Sporten Zwangerschap
How to

Blijven sporten tijdens je zwangerschap doe je zo!

Door: Conny
17/04/2017

Ben je een fitgirl die zich vier keer per week in het zweet werkt in de sportschool? Nu je zwanger bent, kun je gewoon blijven sporten. Het is alleen wel zaak dat je je work out aanpast aan je zwangere situatie.

Sporten tijdens zwangerschap

Dat betekent zoiets als: geen marathon rennen of je persoonlijk record proberen te verbreken. De komende negen maanden zijn niet bedoeld om jezelf te overtreffen op sportgebied, maar om je conditie en kracht op peil te houden en je fit te voelen in je zwangere lichaam en tijdens de bevalling. Denk altijd na met je lichaam, zorg voor genoeg vocht en put jezelf niet uit. Sporten zoals zwemmen, wandelen, fietsen en yoga geven je de minste kans op ongelukken of blessures tijdens de zwangerschap.

Eerste trimester

Je voelt je minder snel moe of misselijk, wanneer je gedurende de hele zwangerschap actief blijft. Makkelijk gezegd, denk je misschien wanneer je de helft van de tijd moe of misselijk bent. Houd in de gaten op welke momenten van de dag je je goed voelt en probeer die tijdstippen te gebruiken om te sporten of te bewegen. Ben je bijvoorbeeld vlak na werktijd niet misselijk of moe? Ga dan uit je werk naar de sportclub en doe mee met een groepsles. Ook als je je eigenlijk echt niet goed voelt, doet een wandeling van een half uur per dag in de buitenlucht wonderen voor body & mind.

Zwangerschap Sporten Aanpassen

Tweede trimester

Meestal voel je je in het tweede gedeelte van je zwangerschap het beste. Je bent nog niet tonnetjerond en de misselijkheid en moeheid van het eerste trimester zijn vaak wel een beetje weggeëbd. Nu kun je je voorbereiden op wat komen gaat en ervoor zorgen dat je in shape bent voor de laatste loodjes en de bevalling. Sluit je aan bij bootcamp voor zwangeren, zwangerschapszwemmen, zwangerschapsgymnastiek of zwangerschapsyoga om fit te blijven met verantwoorde oefeningen en tegelijkertijd aanstaande moeders uit je eigen buurt te leren kennen.

Derde trimester

Je bikinilijn of tenen heb je al in geen weken meer gezien en het zwanger zijn wordt nu iets zwaarder. Wie de hele zwangerschap al fit is, zal het ook nu fijn vinden om te sporten. Ook wanneer je het niet altijd kunt opbrengen om te gaan sporten, is het belangrijk om in beweging te blijven.

Doe je dagelijkse dingen zoveel mogelijk lopend of met de fiets, wandel door de buurt en fiets bijvoorbeeld naar je werk. Ook zijn er veel oefeningen in je woonkamer via YouTube te doen die je spieren versterken. Sport je ook nog in groepsverband of in de sportschool? Let dan goed op jezelf en luister naar je lichaam. Ga niet door omdat anderen doorgaan, maar omdat het voor jouw lichaam goed voelt.

Doe oefeningen liever niet op je rug, maar op je zij, handen en voeten of staand. Zo kan het bloed beter doorstromen en blijft je ademhaling rustig en regelmatig.

Zwangerschap Health

Good food & vitamine

Goed eten is belangrijk, maar je hoeft het niet te overdrijven door je portie te verdubbelen. Voel je happy & healthy dankzij deze voedings- en vitaminetips:

  • Neem probiotica. Je spijsvertering werkt minder goed wanneer je zwanger bent en een supplement of voeding waar probiotica in zitten kan ongemakken oplossen. Drink bijvoorbeeld Yakult of eet regelmatig (soja) yoghurt.
  • Eet meer chromium. Wanneer je hier niet genoeg van binnenkrijgt, kan je bloedsuikerspiegel uit balans raken en krijg je moodswings of eetbuien. Je vindt chromium onder andere in quinoa, bruine rijst en broccoli.
  • Zorg dat je voldoende magnesium en ijzer tot je neemt. Te weinig magnesium wordt gerelateerd aan ochtendmisselijkheid. Aanraders bomvol magnesium zijn melkproducten en vlees. IJzertabletten voorkomen dat je snel moe bent.
  • Vrees niet voor vet. Jij en je baby hebben gezonde vetten nodig. Die vind je in avocado’s, visolie, noten. Zeker tijdens het laatste trimester is het een aanrader om Omega 3 supplementen te nemen.
  • Drink meer water en minder koffie. Trek in zout of zoet kan ook veroorzaakt worden door een vochttekort. Drink daarom voldoende water om in balans te blijven.
  • Final tip: Drink komkommerwater. Dit geeft je lichaam een energie boost. Gemakkelijk zelf te maken in een waterflesje.
Author Conny
Conny