoefte aan houden. Een massage kun je dus zien als pure luxe, en dat is het natuurlijk ook, maar ondertussen werk je wel hartstikke hard aan je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Zo haal je er nog meer rendement uit.

Niet zomaar een olie

In theorie kun je met elke olie masseren, maar er is ook speciale massageolie. Waarom zou je er niet eentje nemen met een fijne geur en huidverzorgende voordelen? De vijf massage-oliën van Kneipp bestaan uit plantaardige en etherische oliën en hebben allemaal een specifieke werking.

De massageolie van Kneipp met patchouli zorgt bijvoorbeeld voor meer rust en balans, die met arnica voor soepele spieren zorgt en de amandelbloesemformule maakt de droge huid weer soepel en zacht (als je niet kunt kiezen: ze zitten ook met z’n allen in een handige geschenkset).

Jacob Hooy heeft behalve goede kant-en-klare oliën om mee te masseren ook een uitgebreide collectie etherische oliën waarvan je een paar druppels kunt toevoegen aan een basisolie (zoals jojoba, argan of amandel) voor een olietje op maat.

Ontspanning to the max

Beland nog een tandje dieper in de relaxstand met lekkere spatunes. Verschillende studies hebben aangetoond dat luisteren naar dit soort ontspanningsmuziek hartslagvertragend en bloeddrukverlagend werkt.

Ook stimuleert het de aanmaak van serotonine en andere ‘gelukshormonen', waardoor je minder stress en meer geluk ervaart en sneller in een fijne sluimermodus terechtkomt. Luister eens naar de Spa Massage CD van Julia Anand, heerlijk ontspannend!

Relaxmoment Massage

Hulpstuk

Op momenten dat er even geen vrijwilliger voor handen is, is daar de minimassagetool. Wij zijn fan omdat je hem overal mee naar toe kunt nemen voor een korte, doch effectieve zelfmassage.

Hij ligt lekker in de hand, telt een stuk of wat vibrerende massagekoppen die rug, schouders, armen en benen stevig of subtiel (ligt aan hoe je hem instelt) rollen, kneden en bekloppen en is in sommige gevallen zelfs voorzien van infraroodlicht dat spierversoepelend werkt.

Is dat je te veel moeite, kun je ook zo’n handig massagekussen proberen. Daarbij hoef je alleen maar achterover te hangen, een knop in te drukken en te genieten. Net echt.

Author Lot
Lot