Header Invloed Sporten Brein
Kort verhaal

Fitter en slimmer worden door regelmatig sporten!

Door: Conny
6/03/2017

Dat sporten goed is voor je lichaam, weten we allemaal. Maar wist je dat sporten ook in zo’n mate goed is voor je geest, dat je er niet alleen ontspannen, maar ook slimmer en fitter van wordt? 3 x winst dus wanneer je regelmatig sport!

Lichaam

Wat doet regelmatig bewegen voor je lichaam? Je gebruikt je spieren en je hartslag gaat omhoog. Dat betekent dat je spieren sterker en groter worden en het bloed in je lichaam beter wordt rondgepompt. Het resultaat is een lichaam in beweging waarin alles actief bezig is van binnen. Een beetje te vergelijken met hoe je stofwisseling werkt: wanneer je regelmatig en gezond eet, neemt je lichaam de voedingsstoffen goed op en functioneert je lichaam op haar best.

Zo is het ook met je spieren, bloed en organen tijdens het sporten. Bovendien voorkomt regelmatig bewegen dat je overgewicht krijgt en ook dat is natuurlijk gezond voor je lichaam.

Geest

Je geest ontspant zich tijdens het sporten. Je bent op dat moment bezig met het trainen van je lichaam en je hersenen richten zich ook daarop. Zo voorkom je even dat je piekert over dingen zoals je werk of privéleven en denk je vaak aan vrij weinig. Je gaat gewoon.

Zeker in stressvolle periodes kan het fijn zijn om regelmatig te sporten en op die manier ‘je hoofd leeg te maken’. De beste ideeën komen vaak ook wanneer je relaxed bent, dus dit kan alleen maar in je voordeel werken.

Article Invloed Sporten Breni

Brein

Onlangs is er een studie gedaan door National Institutes of Health waaruit blijkt dat je niet alleen fit en relaxed wordt door te sporten, maar dat je er ook slimmer door wordt! Er komen bepaalde stoffen vrij in het lichaam die via het bloed in je hersenen belanden en zo je geheugen versterken.

Mensen die meer zijn gaan hardlopen, maakten meer cathepsine B aan wat dit effect veroorzaakt. Doordat ze meer van die stof in hun lichaam hadden, presteerden ze beter bij cognitieve tests.

Hoeveel je precies moet sporten om dit effect te creëren, is volgens de wetenschap nog onduidelijk. De deelnemers aan het onderzoek sportten wel fanatiek, maar een lichtere work-out kan wellicht net zo effectief zijn. Het is in elk geval altijd beter om wel te sporten, dan niet te sporten.

Meer voordelen van regelmatig sporten!

Wist je ook dat sporten….

  • De doorbloeding in je hersenen verbetert? Ze krijgen meer zuurstof en kunnen zich zo beter ontwikkelen.
  • De groei van nieuwe zenuwcellen stimuleert? Het volume van je hersenweefsel neemt toe door regelmatig te sporten.
  • Je er vrolijker van wordt? Sporten kan effectiever zijn dan medicijnen wanneer je in een dipje zit: je wordt gelukkiger en kunt hierdoor depressieve gevoelens voorkomen én genezen.
  • Je minder kans op dementie ontwikkelt? De frontale cortex stimuleer je door te sporten, waardoor je langer scherp van geest blijft.
  • Je je beter kunt concentreren tijdens je studie? Wanneer je vaak sport kun je nieuwe dingen sneller leren en onthouden. Lekker sporten dus wanneer je binnenkort een tentamen hebt.
Author Conny
Conny