Slaaptips
Uitgelicht

Slaaptekort? Wij geven je 7 tips voor een betere nachtrust

Door: Marit
17/05/2017

Slapen is net zo belangrijk als goed eten en genoeg lichaamsbeweging. Maar in onze maatschappij van snel, snel, snel is het soms moeilijk om voldoende nachtrust te pakken. Daarom leiden heel veel mensen aan slaaptekort. En dat kan zorgen voor minder energie en scherpte, geheugenproblemen, somberheid en zelfs een verzwakt immuunsysteem. Hoogste tijd voor wat tips voor een betere nachtrust.

Voorkom slaaptekort en slaapschuld

De gemiddelde volwassene heeft 8 uur slaap per dag nodig. In die tijd komen je lichaam en geest tot rust. Je spieren herstellen zich en je hersenen verwerken de dag en tanken nieuwe energie bij. Wie te kort of niet diep genoeg slaapt, bouwt een slaaptekort op. Sterker nog, de onderzoeker William C. Dement, introduceerde hiervoor de term slaapschuld. De slaapschuld wordt als het ware per nacht opgeteld en moet vroeg of laat terugbetaald worden met extra slaap. Doe je dit niet, dan blijft de slaapschuld oplopen. Uit veel onderzoeken blijkt dat te weinig slaap kan leiden tot allerlei lichamelijk en geestelijke kwaaltjes. Goed slapen is dus erg belangrijk. Punt!

1. Zorg voor veel licht overdag

Met veel licht overdag hou jij je biologische klok scherp en stimuleert dit de productie van het slaaphormoon melatonine. Vooral in de winter is het belangrijk dat je veel (dag)licht ziet. Nu in de zomer is dat gelukkig wat makkelijker doordat het langer licht blijft.

2. Raam open, kachel uit

Slaapwetenschappers (ja, ze bestaan echt) hebben onderzoek gedaan naar de beste slaapkamertemperatuur. 18 graden Celsius zou de beste temperatuur zijn voor in de slaapkamer. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor goede ventilatie. Je hebt frisse lucht nodig voor een gezonde slaap. Dit voorkomt ook dat je in de nacht plakkend en zwetend tegen je vriend aan komt te liggen.

3. Leg je telefoon ’s avonds weg

Net voor het slapengaan nog even op je mobieltje Facebook checken of een spelletje spelen? Niet doen. Het licht van je schermpje activeert je hersenen en zorgt dat je moeilijk inslaapt. Het beste is om een half uur voor je naar bed gaat niet meer naar een scherm te staren. Lees liever een boek of doe wat medidatie-oefeningen.

Tips Beter Slapen

4. Houd een dagboek bij

Een van dé oorzaken voor slaaptekort is onze 24-uurs maatschappij vol afspraken en stress. Als je dan eenmaal in bed ligt, begint je brein vaak op volle toeren te malen. Een dagboek kan jou helpen om je stresshormonen te ontladen en negatieve of verdrietige gevoelens te verminderen. Desnoods leg je een kladblokje naast je bed waar je elke avond even die puntjes op schrijft waar jij je zorgen over maakt.

5. Extra magnesium helpt tegen slaaptekort

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het fenomeen 'slapen' en hieruit is gebleken dat een mens magnesium nodig heeft voor een goede nachtrust. Door magnesium slaap je als een roos. Etenswaren die veel magnesium bevatten zijn spinazie, noten, rauwe cacao, zilvervliesrijst, avocado (helemaal hot & happening nu!), vis en bananen. Of je pakt wat magnesiumpillen.

6. Let op je eten

Je voeding is van grote invloed op de kwaliteit van je slaap. Een gezond en gevarieerd dieet helpt sowieso. Ook is het beter om minstens een half uur voor je naar bed gaat niet meer te eten. Je stofwisseling krijgt dan namelijk de tijd om tot rust te komen. Beter drink je tevens geen alcohol voor het slapen. Een nachtmutsje helpt misschien om in te slapen, maar je nacht wordt er wel onrustiger van met meer momenten waarop je even wakker bent.

7. Maak je slaapkamer in orde

De laatste tip ligt eigenlijk heel erg voor de hand. Toch vergeten veel mensen hier aandacht aan te schenken. Je slaapkamer! Houd deze ten eerste zo donker mogelijk met bijvoorbeeld rolluiken, verduisterende schermen of gordijnen of een slaapmasker. Daarnaast moeten je kussen en matras comfortabel zijn én de juiste steun geven. Klik hier voor advies over matrassen en bedbodems.

14962791 1253090924749960 2948887069821564024 N
Marit