Nivea Sun Veilig Bruin Worden
Uitgelicht

Mooi en veilig bruin worden: zo doe je dat

Advertorial
Door: Lot
19/06/2017

Dat je met een zonbescherming never nooit bruin wordt is een grote fabel. Dat doe je namelijk wél, veel gelijkmatiger en mooier zelfs. En met het juiste product kun je (relatief) veilig bruin worden én ook nog eens lekker snel.

Smeer je een half uur voor je de zon ingaat royaal in, herhaal elke twee uur, gebruik een product dat zowel tegen UVB- als UVA-stralen beschermt… De gouden zonregels ken je zo onderhand wel uit je hoofd (en anders kun je ze hier nog eens nalezen), maar minder voor de hand liggende adviezen zijn er ook. Ze maken het zonnen er nóg veiliger op en je teint extra mooi. Hieronder onze tips:

Veilig bruin worden? Blijf smeren (ook als de zon niét zo fel schijnt)!

Dat de zon tussen 11:00 en 15:00 uur op haar krachtigst is en de UV-straling dus het sterkst, is algemeen bekend. Maar wat je misschien nog niet wist is dat dit vooral voor UVB-straling geldt – de stralen die verantwoordelijk zijn voor het natuurlijke bruiningsproces in je huid en helaas soms ook voor verbranden.

Rond twaalf uur kan de intensiteit van deze UVB-straling maar liefst 150 keer sterker zijn dan in de vroege ochtend. Toch is het niet zo dat je ruim voor het middaguur of later op de dag prima zonder zonbescherming kan. UVA-straling, het type straling dat vroegtijdige huidveroudering uitlokt, blijft de hele dag door sterk aanwezig. Beide soorten stralen kunnen de kans op huidkanker trouwens verhogen. Daarom: smeer de hele dag braaf door.

Kijk uit voor weerkaatsing

Ook als je niet vol in de zon zit is zonbescherming nodig. Zonlicht wordt namelijk door van alles en nog wat gereflecteerd, waardoor je huid toch te maken krijgt met UV-stralen. Zo verhoogt zand de intensiteit van UV-straling met 15% tot 25%, water met 10% en gras met 6%. Zelfs in de stad wordt zonlicht teruggekaatst, door de bebouwing. Oh, en twee jaar geleden is uit onderzoek van de Universiteit van Mexico gebleken dat tablets voor 85% en smartphones voor 36% meer UV-straling zorgen als gevolg van weerkaatsing. Laat die dus lekker binnen, wel zo veilig.

Schaduw of bewolking? Toch maar smeren

Je voelt het niet, maar in de schaduw bereikt nog steeds 40% van de UV-stralen je huid. Dat betekent dat je daar dus ook kunt verbranden en zonschade (denk aan huidveroudering) kunt oplopen. Zelfs wolken bieden geen volledige bescherming. Hoewel die de hoeveelheid UV-straling verminderen, dringt het grootste gedeelte er doodleuk doorheen. Ook op een bewolkte dag is zonbescherming daarom welkom.

Nivea Sun Bruin Worden In Article

Elke huid heeft behoefte aan bescherming

Hoe donkerder je huid, hoe langer je er onbeschermd mee in de zon kunt zonder te verbranden. Dat zit zo: in een getinte huid is van nature meer pigment (melanine) aanwezig, wat als een soort natuurlijke beschermingsfactor fungeert – vergelijkbaar met een SPF13. Toch is dat geen excuus om te stoppen met smeren. Behalve verbranding kan de zon namelijk ook huidkanker en huidveroudering (pigmenten, rimpels, verslapping…) veroorzaken. Daar wil je je huid ook tegen beschermen.

Smeeradvies voor elk huidtype:

  • Donkere huid: SPF 10-15
  • Getinte huid: SPF 15-20
  • Lichtgetinte huid: SPF 20-30
  • Lichte huid: SPF 30-50
  • Zeer lichte huid: SPF 50

En dan nog iets: het zou leuk zijn als je verschillende zonnefactors bij elkaar op zou kunnen tellen, maar zo werkt het jammer genoeg niet. Een SPF 20 aanbrengen met daaroverheen een SPF 30 geeft dus nog geen SPF 50.

Check je skincare en medicijnen

Sommige ingrediënten in huidverzorging maken je huid extra gevoelig voor zonlicht, waardoor je sneller verbrandt. Voorbeelden zijn retinol, salicyl- en glycolzuur, parfum en bepaalde etherische oliën als lavendel, citroen, bergamot en rozemarijn. Gebruik ze ’s zomers met mate en smeer er altijd en heel zorgvuldig een goede zonbescherming bij. Voor bepaalde medicijnen geldt hetzelfde. Van antibiotica, antihistaminica en antidepressiva is bijvoorbeeld bekend dat je huid er zongevoeliger van wordt, net als van schimmeldodende middeltjes, malariapillen en acnebehandelingen op basis van isotretinoïne. Bij twijfel kun het beste de bijsluiter nog eens goed doorlezen of contact opnemen met je huisarts.

Nivea Sun Veilig Bruin Worden In Article 2

Sneller bruin worden is prima, maar doe het safe

Het vergt wat geduld, maar zelfs met de hoogste factor der factors zal je huid uiteindelijk een zonnig tintje krijgen. Eentje die lang blijft zitten, omdat je hem langzaam en zonder te verbranden hebt opgebouwd. Zo kan ook jij veilig bruin worden.

Geen zin om te wachten? Er zijn zonproducten die het natuurlijke bruiningsproces versnellen zonder in te leveren op bescherming, zoals de NIVEA Sun Protect & Bronze. Behalve eersteklas UV-filters (SPF 10 tot en met SPF 50) bevatten deze formules een plantenextract dat de huideigen melanineproductie stimuleert. Hierdoor verschijnt al gauw een natuurlijke, egaal bruine kleur. Er zit zelfs een aftersun bij die je teint verdiept en verlengt.

Win

Een NIVEA SUN pakket (t.w.v. ruim € 50)

In het pakket vind je alles wat je nodig hebt om direct koers te zetten naar het strand: een Nivea Protect & Bronze Lotion SPF 30, After Sun Bronze Lotion, Kids Hydraterende Roll-on SPF 50+, een strandbal en een NIVEA strandtas om al dit fijns in te stoppen. We mogen er vijf weggeven.

Kans maken doe je door een een mail te sturen naar stijl@bol.com o.v.v. winactie NIVEA SUN. Mocht je een van de winnaars zijn, krijg je vanzelf bericht.

Door mee te doen, ga je akkoord met onze actievoorwaarden.

Author Lot
Lot