Header Rosacea
Kort verhaal

Rosacea rescue plan: dit kun je doen aan irritante roodheid in je gezicht

Door: Lot
28/08/2017

Bijna 20% van de blanke vrouwen boven de 30 heeft last van een huid die snel rood wordt, branderig voelt en puistjesachtige bultjes vertoont, kortom: van rosacea. Jij ook? Dit kun je ertegen doen.

Hoewel rosacea een van de meest voorkomende huidaandoeningen is, blijkt het – zelfs door artsen –moeilijk te herkennen. Dat komt waarschijnlijk omdat de symptomen heel divers zijn en je ze gemakkelijk verwart met andere huidongemakken. De rosaceahuid slaat snel rood uit (bijvoorbeeld bij inspanning, bij plotselinge temperatuurverschillen en na het drinken van alcohol), kampt vaak met zichtbare adertjes op wangen en neus, kan oneven van textuur zijn (zelfs acne-achtig) en reageert regelmatig heftig op cosmetica, meestal met een branderig, jeukend gevoel.

Niet elke rosaceahuid heeft last van ál deze kenmerken, maar vaak wel van een paar. Naar de exacte oorzaak wordt nog flink gezocht. Wel is duidelijk dat het om een zogenaamde vasculaire aandoening gaat: bloedvaatjes aan het huidoppervlak raken snel en plotseling verwijd, waardoor de bloedstroom en daarmee de roodheid in het gezicht toeneemt en je van die irritante 'flare ups' krijgt, soms in combinatie met ontstekingen.

Vermijd de triggers

Om je rosaceagevoelige huid rustig te houden, kun je het beste zoveel mogelijk voorkomen dat bloedvaatjes uitzetten en de microcirculatie in sneltempo verhoogd raakt. De bekendste triggers: alcohol (vooral rode wijn), cafeïne, sterk gekruide of koolhydraatrijke voeding, warme dranken, een heet bad of hete douche, excessief sporten (gematigd sporten is ok), saunabezoek en zonnen. Ook roken kan rosacea uitlokken, omdat het vitamine C aan het lichaam onttrekt en de haarvaatjes zwakker maakt. En van stress en vermoeidheid weten we dat het het zenuwstelstel stimuleert, wat indirect ook voor vaatverwijding kan zorgen.

Het is echt niet gezegd dat jouw huid op ál deze triggers reageert, elke huid is tenslotte anders, maar noteer voor de grap eens een tijdje wanneer en onder welke omstandigheden de roodheid bij jou opvlamt. Waarschijnlijk ga je een patroon zien en typische uitlokkers herkennen - zodat je ze voortaan kunt ontwijken.

Sfeer Rosacea

Goede skincare keuzes

Vrijwel elke rosaceahuid heeft baat bij ingrediënten die de vochtbalans en de huidbarrière helpen herstellen, waardoor de kans op irritaties en ontstekingen kleiner wordt. Denk aan glycerine, niacinamide, vitamine E en vitamine C. Ook ingrediënten met een kalmerende werking (groene thee, aloë vera, allantoïne, kamille, bisabolol…) doen je huid goed. Andere stoffen in skincare kunnen rosacea juist verergeren, denk aan geurstoffen, alcohol, menthol, pepermunt, eucalyptusolie, en glycol- en vitamine A-zuur – zoveel mogelijk vermijden dus. Verder is het wijs om milde, zeepvrije producten te gebruiken, te exfoliëren in plaats van te scrubben (liefst met een formule op basis van salicylzuur), heftige treatments als microdermabrasie en bindweefselmassages aan je voorbij te laten gaan en om dagelijks een zonnecrème geschikt voor de gevoelige huid te smeren.

Praat met een pro

Rosacea kan in de loop der jaren helaas erger worden, tot en met continue roodheid, ontstekingen en huidverdikkingen tot gevolg. Dat wil je natuurlijk niet. Heb je het idee dat je huid op geen enkele manier te kalmeren is, laat er dan eens een dermatoloog naar kijken. Die kan bepaalde antibiotica voorschrijven (om te smeren en/of te slikken) om je rosacea onder controle te houden en je eventueel lasertherapie adviseren om bestaande roodheid minder op te laten vallen. Er is echt van alles mogelijk, dus blijf er niet mee zitten.

Author Lot
Lot