1Cityproof3
Kort verhaal

Voor alle stadsmeisjes onder ons: zo smeer je je huid cityproof

Door: Lot
23/09/2016

Als je huid het voor het zeggen had zou je je hele leven doorbrengen in de frisse buitenlucht, ver weg van smog, stress en 24/7 stampij. Maar wat als jij daar niet gelukkig van wordt? Dan zorgt de juiste skincare voor een compromis.

Vieze lucht, schone huid

Uit wetenschappelijk onderzoek van Olay bleek een tijd geleden dat je huid in de stad maar liefst 10% sneller veroudert dan op het platteland, met dank aan luchtvervuiling. Dat is nogal wat! Om je een idee te geven: in al die ronddwarrelende vervuilingsdeeltjes (tot twintig keer kleiner dan je poriën) zitten vrije radicalen die bekend staan om hun celbeschadigende werking. Wanneer ze op je gezicht belanden, want dat gebeurt nou eenmaal als je in de stad vertoeft, verzwakken ze de huidbarrière, beschadigen ze collageen- en elastinevezels, bevorderen ze het ontstaan van rimpels en zorgen ze voor een vale teint. Ziet er niet best uit, hè, zo zwart op wit? Gelukkig valt een hoop narigheid te voorkomen door je schoonmaakritueel aan te scherpen. Masseer je cleanser bijvoorbeeld wat vaker in met een elektrische reinigingsborstel. Een van de bekende e-cleansing merken testte haar borstels op een huid die met talg en roet was ingesmeerd en kwam erachter dat je hiermee 30 keer meer vervuiling verwijdert in vergelijking met reinigen ‘met de hand’. Als je dit in combinatie met een anti-pollution reinigingproduct doet en de ochtend erna meteen ook maar een anti-pollution crème aanbrengt, ben je goed bezig. Deze formules wassen stedelijke luchtvervuilingsdeeltjes extra grondig weg of bieden een schild hiertegen en zitten bovendien vol antioxidanten die celschade voorkomen en repareren.

1Cityproof1

Neem slaapverwekkende maatregelen

Vooral downtown kunnen sirenes, toeterende taxi’s en lallende toeristen je nachtrust danig verstoren. En wist je dat ook straatverlichting en neonreclame je uit je slaap houden? Komt omdat je bioritme en de productie van het slaaphormoon melatonine door dit soort licht in de war raken. Vervelend, want je kunt er weinig aan doen en ondertussen loopt je huid door al dat slaaptekort meer kans op vochttekort en veroudering. Waar je zelf wél invloed op hebt, is het gebruik van andere slaapverstorende lichtbronnen. Je smartphone, iPad, laptop en tv zenden bijvoorbeeld allemaal blauw licht uit, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het de aanmaak van melatonine afremt. Zet ze dus zeker een half uur voor je naar bed gaat lekker uit en besteed die tijd liever aan slaapbevorderende maatregelen. Zoals een ontspannende douche of het op je gemak inmasseren van je nachtcrème.

1Cityproof2

Geen stress!

Nog zo’n city dingetje: stress. Niet dat je daar buiten de stad nooit last van hebt, maar het stadse tempo ligt nou eenmaal hoog dus loop je er meer kans je opgejaagd te voelen. Voor je huid is dat verre van fijn. Stress triggert de aanmaak van cortisol, een hormoon dat de celvernieuwing vertraagt, de huidbarrière beschadigt en voor een toename van vrije radicalen zorgt. Dat alles kan weer leiden tot veroudering, droogheid, roodheid en irritatie. Hoef je niet meteen opgefokt van te raken, hoor. Steeds meer skincare heeft als doel je huid stressbestendiger te maken, met antioxidanten die vrije radicalen uitschakelen – vaak nog voor ze schade hebben kunnen aanrichten – en ingrediënten die de bovenste beschermlaag van je huid gevoed en gezond houden. Ha, dat stelt gerust!

Author Lot
Lot