Lichaam Gezondheid
Kort verhaal

Dit probeert je lichaam je te vertellen over je gezondheid

Door: Conny
20/04/2017

Je lichaam probeert vaak via de buitenkant iets duidelijk te maken, maar we luisteren daar lang niet altijd naar. Check of jij één van deze issues herkent en tackle ze!

Haaruitval

Heb je het idee dat je haar niet goed groeit, snel uitvalt of afbreekt? Een gezonde schildklierfunctie is belangrijk, want werkt deze te traag, dan heb je meer kans op haaruitval. Maar vitaminen en mineralen zijn ook belangrijk! Mis je bepaalde vitaminen en mineralen, dan vertraagt het interne processen, met slapper haar en breekbare nagels als eventueel gevolg. Eet mineraalrijk voedsel zoals peterselie, groentesoep of groentesap en neem een supplement met algen om de kwaliteit van haar en nagels te verbeteren.

Rode wangen

Wangen die snel rood worden kunnen wijzen op rosacea. Er zijn bepaalde dingen die dit kunnen aanwakkeren zoals melk, alcohol en pittig voedsel, maar vaak heeft het probleem ook te maken met een darmflora die uit balans is. Minder met suiker en koolhydraten en voeg juist meer probiotica en gefermenteerde groenten toe aan je voeding. Dat laatste is een echte hype, waarover steeds meer receptenboeken verschijnen.

Eczeem

Allergieën zijn vaak de veroorzaker van eczeem, maar het heeft ook te maken met een gezonde darmflora. Melk, gluten, ei, noten en suiker dragen bij aan eczeemklachten. Door je darmflora weer te herstellen kan het zomaar zijn dat je na verloop van tijd deze producten weer kunt verdragen. Je darmen kunnen verstoord raken door bijvoorbeeld antibiotica gebruik of een dieet vol frisdrank en suiker. Dan ontstaan er allerlei problemen in het lichaam en vaak uiten deze zich in darm- en huidproblemen.

Gezondheid Lichaam

Koude handen of voeten

Vrouwen hebben een minder goede bloedcirculatie dan mannen en vaak ook een wat lagere bloeddruk, dit zorgt al snel voor koude handen en voeten. Wanneer je daarnaast ook een te hoog cortisolgehalte hebt (door stress) vernauwen de bloedvaten zich waardoor het bloed niet lekker doorstroomt. Wanneer je bijvoorbeeld veel koffie drinkt, stijgt het cortisol in je lichaam en sommige mensen ervaren dan ook koude handen en voeten na het drinken van koffie. Je kunt koude handen en voeten eenvoudig oplossen door de bloedsomloop te stimuleren met beweging en verwarmende kruiden zoals gember.

Opgeblazen buik

Een opgeblazen buik kan meerdere oorzaken hebben, maar het is altijd een goede aanleiding om naar je voedingspatroon en je gezondheid te kijken. Verstopping of een verstoorde balans tussen de goede en slechte bacteriën in de darmen kunnen de oorzaak zijn. Veel mensen met een allergie of gluten-intolerantie ervaren een opgeblazen buik na een maaltijd waar gluten in zitten. Ook het eten van fruit na de maaltijd kan er voor zorgen dat je eten gaat gisten en je buik opblaast. Eten en drinken tegelijk is sowieso een afrader, wacht liever een half uur na het eten voordat je wat drinkt of andersom, want zo werkt het spijsverteringsproces beter.

Sinaasappelhuid

Wanneer vetcellen in de benen samenkleven, je last hebt van een slechte circulatie, vochtophoping en het bindweefsel is verslapt, uit zich dit als cellulite. Vrouwelijke hormonen hebben helaas veel invloed op het ontstaan van cellulite. Door gezond te leven, te bewegen, veel water te drinken, het bindweefsel te masseren en op gewicht te blijven voorkom je dat het erger wordt en oogt het oppervlak gladder.

Author Conny
Conny