Make Up Kwasten
How to

Make-upkwasten schoonmaken: zo doe je dat (en zo vaak)

Door: Lot
2/06/2017

Even eerlijk: kun je je herinneren wanneer jouw make-upkwasten voor het laatst een sopje zagen? Nee? Dan moet je nu vooral verder lezen. Weet je straks precies hoe en wanneer je ze een schoonmaakbeurt dient te geven en hoe snel dat is gepiept.

Het belang van schone make-upkwasten

We snappen heus dat het heel verleidelijk is om een kwast na gebruik terug je make-uptasje in te kieperen, vooral op drukke ochtenden. Dat reinigen komt wel, een keer. Wacht er alleen niet te lang mee.

Wanneer dode huidcellen, restjes make-up en ander vuil zich opstapelen tussen de haartjes van je kwasten, vormen ze een perfecte voedingsbodem voor bacteriën die een huid- of ooginfectie kunnen uitlokken. Kwasten die (bijna) dagelijks worden gebruikt geef je daarom liefst elke week een flinke schoonmaakbeurt. En heb je ergens tussendoor een paar seconden over? Gooi er dan nog een vluchtige reiniging tegenaan. Zo voor elkaar met onderstaande tips:

De grote schoonmaak (liefst elke week)

In het artikel over de soorten make-upkwasten hadden we het ook al even over het reinigen en mooi houden van je make-up brushes. Belangrijk bij een grondige schoonmaakactie is dat je lauwwarm water en een milde shampoo (bijvoorbeeld babyshampoo) of andere zachte cleansingformule gebruikt. Agressieve producten en loeiheet water kunnen de kwaliteit van de kwast namelijk aantasten.

Ok, daar gaan we

Begin met het voorzichtig uitspoelen van je kwast onder de kraan. Op deze manier raak je al een groot deel van het vuil en de aangekoekte make-up kwijt. Dompel de haartjes vervolgens onder in een kom gevuld met water (lauwwarm dus) en een paar druppels shampoo of speciale brush cleansing gel.

Ga er zacht met je vingers doorheen om het hardnekkige vuil los te laten komen. Hierbij moet je de neiging onderdrukken om je kwasten met flinke druk ergens tegenaan uit te drukken of stevig rond te draaien in de palm van je hand. Dat zou de haartjes alleen maar beschadigen en uit model brengen. Echt, rustig wrijven is net zo effectief.

Om te controleren of je kwast helemaal schoon is, houd je hem af en toe opnieuw onder de kraan. Blijkt dat er toch nog wat vuil meekomt, mag hij opnieuw ‘in bad’. Herhaal dit tot het water waarmee je spoelt helemaal schoon is, en je kwast dus ook. Dep nu het meeste vocht op met een schone doek en laat de kwast al liggend helemaal droog worden. Als je uitdruppende make-upkwasten namelijk rechtop zet, sijpelt er water in het tussenstuk en loop je kans dat de lijm loslaat waardoor de haartjes uitvallen.

Make Up Kwasten Schoonmaken

Even vlug-vlug tussendoor (wanneer je tijd over hebt)

Speciale brush cleansing sprays lenen zich perfect voor het snelle schoonmaakwerk. De make-up brush cleaner van Clinique is een goed voorbeeld van zo'n spray. Je sprayt ze een paar keer op een tissue of ander (schoon)doekje, veegt daarmee je kwast schoon, en klaar. Rechtstreeks tussen de haren sprayen en daarna afvegen met een doek kan ook.

Extra tips:

  1. Bacteriën zijn dol op vocht en warmte, dus bewaar kwasten liever niet in een dampende badkamer.
  2. Make-upkwasten van natuurlijk haar zou je af en toe ook kunnen reinigen met wat olijfolie en afwasmiddel. Het ene werkt verzorgend, het andere verwijdert zowel vuil als overtollig vet.
  3. Probeer tijdens het reinigen alleen de haartjes nat te laten, niet het tussenstuk dat ze verbindt met het handvat – ook als het gemaakt is van roestvrij materiaal en zonder lijm is bevestigd (te zien aan de zogenaamde ‘crimp’ naden). Je kwast gaat hierdoor een stuk langer mee.
  4. In plaats van in een kommetje kunnen kwasten ook uit worden gespoeld in een siliconen brush cleanser, zoals deze make-up brush cleaner brush egg. Omdat het oppervlak uit verschillende structuren bestaat, is zo’n reinigingstool geschikt voor allerlei soorten kwasten. Zo werkt het: houd de kwast in kwestie onder de kraan, breng een klein beetje shampoo aan op de cleanser, wrijf de kwast hierin voorzichtig schoon en spoel de laatste restjes vuil weg onder de kraan.
Author Lot
Lot