Zweetoksels
Uitgelicht

Zweet-issues: wat te doen tegen zweetoksels?

Door: Conny
12/05/2017

Zweet: je hebt er liever geen last van, maar helaas zweten we allemaal. De één wat erger dan de ander, maar wat is eigenlijk het nut van zweten en hoe voorkom je die nare geur van zweetoksels?

Waarom zweten we?

Zweetklieren bevinden zich overal in de huid. Je zweet zodat de lichaamstemperatuur gereguleerd kan worden. Over het algemeen is dat zweet geurloos. Echter, in de oksel bevinden zich ook zogenaamde aprociene klieren; klieren die zweet met een veel sterkere geur afgeven. Samen met de bacteriën die zich in je oksel bevinden, kan okselzweet een nare geur hebben die op allerlei manieren te verdoezelen is, maar lastig is tegen te gaan.

Deodorant en anti-transpirant

Een deodorant is een product dat de geur van transpiratie maskeert en komt in de vorm van een roller, spray of stick. Veel deodorants bevatten ook een anti-transpirant. Dit middeltje gaat het zweten zelf tegen met behulp van aluminiumzouten. Deze aluminiumzouten voorkomen dat het zweet de oppervlakte bereikt, waardoor je minder transpireert. Het beste resultaat krijg je wanneer je de deodorant aanbrengt op een schone (oksel)huid.

Heb je halverwege de dag toch last van zweetoksels? Zorg er dan voor dat je een handige mini-deodorant in je tas hebt zitten. Hiermee verbloem je niet alleen de zweetgeur, maar geef je jezelf ook direct een okselfris gevoel.

Helpt een deo niet voldoende tegen zweetoksels?

Wanneer je ondanks het gebruik van een deodorant toch overmatig blijft zweten, kun je anti-transpirant deodorants bij ons bestellen of op recept via de huisarts aanvragen. Deze bevatten een hogere concentratie aan aluminiumzouten. Deze producten hebben vaak een vervelende bijwerking, zoals jeuk en irritatie van de huid. Zeker in combinatie met het scheren van de oksels, maar het verschilt per persoon.

Wanneer ook deze producten niet werken tegen zweetoksels, is het mogelijk om de oksels met botuline toxine (botox) te behandelen tegen overmatig zweten (hyperhidrosis). Het effect hiervan is tijdelijk (zo’n 3 tot 6 maanden) en wordt niet altijd vergoed door de zorgverzekeraar. Kijk in je polisvoorwaarden of een behandeling voor overmatig zweten vergoed wordt of bel je verzekeraar om het te checken.

Deodorant en borstkanker

Er gaan al jaren geruchten dat deodorants en anti-zweet producten en borstkanker met elkaar te maken zouden hebben. Dit is nooit vastgesteld door medische wetenschappers. KWF Kankerbestrijding zegt hier bijvoorbeeld het volgende over op hun website: "Onderzoek van zowel de American Cancer Society als het Amerikaanse National Cancer Institute heeft geen relatie gevonden tussen het gebruik van deodorant en borstkanker, ook als de oksel onthaard is. Daarnaast blijkt het zeer onwaarschijnlijk dat parabenen die op de huid via cosmetica worden aangebracht, het borstweefsel kunnen bereiken."

Bovendien heeft uitgebreid wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat parabenen veilig zijn voor mens en milieu. Het gebruik van parabenen als conserveringsmiddel voor cosmetica en andere productgroepen is goedgekeurd door de Europese Commissie. Deodorant kan dus veilig gebruikt worden.

Author Conny
Conny