Header Douchen
Uitgelicht

Waarom elke dag douchen slecht is voor je huid

Door: Conny
7/03/2017

Elke dag douchen, het is zo gewoon dat je er nooit bij stilstaat of dit nou eigenlijk wel slim voor je huid is. Er is onderzoek naar gedaan en daaruit blijkt dat je huid er echt niet blij van wordt. Lees hier waarom…

Balans van je huid

Uit onderzoek van Dermatoloog Marjolein Leenarts blijkt dat veel ouders zich schuldig voelen wanneer zij hun kind niet dagelijks in bad of onder de douche doen. Nergens voor nodig, blijkt uit het onderzoek, want volgens dermatoloog Leenarts droogt watercontact de huid namelijk uit. Na een bad of douche verdampt het water en trekt het vocht mee uit de huid.

Door zeep te gebruiken maak je het eigenlijk nog erger, want hiermee was je de natuurlijke huidvetten van de huid af en zo verstoor je de natuurlijke Ph-balans van de huid. Zowel voor kinderen als volwassenen, is het niet nodig om dagelijks in bad of onder de douche te gaan, maar kan je er op z’n minst een dag tussen laten.

Beter in bad of onder de douche?

Kort douchen is niet alleen beter voor het milieu dan een uitgebreid bad nemen, maar je huid loopt ook minder risico om uit te drogen. Zeker wanneer je het water op lauw, in plaats van warm of heet zet, voorkom je uitdroging van de huid.

Hoe vaak moet je dan douchen?

Kinderen kunnen prima om de paar dagen in bad of onder de douche en dagelijks met een washandje gewassen worden. Voor pubers en volwassenen hangt het een beetje af van hoeveel zweet je produceert, want geurende oksels staan niemand goed. Maar ook volwassenen met een droge of eczeemgevoelige huid doen er goed aan om niet elke dag onder de douche of in bad te gaan.

Article Douchen

Beste manier van douchen

Wil je toch elke dag onder de douche? Houd dan deze 4 tips in gedachte en voorkom dat je huid uitdroogt:

  1. Douche niet te lang (vijf minuten is voldoende).
  2. Douche liever lauw dan warm.
  3. Was de huid met Ph-neutrale wasgel of een wasgel voor de gevoelige huid die geen zeep bevat.
  4. Gebruik een bodylotion voor onder de douche om het trekkerige gevoel te voorkomen.

Alternatieven voor de douche

Ben je iemand die elke dag onder de douche gaat en het haar wast, omdat je haar anders vet is? Nergens voor nodig, want je kunt ook een droogshampoo gebruiken die de vette haarwortels een schone look geeft en talg absorbeert. Zo kan je prima drie dagen doen met een goede coupe, zonder je haar te wassen en hoef je dus niet elke dag onder de douche.

Probeer het douchen te combineren met je sportieve leven, zo voorkom je dat je onnodig vaak onder de douche springt. Dus denk je in de ochtend ‘ik zou vandaag eigenlijk onder de douche willen’, maar ga je ’s avonds sporten, was jezelf dan met een washand in de ochtend en bewaar het douchen voor na het sporten in de avond.

Author Conny
Conny