Makeupkwastenzijndeinvesteringwaard
Uitgelicht

Make-up Brushes: hierna weet je of je ze wilt kopen – en welke

Door: Lot
24/10/2016

De keuze in make-up brushes is zo ontzettend reuze, voor je het weet ben je in een bomen-bos-situatie beland. Waarom zou je je er überhaupt aan wagen? En zijn ze de flinke investering wel waard? We leggen het je haarfijn uit.

Met de brush of hand?

Om met de eerste vraag te beginnen: dat ligt aan de kwast in kwestie. Of liever gezegd, aan het type product waarvoor het is bedoeld. Geen enkele expert zou je aanraden om gezichtspoeders en blushes (tenzij die op crèmebasis) aan te brengen zonder make-up kwasten.

Maar of je foundation, concealer en oogschaduw het beste met een penseel of met je vingers kunt aanbrengen, daarover zijn de meningen verdeeld. Voorstanders van handwerk vinden dat een product zich door de warmte van je huid mooi egaal laat blenden. Kwastliefhebbers benadrukken dat je make-up veel gelijkmatiger en preciezer aanbrengt met een penseel en dat je er goed laag over laag mee kunt werken. Bovendien zou het hygiënischer zijn.

Er zijn trouwens genoeg visagisten die beide technieken door elkaar gebruiken, afhankelijk van het gewenste effect. In het algemeen kun je zeggen dat make-up brushes en penselen je helpen bij het creëren van een gedefinieerde make-uplook met een goede dekkingsgraad en dat werken met je vingers voor een zachte, natuurlijke finish zorgt.

In het geval van foundation zou je dus een paar druppels kunnen opwarmen tussen je vingers voor je een eerste laag aanbrengt, om vervolgens met een penseel een tweede laagje te strijken over plekken die meer dekkingskracht nodig hebben, zoals je neus en je wangen. Om het effect te verzachten kun je daarna nogmaals je vingertoppen gebruiken. Je ziet: opties te over, doe waar je je goed bij voelt.

Makeupkwasteninvesteren

Herken kwaliteit

Waar pro’s het wel unaniem over eens zijn, is dat je niks hebt aan de gemiddelde meegeleverde applicator. Het korte, smalle handvat geeft geen grip en ze geven te veel of juist te weinig product af. Áls je kiest voor een make-up brush, zo luidt het advies, laat het dan een echte en een goede zijn. Een kwast van kwaliteit is het investeren namelijk absoluut waard.

Tips voor je zoektocht: kwasten van natuurlijk haar zijn niet altijd je beste keus. Voor vloeibare, crèmige texturen zoals foundation, concealer, eyeliner en lipstick werken synthetische haren (vaak gemaakt van polymeren zoals nylon) of een mix van nep en echt veel beter. Natuurlijk haar heeft de neiging om dit soort texturen te absorberen, waardoor er minder product op je gezicht terecht komt en het resultaat streperig wordt. Synthetische haartjes hebben hier bij gebrek aan haarschubben geen last van.

Voor het aanbrengen van poederachtige producten doen brushes van natuurlijk haar wel prima dienst. Blush, bronzer, oogschaduw en wenkbrauwpoeder worden door dit soort haren goed ‘opgepakt’ en gelijkmatig ‘afgeleverd’. Wat niet wil zeggen dat je dit nooit met synthetische kwasten voor elkaar krijgt. Sommige zijn zo slim nagebootst, dat de resultaten vergelijkbaar zijn.

Kijk ook even kritisch naar de verbinding tussen de haren en het handvat. Dat is bij voorkeur van roestvrij materiaal gemaakt en zit als het goed is stevig vast aan het handvat, te zien aan zogenaamde ‘crimp’ naden. Zonder deze ringetjes is het verbindingsstuk er waarschijnlijk alleen opgelijmd, wat je kwast snel gammel maakt.

Voor de kwaliteit van een kwast maakt het weinig uit of het handvat van hout of plastic is. Het gaat erom dat je hem lekker in de hand vindt liggen en dat hij lang/kort/licht/zwaar genoeg is voor zijn functie. Meer lengte kan bijvoorbeeld handig zijn om een gezichtspoeder luchtig aan te brengen, maar niet om een smokey eye met precisie uit te voeren.

Makeupkwastenschoonmaken

Houd ze mooi

Goede make-up brushes gaan jaren mee, mits ze op de juiste wijze behandeld en schoon worden gemaakt (vindt je huid ook fijn).

  1. Spoel eerst voorzichtig zoveel mogelijk make-uprestjes en vuil tussen de haren weg onder de lauwwarme kraan, dompel de haren onder in een kom gevuld met lauwwarm water en wat milde shampoo en spoel voorzichtig uit met je vingers.
  2. Hou je brush vervolgens weer onder de kraan om te zien of er geen vuil meer uitkomt en herhaal totdat dat het geval is.
  3. Dep tot slot droog met een schone doek en laat liggend 100% droog worden. Liever niet rechtop, want dan sijpelt er water in het tussenstuk waardoor de lijm los kan laten en haartjes uitvallen.

Tip: speciale brush cleansing sprays zijn handig voor een snelle schoonmaakbeurt, maar gebruik ze met mate als er alcohol in zit – funest voor de kwaliteit van je kwast.

Een handig hoe-wat-en-waarom overzicht lees je terug in dit artikel: Welke make-up kwast gebruik je waarvoor?

Author Lot
Lot