Header Peeling
Gespot door de redactie

Dit wil jij ook: een pele peeling thuis

Door: Edith
26/09/2017

Dit wil jij ook: een nieuwe, jonge huid door thuis een peeling thuis. Maar wat zijn peelings precies? Wat doet het? Waar moet je op letten en welke peeling is geschikt voor jouw huid? We vertellen je er hier (bijna) alles over, dus lees snel verder.

Wat is een peeling?

Je weet vast wel dat je huid uit meerdere lagen bestaat. Met een peeling haal je de bovenste laag van je huid om het grootste orgaan van je lichaam te stimuleren om nieuwe, gezonde cellen aan te maken. De bovenste laag krijgt namelijk heel wat te voortduren, denk aan een opstapeling van dode huidcellen, rimpels en beschadigingen door de zon, rook en pigmentvorming. Dus, als je de oude en beschadigde huid weghaalt, komt er een nieuwe, jonge huid tevoorschijn. Let wel; er komt door te peelen geen babyhuidje tevoorschijn, maar wel een huid die er fris uitziet. En dat is wat je wil, toch?

Sfeer 2 Peeling G

Welke soorten peelings zijn er?

Het zal je niet verbazen dat er verschillende soorten peelings zijn, want er zijn ook verschillende huidproblemen. Welke peeling je nodig hebt, is afhankelijk van het huidprobleem waar je mee zit. Zo zijn er chemische en mechanische peelings, en die kunnen mild of diep zijn. Een diepe peeling kun je laten doen bij een schoonheidsspecialist of arts en een milde peeling kun je zelf thuis doen.

Chemische peeling

Bij een chemische peeling (die zowel mild als diep kan zijn) wordt je huid behandeld met een chemische stof en hierdoor zullen de bovenste huidcellen afsterven. Het resultaat is afhankelijk van de stoffen die gebruikt worden bij deze peeling. Onder meer om deze reden kun je een chemische peeling het beste door een schoonheidsspecialiste laten uitvoeren, omdat zij weet welke stoffen nodig zijn.

  • Nadeel: door een chemische peeling slaat je huid rood uit. Dit kan een paar dagen aanblijven;
  • Voordeel: een chemische peeling zorgt voor een grondig en goed resultaat.

Mechanische peeling

Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van chemische stoffen, maar van een schuurapparaatje (in het geval van een zogeheten microdermabrasie-behandeling) of laser. In het eerstgenoemde geval worden er fijne kristallen op je huid aangebracht en daarna, met het schuurapparaatje, over de huid bewogen om dode huidcellen te verwijderen. Een laser doet hetzelfde, maar dan met behulp van warmte.

  • Voordeel: je huid ziet er na de peeling veel minder rood uit dan na een chemische peeling;
  • Nadeel: een mechanische peeling is in veel gevallen duurder.
Sfeer Peeling

Peelings voor thuis

Wanneer je liever niet naar een schoonheidsspecialist, arts of dermatoloog gaat, kun je een thuis een peeling van je huid uitvoeren, bijvoorbeeld met een scrubgel. Welke peeling je nodig hebt, hangt af van jouw huidtype. Gelukkig staat er altijd duidelijk op het product aangegeven voor welk type huid de peeling het meest geschikt is.

Twijfel je? Een zogenaamde korrelpeeling kun je altijd gebruiken. En je kunt checken hoe jouw huid reageert op de peeling van je keuze. Dat doe je door de peeling eerst op een klein deel van je gezicht uit te voeren. Gaat het trekken of wordt de huid rood, dan zul je voor een mildere variant moeten kiezen.

Sfeer 1 Peeling
Volg dit stappenplan

Hoe voer je zelf een peeling uit?

Stap 1

Reinig je huid grondig met een reinigingsgel. Vervolgens neem je de huid af met een wattenschijfje met reinigingslotion, zodat je huid volledig schoon is. Vergeet niet je handen goed te wassen en zorg ook dat je nagels schoon zijn.

Stap 2

Lees voor het aanbrengen van de peeling altijd de gebruiksaanwijzing. Zijn er nog speciale instructies? Volg deze dan. Breng de peeling aan op je gezicht met je (schone) handen. Gebruik niet teveel en zorg voor een mooi dun laagje. Vermijd de huid rondom je ogen, want die is dun en gevoelig. Masseer de peeling in je huid door ronddraaiende bewegingen te maken. Let op: je hoeft niet hard te drukken, want de peeling doet het werk voor je.

Stap 3

Laat de peeling intrekken. In de gebruiksaanwijzing staat hoeveel tijd dat kost.

Stap 4

Nu mag je de peeling eraf halen door met je vingers cirkelvormige beweging te maken. Tip: doe dit boven de wasbak of in de douche, want het verwijderen geeft vaak wat rommel. Zodra de peeling eraf is, spoel je de huid af met lauw water, zodat alle restjes eraf zijn.

Stap 5

Verzorg je huid meteen met een voedende crème of serum. Sla deze stap niet over, want na het peelen werkt het verzorgingsproduct dat je aanbrengt nóg beter.

Ready!

Edith Van Luik Lady Jewelry
Edith