Header Luizen
How to

Luizenseizoen start weer: wat kun je tegen luizen doen?

Door: Marit
5/09/2017

De scholen zijn weer begonnen en dus is er grote een kans dat de hoofdluis weer opduikt. Krijg je al jeuk bij alleen het idee aan deze beestjes? Wij vertellen je wat je tegen hoofdluis kunt doen en waar je aan moet denken.

Wat zijn hoofdluizen?

De hoofdluis is een insect dat leeft van mensenbloed en nestelt zich op behaarde en warme plekjes zoals in de nek, achter de oren of onder een pony. Het zijn hele kleine beestjes van ongeveer 3 millimeter en je ziet ze nauwelijks met het blote oog.

De eitjes van de hoofdluis zijn vaak te verwarren met roos. Je kunt het verschil ontdekken door te kijken of de witte ‘stukjes’ los of vast zitten in het haar. Roos zit namelijk los en de neten (eitjes van de hoofdluis) kleven juist vast aan de haren.

Hoe ontdek je de luizen?

Jeuk op het hoofd is een belangrijke indicator voor het hebben van luizen. Maar niet iedereen heeft er evenveel last van. Dus is het goed om eens in de maand (vooral bij kinderen) een check op hoofdluis te doen. Controleer goed tussen de haren, in de nek en achter de oren. De hoofdluizen zie je al snel bewegen, maar de eitjes hebben zich genesteld aan de haren op de hoofdhuid.

Luizen? Wat nu?

Hoofdluis breng je direct over door haar-op-haar contact. Ze leven alleen op het hoofd, maar vergeet niet dat de luizen of eitjes ook achter kunnen blijven op kussenslopen, knuffels, borstels of andere producten die in contact zijn gekomen met het haar. Dit is niet wetenschappelijk aangetoond, maar het kan geen kwaad om de kans op een volgende luizenbeurt te vermijden.

Weg met luizen

Zorg ervoor dat je altijd het nodige gereedschap in huis hebt om de luizen vaarwel te zeggen. Ga je beginnen met het controleren van het haar, zorg dan dat je het haar boven de wasbak hangt of boven een vel wit papier. Gebruik hiervoor een netenkam zodat de luizen vast komen te zitten tussen de plastic ‘tanden’. Heb je de luizen of eitjes gevonden? Verwijder deze dan met de metalen tanden van de kam. Veeg tijdens de kam tijdens de kambeurt regelmatig af aan een vel papier of een stukje toiletpapier. Als je de luizen gevonden hebt, spoel ze dan door de wc of wasbak.

Er bestaan verschillende antihoofdluismiddelen. Maak het haar eerst nat en herhaal bovenstaande techniek om de luizen grotendeels al te verwijderen. Zorg dat de ogen zijn afgedekt zodat er geen shampoo of conditioner in de ogen stroomt. Houd het hoofd boven de wasbak en zeep het volledige haar in met de anti-luizenshampoo.

Preventieve verzorging

Het krijgen van luizen is vaak moeilijk te voorkomen. Het kan natuurlijk geen kwaad om een preventieve luizenspray te gebruiken. Het werkt het best om regelmatig de hoofdhuid en het haar te controleren zodat je de (terugkomende) luizen voor bent. Wist je trouwens dat het een fabel is dat luizen op vies haar of matige uiterlijke verzorging af komen? Een luis voelt zich juist beter thuis in verzorgd en gewassen haar en zal daar sneller een nestje maken dan in onverzorgd haar.

14962791 1253090924749960 2948887069821564024 N
Marit