Header Scheren Gevoelige Huid
How to

Gevoelige huid? Zo lukt scheren tóch

Door: Lot
4/03/2017

De situatie: je wilt a.s.a.p. een stel gladde benen/oksels/bikinilijn, maar met jouw gevoelige huid zit scheren er niet in. Had je gedacht. Deze tips bewijzen het tegendeel.

1. Max. 20 minuten douchen/badderen

Door vóór het scheren een bad of douche te nemen van minstens twee en maximaal twintig minuten, glijdt het scheermes makkelijker over je huid wat de kans op scheeruitslag (bultjes, uitslag en meer van die irritaties) verkleint. Langer ‘weken’ zorgt voor een gerimpeld huidje en maakt scheren juist lastiger.

2. Gebruik geen zeep

Deze ligt enorm voor de hand, maar we noemen ‘m toch: gebruik geen zeep of douchegel bij wijze van scheerschuim. Dat heeft een uitdrogend effect op elke huid, en al helemaal op de gevoelige.

Een goede scheergel bevat onder andere polymeren die de haren zachter maken en het scheren vergemakkelijken. Er zijn er genoeg speciaal voor jouw huidtype waar alleen maar milde ingrediënten in zitten die je huid zoveel mogelijk met rust laten. De Razorpit Bump Foam werkt zelfs antibacterieel ter voorkoming van ontstekingen.

Met een scheergel op oliebasis is het trouwens ook fijn scheren. Formules als deze zorgen voor een extra beschermend laagje tussen het mes en je huid, zodat die minder te lijden heeft tijdens een scheersessie.

3. Tijd voor nieuwe mesjes

Nog een bekende trigger van scheeruitslag is het gebruik van oude en dus botte mesjes. Zelfs de niet-gevoelige huid reageert daar slecht op. Zodra je merkt dat je met stoppels achterblijft, is het tijd voor vervanging.

Net als scheergels houden ook sommige scheermesjes rekening met een snel geïrriteerde huid. De Gillette Embrace Sensitive bijvoorbeeld. Daarin zitten maar liefst vijf mesjes dicht bij elkaar zodat automatisch minder druk uitgeoefend wordt tijdens het scheren. Ook zijn er vochtstrips met aloë vera in verwerkt die je huid beschermen, hydrateren en kalmeren.

Scheren Gevoelige Huid In Article

4. Vermijd 'dubbel' scheren

Misschien doe jij het ook wel eens, je mes meerdere keren over hetzelfde stuk huid halen voor extra gladheid. Begrijpelijk, alleen werkt het niet. Je lokt er alleen maar snijwondjes en scheerbrand mee uit. Trouwens, mesjes die tijdig zijn vervangen geven al in één haal een gladde, zachte huid. Probleem opgelost.

5. Rust en deppen

Vaak hoor je dat er na het scheren meteen dient te worden gesmeerd met een bodylotion om vochttekorten aan te vullen. Goed idee als je huid tegen een stootje kan, maar die van jou vraagt om een minder haastige aanpak. Wat dan wel?

  • Laat je huid drogen aan de lucht.
  • Verstuif er een mineraal watertje met verkoelende, huidkalmerende eigenschappen overheen.
  • Dep er zacht een olie of iets anders hydraterends op.

Dat deppen in plaats van smeren is cruciaal. Zo wordt je pasgeschoren huid ontzien en kan ze zich in alle rust herstellen. Neem om diezelfde reden ook geen risico met ingrediënten die bekend staan om hun irriterende werking, zoals parfum, alcohol en mint.

Ben je er toch niet helemaal gerust op? Probeer dan nog eens (één van) deze tips:

  • Probeer met de haargroeirichting mee te scheren.
  • Scheer niet direct voordat je de deur uit moet maar de dag of avond ervoor.
  • Kijk of een elektrisch scheerapparaat of IPL (laser- en lichtontharing) wat voor je is. Omdat je met een elektrisch scheerapparaat minder over de huid schaaft dan met het ouderwetse scheermes, kan het best zijn dat je huid hier wél kalm onder blijft.
Author Lot
Lot