Header Spieren Kweken
How to

Spieren kweken: snel en effectief

Door: Marit
11/08/2017

Meer spieren kweken betekent meer verbranding. Dus ben je op zoek naar een droger lijf? Dan is het trainen van je spieren minstens zo belangrijk als cardiowerk. Wij geven je daarom 5 tips om effectief spiermassa op te bouwen.

1. Combinatie van trainen en eten

Als je intensief bezig gaat met spieren kweken, moet je ook anders gaan eten. Om te herstellen (lees: groeien) hebben spieren namelijk bouwstoffen nodig. Eiwitten dus. Ga voor een gevarieerd dieet met veel groente, maar vooral ook eiwitrijk voedsel zoals eitjes, kip en magere kwark. Je totale calorie-inname is ook belangrijk. Wil je afvallen? Dan eet je dagelijks 300 tot 500 calorieën minder dan je verbruikt. Wil je spiermassa aankomen? Dan moet je die hoeveelheden juist te veel binnenkrijgen om het extra spierweefsel te laten groeien. Het is sowieso verstandig om samen met een coach een voedingsplan op te stellen in combinatie met je trainingsschema en -doelen.

Sfeer 1 Spieren Kweken

2. Spieren kweken met water

Het is belangrijk om genoeg water te drinken zodat je spieren voor de volle 100% kunnen functioneren tijdens het trainen. Spiermassa bestaat voor een groot deel uit water en tijdens een zware training verlies je veel vocht door het transpireren. Vergeet dus niet te drinken, want daarmee voorkom je naast uitdroging ook dat je spieren kunnen krimpen.

3. Cardiotraining is ook belangrijk

Denk niet dat alleen krachttraining voldoende is voor het kweken van een strak lijf. Ook cardiotraining zorgt voor extra calorieverbranding, waardoor je in principe nog 'droger' kunt worden. Hoe lager het vetpercentage, hoe beter je spierdefinitie. Bovendien is cardio goed voor je hart en uithoudingsvermogen. Toch zijn specialisten er inmiddels over uit: krachttraining en korte high intensity training (HIT) zijn het effectiefst voor het opbouwen van spiermassa en het verbranden van vet. Hier vind je allerlei attributen voor het uitvoeren van een stevige krachttraining.

Sfeer Spieren Kweken

4. Het jojo-effect

Met het jojo-effect bedoelen we dat je spieren afbreken en tegelijkertijd je stofwisseling trager en dus minder efficiënt wordt. Dit is niet wat we willen bij het kweken van meer spieren. Het jojo-effect treedt vaak op na het volgen van een crashdieet of als je opeens stopt met sporten. Met het uitvoeren van een krachttraining zorg je ervoor dat je de spieren juist aanspant en bevordert, waardoor het jojo-effect weg blijft.

5. Geen mannelijk uiterlijk

Veel vrouwen zijn vaak bang dat ze door krachttraining een mannelijk uiterlijk krijgen. Hier hoef je absoluut niet bang voor te zijn als je begint met krachttraining. Voor dit uiterlijk heb je namelijk een grote hoeveelheid van het mannelijk hormoon testosteron nodig. Tenzij je kiest voor testosteron-supplementen ga je er echt niet uit zien als een bodybuilder. Met regelmatig een effectie krachttraining accentueer je juist de strakke en vrouwelijke contouren.

14962791 1253090924749960 2948887069821564024 N
Marit