Natural Blow Out
Trending

De natural blow-out: zo krijg je de perfecte niet-te-perfecte föhnlook

Door: Lot
27/05/2017

We willen niet van dat overduidelijk gestylde, stijve ‘föhnhaar’. We willen haar dat er soepel, zacht en vol veerkracht bijhangt, alsof er geen föhn aan te pas is gekomen. Check daarom onze tips voor de perfecte natural blow-out.

Een natural blow-out begint met voordrogen

Vaak wordt een föhn op kletsnat haar gezet om de boel maar zo snel mogelijk droog te krijgen. Toch kun je beter eerst voorzichtig zoveel mogelijk vocht uit je haar knijpen met een handdoek (liever niet wrijven). Dat verkort de droogtijd aanzienlijk, waardoor je haar meteen minder te lijden heeft van de hitte. Sommige handdoeken zijn gemaakt van extra absorberend materiaal, daarmee is de klus al helemaal snel geklaard.

Prepmiddel

De beste start die je je natuurlijke blow-out kunt geven, is je haar preppen met een product dat tussen een stylingformule en een haarverzorging in zit, en het bovendien beschermt tegen de hitte van de föhn. De primer van Redken verkort de droogtijd van het föhnen, voorkomt dat je haar uitdroogt en legt een beschermlaagje aan dat bestand is tegen temperaturen tot wel 230 °C. Hij zit in een sprayflacon, dus je verdeelt hem heel gemakkelijk en gelijkmatig over je handdoekdroge haar.

Föhn je haar nog niet helemaal droog

Laten we zeggen zo’n 60 tot 80%. Ga er ondertussen lekker met je handen doorheen, daardoor krijgen ook de onderste lagen haar een portie warme lucht. Tip: met een föhn die op een AC-motor met ionengenerator draait is je haar tot 25% sneller droog en worden statische reacties voorkomen. Een voorbeeld hiervan is de PRO-Luxe Dryer van Remington. Je haar laten drogen aan de lucht tot bijna al het vocht eruit is, kan natuurlijk ook.

Blow Out Hair

Föhntips

Voor het beste resultaat föhn je je haar pluk voor pluk droog, waarbij je met de onderste laag begint en de rest van je haar voor het gemak bovenop je hoofd vastbindt met een klem of clip. Plaats een ronde borstel bij de hoofdhuid (onder de pluk die aan de beurt is) en laat hem langzaam naar beneden glijden terwijl je de föhn er van zo’n twee, drie centimeter afstand op gericht houdt. Bij voorkeur met het trechtervormige opzetstuk, de ‘nozzle’. Hiermee voorkom je dat de warmte alle kanten op wordt geblazen, wat pluizen in de hand werkt.

Hoe langzamer je trouwens je borstel door je haar laat gaan, hoe meer gepolijst de finish wordt – iets om te onthouden als je het eindresultaat toch wat perfecter wilt. Aangekomen bij de punten wikkel je het uiteinde van de pluk om de borstel, blaas je er nog even goed wat warmte op en zet je de föhn uit.

Voor een zachte, sexy golving laat je de pluk eerst helemaal afkoelen (eventueel met behulp van de koude föhnstand) en haal je er daarna pas de borstel uit. Werk zo al je haar af, behalve de bovenste laag. Die vereist een net iets andere föhntechniek.

Toplaag

Verdeel het haar vanaf je voorhoofd tot je kruin. Niet onder in smallere plukken, maar föhn het als één grote pluk volgens de hierboven beschreven techniek droog, van achteren naar voren. Op deze manier ontstaat vanzelf meer volume bovenop.

Bijna klaar

Voor de finish tippen we een lichtgewicht serum of haarlak, iets wat je haar extra versteviging geeft zonder het zwaar en hard te maken. Een haarlak kun je het beste heel lichtjes en van een afstand verstuiven in plaats van je haar van dichtbij de volle laag te geven. Zo raakt het product optimaal verdeeld en blijft je natural blow-out soepel en zacht.

Author Lot
Lot