Slaapritme1
Get in shape

Get in shape the easy way: track je slaapritme met de Fitbit Alta HR

Advertorial
Door: Juul
11/05/2017

Rust is net zo belangrijk als sport. Alle topatleten zullen dat beamen. Dus wie deze zomer fris en gezond wil shinen, moet naast sporten ook goed slapen. Charlotte van Charlie's Kitchen geeft je de hele week makkelijke en leuke tips om fitter te worden. Ze laat zien dat gezond leven helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. En er komt geen strak dieet- of sportschema aan te pas, beloofd. Vandaag kijkt Charlotte met de Fitbit Alta HR naar je oh zo belangrijke slaapritme.

Track je slaapritme

Slaap beïnvloedt onze kwaliteit van leven. Denk aan je gezondheid en je mood. Een goede nachtrust helpt je om goed te presteren en productief te zijn. Ook kan het helpen om gewichtstoename en depressies te voorkomen. De voordelen van (goed) slapen zijn dus niet geheel mis. Als je het beste uit je dag wilt halen, zorg er dan voor dat je dus lekker - en kwalitatief goed - slaapt.

Kennis van je slaapritme kan je helpen betere keuzes te maken om bovengenoemde voordelen uit je dag en leven te halen. Als je de activity tracker Fitbit Alta HR naast overdag ook 's nachts draagt, meet-ie automatisch je slaapritme. Zo kun jij de volgende dag reviewen of je voldoende hebt geslapen en hoe je hebt geslapen. Leggen we je zo alles over uit.

In de Fitbit app worden deze gegevens uiteraard netjes voor je opgeslagen. Zo heb je veel inzicht in jouw slaapritme en misschien wel eventuele stoornissen. Handig dus, zo kom je gemakkelijk meer te weten over dit mysterieuze en 'grijze gebied' van je leven.

Tip #4 van Charlie's Kitchen: "Een goede nachtrust is belangrijk voor je lichaam. Zo heb je overdag voldoende energie én een stabielere bloedsuikerspiegel."

Welke inzichten krijg je en waarom?

1. Automatische registratie & wekkers

De Fitbit Alta HR meet automatisch de lengte van je slaap en hoe consistent je dit hebt gedaan. Je kunt wakker worden met een 'stil' alarm. Hij geeft dan alleen een paar rustige trillingen af. Je kunt verschillende wekkers instellen voor doordeweeks en het weekend.

2. Slaapfases (nieuw bij de Alta HR)

Door gebruik te maken van jouw hartslag, kan de Fitbit Alta HR verschillende fases van slaap herkennen. Hij geeft aan hoeveel minuten of uren je in lichte, diepe of REM (Rapid Eye Movement, ook wel de droomfase genoemd) slaap bent geweest. Zo kun je je slaapkwaliteit beoordelen.

Iedere nacht wisselt jouw lichaam deze verschillende fases van slaap af. Om dit exact te kunnen meten, maakt de Fitbit Alta HR gebruik van de PurePulse® hartslagmethode en gevoelige bewegingssensor. Hij meet de tijd die je in elke fase hebt verkeerd, maar ook de tijd die je (onbewust) wakker was tijdens de nacht. Dit maakt het voor jou makkelijk om een ritme te ontdekken in jouw slaap.

Daarbij kom je natuurlijk ook te weten of je wel genoeg slaap in elke fase hebt gehad. Maar: wat is dan genoeg?

  • Wakker: 10-30 keer korte momenten wakker zijn tijdens je slaap, is normaal. Voor vrouwen tussen de 25 en 35 jaar oud betekent dit zo'n 5-20% van je nachtrust.
  • Lichte slaap: dit zou ongeveer de helft van je nachtrust moeten zijn. In de lichte slaap verwerkt je lichaam herinneringen en leerprocessen. Tussen de 40-60% is 'normaal'.
  • Diepe slaap: belangrijk voor je immuunsysteem en fysiek herstel (van bijvoorbeeld sport en inspanning). Dit zit meestal op zo'n 12-23%.
  • REM: deze fase komt meestal precies na een diepe slaap-fase en is belangrijk voor je mentale herstel. Tussen de 15-25% is gemiddeld.

3. Slaapschema

Uit onderzoek van Fitbit is gebleken dat consistentie op het gebied van naar bed gaan en wakker worden leidt tot betere kwaliteit van slaap. De Fitbit app helpt je hierbij door een gepersonaliseerd slaapschema voor je in elkaar te zetten. Die is gebaseerd op jouw slaapdoel, recente trends en jouw gewenste wektijd. Nog iets meer support nodig? Je kunt ook een bedtijd reminder op je Fitbit instellen. Met een kleine buzz geeft-ie dan aan dat het tijd is om te gaan slapen.

4. Slaapinzichten (nieuw bij Alta HR)

Fitbit voorziet je dus van een heleboel inzichten. Natuurlijk wil je dan ook weten of al die getallen en procenten 'normaal' zijn. Ook dat regelt de Fitbit voor je. Door gebruik te maken van een enorme slaapdatabase, helpt-ie je om te zien hoe jouw trends zich verhouden tegenover die van een andere vrouwen (of mannen) uit dezelfde leeftijdscategorie. Daarnaast geeft de app je relevante tips om je slaapkwaliteit te verbeteren, op basis van jouw statistieken.

Slaapritme
Fitbit Alta HR Activity tracker - Fuchsia - Small

Fitbit Alta HR Activity tracker - Fuchsia - Small

De Fitbit Alta HR heeft alles wat je van een activity tracker verwacht en meer! Je stappen, calorieën en afstand worden gemeten, door de Sma…

Over de Fitbit Alta HR

Stijlvol:

Als je denkt aan een stappenteller (of activity tracker), is elegantie niet het eerste wat in je opkomt. Toch is de Fitbit Alta HR een echte accessoire. Deze nieuwe activity tracker is dun en stijlvol en past bij iedere outfit. En daarbij is-ie voorzien van allerlei nuttige functionaliteiten én een hartslagmeter. Trendy om je pols, speciaal voor jouw gezonde lifestyle.

Dit kan-ie:

De Fitbit Alta HR heeft alles wat je van een activity tracker verwacht en meer. Je stappen, calorieën en afstand worden gemeten, door de SmartTrack van de Fitbit Alta HR herkent hij automatisch de sporten die je uitoefent en de hartslagfunctie geeft je inzicht in hoe goed jouw conditie is. Bang voor een lege batterij hoef je niet snel te zijn met de Fitbit Alta HR. Deze gaat namelijk tot wel 7 dagen mee! Ook de normale horlogesluiting van de Fitbit Alta HR werkt prettiger dan het bekende druksysteem. Je activity tracker blijft nu nog beter om je pols heen zitten.

Naast de sensoren die je gewend bent van een activity tracker, heeft dit pareltje dus ook een ingebouwde hartslagsensor. Deze hartslagmeter houdt automatisch je dagelijkse activiteiten, je trainingen, en dus ook je slaap bij.

Pas wanneer je je hartslagzones in kunt zien en kunt verbeteren, haal je echt alles uit je workout. Verder zorgt de sensor ervoor dat je verbrande calorieën meer accuraat worden gemeten. In de app check je direct wat je vooruitgang is en hoeveel je beweegt. Op basis daarvan stel je jezelf nieuwe doelen, gewoon in de app. Hoe je die doelen vervolgens gaat behalen? Daar helpt de Fitbit Alta HR je bij.

Fitbit Alta HR

Personal Coach:

Heb je te lang stilgezeten? Dan stuurt de activity tracker je zelfs een reminder (in de vorm van een buzz) om te gaan bewegen. Misschien een beetje confronterend, maar wel ontzettend motiverend. De Fitbit Alta HR is echter meer dan een kleine drill instructor om je pols. Je ontvangt namelijk ook meldingen van je telefoon, zoals oproepen, sms’jes en meldingen van agenda-items.

Welke maat heb ik nodig?

De Fitbit Alta HR komt in 2 maten: Small en Large. Voor de meeste vrouwen is Small de juiste maat. Bij twijfel kun je het beste even je polsomtrek opmeten.

  • Bij een polsomtrek van 14 tot 17 cm kies je voor Small.
  • Bij een polsomtrek van 17 tot 20.6 cm ga je voor Large.

Verder kan je gemakkelijk de bandjes verwisselen, mocht je uitgekeken zijn op de kleur. Je kunt kiezen uit de kleuren koraal, fuchsia, gunmetal, roségoud, grijs en zwart.

Juul1
Juul