Header Lippen
Uitgelicht

Lipproducten: wat zijn de voor en tegens van verschillende liptexturen?

Door: Lot
15/03/2017

Een lipproduct kiezen gaat allang niet meer over de opties lipstick/lipgloss/lipbalm. De vraag is: welke textúúr blief je op je lippen? De keuze daarin is namelijk reuze. Wij maken je wegwijs.

Crème

Laten we maar beginnen met de meest vertrouwde keuze: formules met een crème-achtige textuur. Vroeger eigenlijk alleen te vinden in de vorm van een stick, tegenwoordig ook present in XXL lippotloden (check Sisley Lippenstift of Clinique Lippenbalsems bijvoorbeeld), palettes en potjes.

Ze voelen comfortabel op je lippen vanwege hun hoge gehalte balsemachtige wassen en geven een subtiele, satijnachtige finish – iets tussen glanzend en mat in. Met erg droge lippen kun je er altijd een balm onder dragen, eventueel in dezelfde tint voor een intenser kleureffect.

Mat

Het grootste draagvoordeel van matte formules is dat ze lang blijven zitten omdat ze zo goed gepigmenteerd zijn. Dat is ook de reden dat ze voor zo’n enorme shot kleur zorgen. Minpunten: smalle lippen kunnen er nog smaller door lijken en matte formules zijn iets droger qua structuur.

Hoewel, steeds vaker worden ook aan matterende formules hydraterende ingrediënten toegevoegd zonder dat dat afbreuk doet aan het matte eindresultaat. Zie ook het eerder verschenen artikel 5 goede redenen om mee te liften op de matte lip hype.

Lak

De meeste vloeibare lipsticks ofwel lacquers ofwel liquids (niet allemaal, Maybelline New York, Pupa Milano en Bourjois Paris hebben mátte liquids in hun assortiment) leggen een lakachtige coating over je lippen: glanzend als de gemiddelde lipgloss, maar omdat ze net als lipsticks in een huls meer pigmenten dan gloss bevatten oogt het resultaat al na één laag veel voller.

Laag over laag geeft een nog intenser kleureffect. Aanbrengen gaat makkelijk dankzij de applicator (tip: begin met een toefje op je onderlip, druk je lippen op elkaar en vul de cupidoboog en mondhoeken in) en net zoals bij matte lipsticks is het resultaat enorm long lasting.

Article Lippen

Stain

Bij de lipstain moet je zijn als je je mond niet vol in de verf of glans wilt zetten, maar uit bent op slechts een transparant-matte vleug kleur. Denk aan het effect van een viltstift of marker: supersexy, alsof je net in een overrijpe aardbei hebt gebeten. De meeste stainformules zijn op water- of gelbasis en bevatten minder wassen en oliën dan andere lipproducten.

Het voordeel daarvan is dat ze langer blijven zitten, de keerzijde dat je lippen er een tikkeltje droog door kunnen voelen. In de Just Bitten Lipstain van Revlon is daarom een aparte balm verwerkt die dienst doet als topcoat. Een handig trucje dat je natuurlijk ook met je eigen lipbalm kunt uithalen.

Gloss

Lipgloss zorgt uiteraard voor glim en glans, maar in welke mate – van bescheiden shine tot hooglanzende wetlook en van pearly shimmer tot lichtreflecterend metallic – hangt af van de gloss in kwestie. En dan is er ook nog het verschil in pigmentatie en dus dekkingskracht. De ene gloss oogt net zo subtiel als een gekleurde lipbalm, de andere komt qua kleurimpact juist meer in de buurt van een lipstick.

Over het algemeen kun je stellen: hoe schitterender en/of transparanter de gloss, hoe sneller hij verdwenen is. En wat betreft de plakkerigheidsgraad, die daalt naarmate er meer oliën in zitten. Daarom zijn we ook zo blij met de nieuwe glossy lip oils, zoals die van Clarins en Yves Saint Laurent (zoals je hieronder kunt zien).

Author Lot
Lot