Haarolie
How to

Wat je nog meer kunt doen met haarolie (en wat voor schitterende bos je daarvan krijgt)

Door: Lot
23/11/2016

Dat haarolietje waarmee je hooguit je droge punten verzorgt (en zelfs dat maar af en toe), daar kun je dus nog veel en veel meer mee doen. Dit bijvoorbeeld:

Pre-wash bescherming

Door een kleine hoeveelheid olie vóór het wassen aan te brengen over de hele lengte van je haar en in de punten en daarna alleen je hoofdhuid te wassen, wordt je haar gehydrateerd en beschermd tegen de strippende werking van shampoo.

Als pakking voor een dubbele lading verzorging

Verdeel een haarolie door al je haar (laat je hoofdhuid vrij), maak een knot en wikkel er eerst plastic folie en daarna een warme handdoek omheen. Laat ongeveer een half uur inwerken, was daarna wederom alleen je hoofdhuid en zie: glans en veerkracht zijn binnen. Ook een goede manier om gespleten punten te voorkomen. Bij flink droog en beschadigd haar mag je zo’n oliepakking trouwens rustig zo nu en dan een hele nacht laten zitten.

Maak elke treatment extra voedend

Als je geen zin of tijd hebt om al je haar in te oliën, kun je ook een paar druppels toevoegen aan een masker of conditioner. Voelt minder vettig en je haar pakt toch de nodige voedende voordelen mee.

Stylinghulp

Masseer na het wassen een paar druppels olie in op je nog vochtige haar, droog het vervolgens met de föhn of aan de lucht en style naar wens.

Tip: ben je van plan je haar te steilen of krullen, kun je van tevoren beter geen olie gebruiken, tenzij er een hittebescherming aan toe is gevoegd. Door de hitte van de tang raakt ook de olie verhit, en dat is weer minder goed voor je haar.

Voedjehaar

Frizz fighter

Strijk na het stylen eventueel nog een beetje olie over je haar om frizz tegen te gaan. Droog, sterk krullend haar kan meer olie hebben dan fijn haar waar je volume in wilt krijgen. Gebruik in dat laatste geval echt maar een ietsiepietsie olie (verdeel eerste over je handpalmen) en blijf ver weg van de haaraanzet.

Verlichting bij jeuk en roos

Bij een droge, trekkerige hoofdhuid die last heeft van jeuk en/of schilfertjes, kan een massage met een olie verlichting geven. Met jojoba-olie en rozemarijnolie (onder andere) is het fijn masseren, want die hebben huidkalmerende eigenschappen. Teunisbloemolie en castorolie schijnen te helpen bij haaruitval.

Gun je lijf ook wat

Niet voor niets zijn een heleboel beauty oliën bedoeld voor zowel je huid als je haar. De vetstoffen en vitaminen erin worden door beide opgenomen en vullen tekorten aan. Tenminste, als het om plantaardige oliën gaat.

Minerale oliën (liquid paraffin, liquid petrolatum, parafin oil en paraffinum liquidum om er een paar te noemen) zijn weliswaar goed in het voorkomen dat vocht ontsnapt uit de huid, maar ze doen verder niets aan voeden.

Een goede beauty oil bestaat daarom vooral of helemaal uit plantaardige oliesoorten. Met een olie speciaal voor je haar zou je ook best droge plekjes op je lichaam kunnen verzorgen, zoals knieën, ellebogen en schenen.

Voeden, verzorgen en glans geven doen ze allemaal, maar sommige oliën zijn bij uitstek geschikt voor nog meer doeleinden:


Olijfolie
– helpt tegen droge punten en schilfertjes

Monoï-olie – herstelt droog en beschadigd haar

Kokosolie – hydrateert en verzacht, perfect om aan te brengen als pakking

Argan- en prickly pear olie – houdt vocht vast en gaat frizz tegen

Amandelolie – een van de lichtste plantaardige oliën en daarom perfect voor fijn haar

Shea oil (een bijproduct van het shea butter maakproces) – biedt bescherming tegen uitdroging en UV-stralen, een ideaal voor zeer droog, sterk krullend haar

Castorolie – verzacht een geïrriteerde hoofdhuid en gaat haaruitval tegen

Jojoba-olie – hydrateert, kalmeert de hoofdhuid en bestrijdt roos

Macadamia-olie – beschermt tegen de kleurvervagende werking van UV-licht

Avocado-olie en druivenpitolie – verbetert de veerkracht van je haar

Author Lot
Lot