Header Natuurlijke Cosmetica
Kort verhaal

Natuurlijke cosmetica kopen: 4x waar je op kunt letten

Door: Talita
10/10/2017

Alles wat we op onze huid smeren, komt uiteindelijk ook in ons bloed terecht. Het kan dus geen kwaad om af en toe stil te staan bij wat voor smeerseltjes we allemaal gebruiken. Ben je al een tijd van plan om natuurlijke cosmetica te kopen? Dan zijn dit vier aandachtspunten.

Vermijd parabenen, kies voor natuurlijke conserveringsmiddelen

Parabenen zijn chemische stoffen met een conserverende werking. Ze remmen de groei van schimmels en bacteriën en worden dan ook aan huidverzorgingsproducten toegevoegd om de levensduur van het product te verlengen. De stoffen komen vaak voor in zonnebrandmiddelen, shampoos, conditioner, haarproducten, vochtinbrengende crèmes, anti-aging producten, mascara en andere soorten cosmetica.

Wil je weten of een product parabenen bevat? Zoek op de verpakking dan naar de woorden methyl-, propyl-, butyl- en benzylparabenen. Als je bewuster met je cosmeticaproducten om wilt gaan, dan doe je er goed aan om producten te kopen zonder parabenen. Dit staat vaak aangegeven op de verpakking.

Sfeer Natuurlijke Cosmetica

Lees altijd beide kanten van een verpakking

Op de voorkant van een verpakking staan vaak allerlei verheerlijkende claims om je te overtuigen iets te kopen. Maar check altijd op de achterkant van de verpakking of dit klopt. Zo kunnen claims als “bevat natuurlijke ingrediënten” heel goed klinken. Maar dit sluit niet uit dat er, bijvoorbeeld, geen chemische conserveringsmiddelen inzitten. Het percentage natuurlijke ingrediënten kan evengoed slechts een paar procent zijn.

100% natuurlijk betekent niet per se biologisch

Merken zoals Weleda bestaan uit ingrediënten van honderd procent natuurlijke oorsprong. Dit betekent dat hun producten geen synthetische toevoegingen bevatten. Weleda werkt uitsluitend met natuurlijke conserveringsmiddelen, parfumstoffen, plantaardige oliën en wasactieve stoffen op natuurlijke basis. Dit betekent echter niet dat hun ingrediënten biologisch zijn.

Om te kunnen spreken van een biologisch geteeld ingrediënt, moet de teler een certificaat kunnen voorleggen dat onder andere aantoont dat hij geen pesticiden of andere chemicaliën gebruikt.

Sfeer 2 Natuurlijke Cosmetica

Kies zelf waar jij waarde aan hecht

Als je net de overstap maakt naar natuurlijke cosmetica, bepaal dan voor jezelf wat je belangrijk vindt en probeer niet alles in één keer te verbeteren. Zo blijf je het leuk houden voor jezelf. Voor de één kan dit de keuze zijn voor dierproefvrije cosmetica en voor de ander kan dit het vermijden zijn van zoveel mogelijke chemische stoffen.

Sophie - oprichtster van het populaire natuurlijke cosmetica blog Naoki -probeert in ieder geval deze vijf ingrediënten te vermijden: SLS/SLES (Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate), urea (Diazolidinyl Urea, Imidazolidinyl Urea), propylene glycol en synthetisch parfum (bij natuurlijke parfum staat vaak erbij waar het vandaan komt). En natuurlijk horen parabenen ook weer in dit rijtje thuis.

Talita Kalloe
Talita