Header Porien
Nieuws

Dit kun je doen om je poriën écht diep te reinigen

Door: Lot
27/03/2017

Verstopte poriën grondig reinigen– zo pak je het aan!

Wat doen poriën?

Als je last hebt van vergrote poriën, zijn ze naar alle waarschijnlijkheid ook verstopt. Dat zit zo: het is de taak van poriën om talg uit te scheiden, zodat de barrièrefunctie van je huid intact blijft en je huid beschermd wordt tegen uitdroging en schadelijke invloeden van buitenaf. Goed geregeld, zou je denken. Helaas komt het vaak voor dat de talgproductie niet in balans is, waardoor meer talg wordt aangemaakt dan nodig. Als dan ook nog sprake is van een opeenstapeling van dode huidcellen die de ‘uitgang’ blokkeren, hopen poriën zich op met talg en vuil en worden ze groter en zichtbaar.

De oplossing: dieptereiniging

Door je huid af en toe extra grondig te reinigen, help je poriën vrij te maken van vet, vuil en dode huidcellen. Slimme schoonmaakacties:

 • Ga stomen
  Dat kan heel simpel door met een handdoek over je hoofd boven een pan met kokend water te hangen, maar er zijn ook speciale gezichtssauna’s waarvan je de temperatuur kan instellen (= veiliger voor je huid). Door de stoom wordt de buitenste huidlaag wat zachter en weker, waardoor dode huidcellen, vuil en mee-eters zich erna veel beter laten verwijderen. Omdat stomen je huid kan uitdrogen, kun je er met een droge huid beter geen dagelijkse en liever ook geen wekelijkse gewoonte van maken. Bouw het gebruik rustig op en kijk hoe je huid erop reageert.
 • E-cleansing
  Met elektrisch reinigen worden meer dode huidcellen, vet en vuil verwijderd dan met reinigen met de hand, helemaal als je er een speciale opzetborstel met scrubeffect voor gebruikt. Onder andere Braun en Philips hebben er zo een. Anders dan gewone opzetborstels bestaat een exfoliërende borstel uit korte en lange haartjes. De langere pakken het vuil en het vet aan, de korte haartjes vegen op milde maar effectieve wijze dode huidcellen weg. Wordt je huid schoon van tot in de poriën.
Article Porien
 • Microdermabrasie
  Een microdermabrasietool voor thuis gaat nog een stap verder in het verdrijven van dode huidcellen en het opschonen van poriën. Zie het als een mechanische peeling: zowel het opzetstuk met saffieren coating als de zuigende werking zorgen ervoor dat je huid en poriën verlost worden van dode huidcellen en ander vuil. Ook geen apparaat om dagelijks mee te gaan reinigen, maar prima voor een flinke onderhoudsbeurt op zijn tijd.
 • Actieve houtskool
  Al eerder noemden we houtskoolpoeder in je huidverzorging de ‘stofzuiger voor je poriën’. Kort samengevat: actieve kool (charcoal) werkt als een magneet op het vuil en vet op je huid en in je poriën, en zorgt zo voor een intensief reinigende, zuiverende werking. Je vindt het in cleansers, scrubs en maskers, maar ook in strips die je op je neus plakt en er na een paar minuten met mee-eters en al weer aftrekt. Vaak zit er in formules op basis van houtskool ook salicylzuur, nog zo’n ingrediënt dat dode huidcellen aanpakt (door ze op milde wijze los te weken) en poriën zuivert (met zijn antibacteriële werking).

Tip:

Nu je poriën brandschoon zijn, wil je ze vast ook een kopje kleiner maken. Kijk uit naar skincare met het ingrediënt niacinamide, oftewel vitamin B3. Van deze werkstof is klinisch bewezen dat het uitgerekte poriewanden kan verstevigen en poriën kleiner en minder zichtbaar maakt. Tegelijkertijd helpt het de huidtextuur te verbeteren en fijne lijntjes en pigmentvlekken te verminderen, en daar is natuurlijk ook niks mis mee.

Porien Reinigen
Author Lot
Lot