Conditioner Gebruiken
Uitgelicht

Wat doet conditioner voor je haar?

Door: Conny
23/03/2017

Moet ik nou wel of geen conditioner gebruiken? Een vraag die je jezelf misschien weleens gesteld hebt, maar waarop het antwoord onduidelijk blijft. Wat doet conditioner voor je haar? Wij leggen per haartype uit of het slim is om wel of geen conditioner te gebruiken en hoe je je haar op andere manieren in conditie en model krijgt.

Fijn en futloos haar

Heb je van nature dun of fijn haar, dat niet echt bouncy en vol volume is? Dan denk je misschien dat conditioner je vijand is. Dikke kans dat je al vaak met een slappe coupe de deur uitging na het gebruik van conditioner.

Maar er is nieuws: dat hoeft helemaal niet! Het is essentieel om een conditioner te vinden die past bij jouw fijne haartype en dan ervaar je ook de benefits van goede haarverzorging.

Do's:

Waar moet je op letten bij het uitzoeken en gebruiken van conditioner voor fijn haar:

 • Zoek op de verpakking naar termen zoals ‘volume’, ‘lightweight’, ‘fine hair’, ‘flyaway hair’ of ‘limpy hair’.
 • Gebruik je conditioner alleen in de haarpunten en niet bij de haaraanzet. Zo voorkom je dat het haar onnodig zwaar wordt en gaat ‘hangen’.

Don'ts:

Pas vooral op voor het volgende wanneer je een conditioner voor dun haar gebruikt:

 • Gebruik geen conditioner die niet past bij jouw haartype, zo verzwaar je het haar en krijg je geen luchtig en volumineus effect.
 • Pas op voor producten die olie bevatten. Deze kunnen je haar onnodig verzwaren. Er zijn wel conditioners voor fijn haar met een ‘light’ olie variant erin, dus als je heel graag toch iets met olie wilt gebruiken, kun je hierop letten.
Wat Doet Conditioner Voor Je Haar 4

Dik en weerbarstig haar

Wie dik en weerbarstig haar heeft, kent het probleem van dat het haar niet doet wat je eigenlijk zou willen dat het doet. Het in model brengen (en houden) is soms een flink karwei en pluis ligt op de loer. Conditioner is jouw BFF, want die zorgt voor een gepolijste look waarbij pluis geen kans krijgt. Ook hydrateert het je haar optimaal, wat zorgt voor veel glans en veerkracht.

Do's:

Conditioner voor dik haar is makkelijker te vinden dan conditioner voor fijn haar. Hier kun je op letten:

 • Let bij de verpakking op termen zoals ‘unruly hair’, ‘thick hair’, ‘anti-frizz’ of ‘oil-infused’.
 • Conditioners die olie bevatten zijn top voor dik haar. Overdrijf het niet, een toefje dat je over je handen verdeelt en vanaf de punten tot vlakbij de haaraanzet in masseert is meer dan genoeg.
 • Heb je vanaf de haaraanzet tot de punt veel krul of slag? Let er dan op dat je je conditioner vooral in de punten gebruikt. Wanneer je het ook royaal bij de haaraanzet gebruikt, verzwaar je het haar in z’n geheel en krijg je een ‘plat’ effect bovenop je hoofd. Door vooral de punten te verzorgen, houd je je coupe luchtig.
 • Kam je haar onder de douche met een anti-klittenborstel terwijl je je conditioner laat intrekken. Dat scheelt weer geworstel met de borstel na afloop. Heb je krullen? Op deze manier blijft je krul extra mooi wanneer je het na het wassen aan de lucht laat drogen.

Don'ts:

Neem geen genoegen met minder en ga alleen voor het beste. Zo blaas je je coupe nieuw leven in.

 • Skip het gebruik van conditioner niet. Ook wanneer je weinig tijd hebt, is er conditioner die je maar 1 minuut hoeft te laten intrekken.
 • Gebruik geen producten voor ‘normaal’ haar. Wat is ‘normaal’ anyway? Het is beter om een conditioner te gebruiken die echt gericht is op jouw hair troubles. Heb je geen haarproblemen? Zoek dan een conditioner die focust op jouw haar ambities, zoals glans, krul of volume.
 • Pas op met teveel hittestyling. Door vaak en te heet te föhnen en te stylen. Doe je het effect van conditioner weer teniet. Laat je haar vaker aan de lucht drogen en zie de conditie verbeteren.
Wat Doet Conditioner Voor Je Haar 3

DIY alternatieven voor conditioner

Ben je in een situatie beland waarin je ernstig behoefte hebt aan conditioner, maar het nergens te vinden is (zoiets als wanneer je meedoet aan Expeditie Robinson en een romantische date hebt met de pas ontdekte liefde van je leven)? Laat de natuur dan een handje helpen.

Een dun laagje olijfolie dat je over je handpalmen verdeelt is genoeg om je haar mooi glanzend en rustig te krijgen door erover te ‘aaien’ (kan ook op droog haar). Wel een avocado of banaan bij de hand? Prak deze en smeer het in je haarpunten. Even in laten trekken en weer (heel goed) uitspoelen en je hebt het effect van een conditioner of haarmasker.

Reverse wash system

Eerder schreven we over the reverse wash system waarbij je eerst conditioner gebruikt en daarna pas shampoo. Dit is een optie wanneer je het gevoel hebt dat elke conditioner je haar verzwaart, maar toch graag wilt profiteren van optimale haarverzorging.

Ook mooi en geen conditioner nodig

Conditioner vergeten, geen zin of echt geen tijd? Dan heb je mazzel want ‘beach hair’ is hot en behoeft weinig verzorging. Investeer in harmonieuze highlights in het haar (met de focus op lichte haarpunten) en gebruik een sea salt spray voor een echte strandlook. Bij deze look is het niet erg wanneer je haar niet optimaal verzorgd is of glanst dankzij conditioner, want het draait juist om een ‘messy’ effect.

Author Conny
Conny